Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:02, 1. 8. 2018.

| Društvo

TON: U prvoj polovini 2018. broj turista porastao za 16 %

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Niš spomenik Kalča i Sremac
Zbog turista i besplatne wifi zone; Foto: Davorin Dinić

Niš je u periodu od januara do juna 2018. godine imao rast turista od 16 %, kako navode iz Turističke organizacije Niš, a većina su stranci. Za dalji razvoj turizma u Nišu, kako navodi direktor TON Uroš Parlić, potrebno je izgraditi kongresni centar, srediti Tvrđavu, uvesti dvojezične table u centru, uvesti veći broj parking mesta i zona sa besplatnim internetom.

Prosečan turista koji dolazi u Niš, kako analiziraju iz TON, je muškarac između 25 i 34 godine, a Nišu daju visoke ocene za smeštaj, cenu i uslugu. Za prethodne 4 godine broj turista porastao je za 70%, navodi Parlić, a u Niš se od turizma slilo 1,7 milijardi dinara prošle godine. Ambicije TON su da te cifre rastu, ali je potrebna pomoć i Grada i države, a pored ovog ulaganja u infrastrukturu, iz TON kažu da su neke praktične stvari već započete.

To je izgradnja "free wi-fi" zona koje će biti u centru grada i Niš turistički pass koji će omogućiti turistima jedinstvenu cenu za 2 gradske zone autobusa lokalnog prevoza i muzeja, biće karte na 1,3 i 7 dana - kaže Parlić.

Niš je postao treći destinacija u Srbiji, posle Beograda i Novog Sada, popularna za takozvani “city turizam”, kaže Parlić, a najomiljenije lokacije turistima u Nišu su logor Crveni krst, Tvrđava i Kazandžijsko sokače.

Za rast broja turista u 2018, Parlić “krivi” dobar fokus TON. parlić Očekuje dalji razvoj turizma; Foto: M.Z./J.V.

Mi smo segmentirali tržište i fokusirali se na određena tržišta - to su zemlje okruženja, to je Grčka, to je Bugarska, sada je akcenat na Slovačkoj, Nemačkoj, radićemo na jesen i Švedsku, svuda gde postoji mogućnost da privučemo veći broj turista u Niš - kaže Parlić.

Za građane Niša, ocenjuje Parlić, rast turizma donosi ekonomsku korist.

Više mogućnosti da nađu zaposlenje u nekom od segmenata hospitality industrije, mogu da prodaju neke svoje proizvode, neke usluge, turistička delatnost dosta utiče na lokalni ekonomski razvoj, naša procena da je samo po osnovu prosečne turističke potrošnje prošle godine u Niš slilo negde oko 1,7 milijardi dinara po osnovu boravka, stranih i domaćih turista - kaže Parlić.

Sami građani Niša od turista su, kako kažu iz TON, dobili najviše ocene u Srbiji za gostoljubivost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MITAR

    10:04 // 2. 8. 2018.

    Pa zar Parlic nije otisao u penziju.On samo statisticke podatke iznosi,,,vreme ga odavno pregazilo.

    • Aperkat

      19:11 // 3. 8. 2018.

      Idi molim te,on je 10 godina studirao ekonomiju,sad ga spemaju za akademika.

  • Nemanja

    16:10 // 1. 8. 2018.

    Ko se seca, nekada je i postojala dnevna karta, kostala je 30 din, a pojedinacna 15, a onda su neki pametnjakovici to ukinuli.

    • Ненад Рајковић

      05:08 // 2. 8. 2018.

      Ко се сећа, било је десетодневих карата. Овде је битно да туриста може да једном купи карту на једном месту и да њоме може да се вози без икакве бојазни. Осим ако наравно крене за Церје, и то би била суштинска промена овог покушаја ТОНа. Карта за све зоне, једноставно. Нико се неће осиромашити.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: