Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:18, 10. 3. 2020.

| Društvo

Takmičenje osnovaca u mikrobit programiranju u Nišu

Autor:T.T.Izvor:Južne vesti
tamara slika 4 foto T.T
Učionica za takmičenje; foto: T. T.

Kako bi učenici uzrasta od deset do petnaest godina stekli veštine programiranja, kritičkog mišljenja i rešavanja problema iz svog okruženja i kako bi razvijali timski rad, u Nišu je organizovano takmičenje „Škole za 21. vek“ koje sprovodi Britanski savet.

"Čist vazduh, dug život", naziv je projekta sa kojim je Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj" iz Sviljnca pobedila u, kako kažu organizatori, jakoj konkurenciji inovativnih ideja.

Neki od projekta koji su prikazani na takmičenju su i Meteorološka stanica, kao i merenje temperature u zavisnosti od pozicioniranosti učionice u odnosu na strane sveta, a za projekte ovog tipa učenici koriste mikrobit- čip koji se koristi kao hardver za usavršavanje veština programiranja u osnovnim školama.

tamara slika 1 foto T.T Radionica za najmlađe; foto: T. T.

Učenica osnovne škole iz Prokuplja Maša Spasić kaže da je njena škola pokušavala da napravi nešto što je jednako i zanimljivo i upotrebljivo.

Mi smo napravili smart raskrsnicu odnosno auto koji se kreće po raskrsnici u odnosu na semafor. Dok smo smislili sve to trebalo nam je oko nedelju dana, posle dok smo sve to napravili dve do tri nedelje- navodi predstavnica prokupačke škole.

tamara slika 2 foto T.T Mikrobit programiranje; foto: T. T.Četrnaestogodišnji Nišlija Sergej Vuksanović prvi put učestvuje u ovakvom projektu, za sada ne na takmičenju, već u radionicama uči i razvija nove ideje.

Ovo je dron kome se kontroliše kretanje pomoću programskog jezika, trenutno pokušavamo da napravimo pokretno sletilište, da ga nateramo da sleti i opet poleti i da se vrati na isto mesto sa kojeg je krenuo, a to ćemo pokušati lančanom reakcijom - objašnjava Vuksanović.


Poboljšanje obrazovnog sistema kroz takmičenje

Kada je počeo, pilot projekat je obuhvatao 25 škola, a sada na teritoriji Srbije učestvuje njih 1154. Ključno je da se promoviše nauka, sticanje fukcionalnog znanja, primena programiranja i nastavnih sadržaja u stvarnom životu što je, kako naglašava koordinatorka Tatjana Slijepčević, manjkavost našeg obrazovnog sistema.

Kroz ovo takmičenje podstiče se i regionalna saradnja.

Pobednici takmičenja u zemljama kasnije se plasiraju na regionalno takmičenje, a pobednici tog imaju priliku da odu u London na najveći tehnološki sajam - navodi Slijepčevićeva.

tamara slika 3 foto T.T foto: T. T.Sa time je saglasan i Uroš Mamić iz Britanske ambasade i kaže da se kroz projekat radi na ključnim kompetencijama, njihovom unapređivanju u nastavi, poboljšanju ishoda obrazovanja, učinka na pisa testiranju, i rešavanju problema iz okoline.

Ono što je ohrabrujuće, osim povećanog entuzijazma dece za rad u učionici i timskog rada, jeste i funkcionalno znanje u smislu kritičkog promišljanja i rešavanja problema. Kroz ove školske projekte deca mogu da rade na problemima i izazovima iz svog okruženja. Generalna tema takmičenja i većina projekata posvećeni su izazovima u vezi sa životnom sredinom, održivim razvojem - kaže Mamić.

U planu je, kažu organizatori, da svaka škola osnuje klubove za programiranje.

Škole za 21. vek je trogodišnji obrazovni program koji je osmislio i sprovodi Britanski savet na teritoriji Zapadnog Balkana od 2018. godine. Projekat se sastoji od 5 ciklusa u zavisnosti od geografskog područja, a ove godine je organizovan treći, gde se na teritoriji Srbije takmiče školske uprave Jagodine, Zaječara, Vranja i Niša. Učenici osnovnih škola imali su priliku da predstave svoje projekte koje su najpre pripremali u školama sa svojim nastavnicima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: