Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 11. 1. 2024.

| Društvo

Tenderi za brzu prugu od Niša do Beograda najavljeni za - "uskoro"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
šine
Uskoro na tenderu će biti poznato ime izvođača radova; foto: Vanja Keser

Tenderi za radove na budućoj brzoj pruzi Beograd-Niš sa dva koloseka biće uskoro raspisani, najavio je neodređeno direktor Infrastrukture železnice Srbije Nebojša Šurlan. Očekuje se da će više od polovine buduće pruge biti projektovano za brzine od 200 kilometara na sat.

Projekat će biti podeljen na tri sekcije, od Resnika do Velike Plane, potom do Paraćina i na kraju do Trupala, rekao je Šurlan za Večernje novosti i dodao da očekuje da će dva od tri idejna projekta biti završeni do juna, a poslednji do novembra.

Da će Nišlije brzom prugom moći da putuju vozom do Beograda, prvobitno su predsednik Aleksandar Vučić i ministri Vlade obećavali da će biti još 2023. potom 2029. godine, uz mogućnost da može biti i 2026. godine završena, dok su poslednje najave će brze pruge biti do 2027. godine.

Osim radova na brzoj pruzi do Beograda, nakon 5 godina čekanja i čestih postavljanja novih rokova u novembru je konačno počela rekonstrukcija i modernizacija pruge od Niša do Dimitrovgrada na deonici od 23,4 kilometara između Staničenja i Pirota.

Skidanjem starih šina kod niškog sela Donje Međurovo, septembra 2021. godine su počeli radovi na rekonstrukciji pruge Niš-Brestovac, a prvobitni rok za završetak bio je jun 2023. godine. Krajem prošle godine Nebojša Šurlan je najavio da će do kraja 2024. godine modernizacija biti završena, te da će vozovi tom deonicom konačno ići i do 120 kilometara.

Ministar građevinarstva Goran Vesić i ministar saobraćaja Severne Makedonije Blagoj Bočvarski potpisali su novembra 2023. godine memorandum o izgradnji brze pruge od Niša do Skoplja, koja bi trebalo da bude duga 230 kilometara. Vrednost je 2,75 milijardi evra, koje dve države planiraju da zatraže od Evropske unije.

Najčešće višedecenijsko obećanje Nišlijama je izgradnja železničke obilaznice oko grada. Poslednji put najavljeno je da će radovi krenuti "u što kraćem roku", a iako se, ni dva meseca kasnije i dalje ne zna zvaničan početak radova, obilaznica je obećana za 2027. godinu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Auttrikter

    20:22 // 12. 1. 2024.

    Ma, Ljubo sa Pestera je hteo da resi ali ga penzija presece ! Lom bi napravio .

  • Robin Hud

    13:12 // 12. 1. 2024.

    Detaljnija najava sledi pre lokalne izbore a tada ce mozda i postave "kamen temeljac" za obilaznicu. Naredno obecanje je 2027

  • Dante Aligijeri

    11:16 // 12. 1. 2024.

    Prioritet je resiti Beograd i Vojvodinu. Treba ici u Budimpestu na rucak.Nis , ne sme ni da pita za "juznu" prugu. Naculi i oni da ce biti izmestanja.Otrcali da kaparisu
    OTC i okolinu. ( leba ne trazi) i toliko, sta oni vise mogu?!
    Osim da "narane svinje i nista ne pipaju".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: