Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:53, 8. 9. 2020.

| Društvo

Tiodorović: Polazak na fakultete veći izazov nego u škole

Autor:M. J.Izvor:N1, Južne vesti
tiodorović
Poslodavci da shvate da je i po posao bolje da im radnici ostanu kod kuće sa bolesnom decom; foto: V. Keser

I dok su osnovci i srednjoškolci ponovo u školskim klupama, studenti tek treba da se vrate na predavanja, a epidemiolog Branislav Tiodorović za N1 kaže da će to biti mnogo veći izazov. On navodi da je u Nišu petoro studenata pod "pratnjom", ali da nije potvrđeno da su kovid pozitivni.

Ipak, svako ko ima tegobe svojstvene kovidu, priča niški epidemiolog za N1, mora da se prati i smešta "na odgovarajući način".

Studenti dolaze sa raznih strana, pogotovo na beogradski Univerzitet koji je jedan od najvećih po broju studenata i svako sa sobom donosi ono što je opterećenje. Mi vidimo da sve zemlje oko nas imaju daleko veći broj pozitivnih, nažalost i umrih. Treba očekivati jedan ozbiljan odnos prema studentima, a pre svega od njih treba očekivati da budu ozbiljni - smatra Tiodorović.

N1 je dobio informaciju i da u tri niške škole postoji sumnja na zaražavanje koronom.

Mi nemamo situaciju da se moraju zatvarati škole zbog većeg broja obolele dece, kakve se situacije dešavaju u susednim zemljama, niti je blizu takve situacije. Već je naučno dokazano da deca, posebno mlađa od četiri godine, retko mogu da budu izvor infekcije. Srednjoškolci su druga priča, tu mora da postoji mnogo veći oprez, mnogo veća pažnja, jer oni se dosta kreću, dosta komuniciraju - priča Tiodorović.

Albanija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina neke su od destinacija na koje Srbi idu na more, pa Tiodorović smatra da se tu mogu zaraziti kovidom kako odrasli, tako i deca. Zato preporučuje da po povratku provedu makar sedam do deset dana kod kuće.

Moguće je da treba više poslodavcima da skrenemo pažnju da shvate da majka ili otac, i to se ne odnosi samo na one koji se vraćaju iz inostranstva, već i one koji su tu, u zemlji. Dakle, treba da shvate da će samo onaj radnik koji je oslobođen razmišljanja o tome šta mu je sa detetom, da li je dobro, biti bolji i uspešniji izvršilac poslova kad dođe posle tih nekoliko dana koliko je proveo sa detetom, nego da bude pod prinudom na poslu, a da mu dete ne bude obezbeđeno - kaže Tiodorović.

Povodom jučerašnje odluke o konačnom odlaganju nekoliko manifestacija u Nišu, među kojima Nišvil i Filmski susreti, Tiodorović kaže da pravila o njihovom održavanju moraju biti jedinstvena za čitavu Srbiju. Ipak, smatra da je dobro ne održati ih, makar dok se "škole ne uhodaju potpuno", pa ponovo odlučivati za petnaestak dana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • dragoljub Stamenković

    14:08 // 9. 9. 2020.

    Bato,
    danas bila penzija, idi u banju, pusti mlađe da rade.

  • Mara

    05:28 // 9. 9. 2020.

    Strašno

  • helena

    23:50 // 8. 9. 2020.

    "adekvatan način"? je šta dr Tiodorović... sramota, priča o Beogradskom Univerziteta a ne o Niškom.. kod nas je valjda lako

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: