Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 21. 6. 2022.

| Društvo

To je njima njihova borba dala: Umesto MHE, na Staroj planini prve zadružne solarne elektrane

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
dojkinci
Panelli bi se postavili na krovu seoskog Doma kulture u Dojkincima; foto: Elektropionir

Meštani staroplaninskih sela, uz podršku koju su dobili širom Srbije, uspeli su da zaustave izgradnju malih hidroelektrana na njihovim rekama, a sada bi na Staroj planini mogle da zažive solarne elektrane i to seoske i zadružne. Plan je da se postave u selima Temska i Dojkinci, a ceo prihod od proizvodnje struje na taj način išao bi za aktivnosti koje unapređuju život zajednice u tim selima.

Ideja je potekla od Energetske zadruge Elektropionir, u saradnji sa meštanima dva staroplaniska sela, a ta zadruga je pokrenula donacijsku kampanju za izgradnju solarnih elektrana. Paneli snage od po 5.25 kWp će se postaviti na krovu Mesne zajednice Temska i Doma kulture u Dojkincima.

Iz Energetske zadruge objašnjavaju da, za razliku od malih hidroelektrana koje vode u ekološku degradaciju i uništavanje lokalnih zajednica, a profit koji ostvaruju odlazi u ruke šačice investitora, energija dobijena od sunca je svima dostupna i čista.

Ana Džokić kaže da, ako ova kampanja uspe, elektrane na Staroj planini će biti prve zadružne solarne elektrane u Srbiji koje će pri tom sav novac koji se prihoduje predavati lokalnim zajednicama.

Raduje me što će naša prva zadružna solarna elektrana biti postavljena baš na Staroj planini, kao mestu koje se borilo za zaštitu životne sredine i sprečavanje ekspolatacije okruženja koje treba da služi ljudima koji tu žive, a ne samo nekim investitorima. Drago mi je da smo baš ovde da pokrenemo prvi ovakav projekat u Srbiji - kaže Džokićeva.

temska Prostoje mesne zajednice u Temskoj; foto: ElektropionirUkupna vrednost ovog projekta je 1,68 miliona dinara, a članovi i članice Energetske zadruge su, uz pomoć donatora i iz sopstvenih sredstava, već prikupili polovinu tog iznosa. Sada je potrebna podrška građana da bi se prikupilo još 840.000 dinara kako bi se započelo sa proizvodnjom solarne energije u dva staroplaninska sela.

Ivica Veljković, predsednik Mesne zajednice Dojkinci, kaže da će svaka novina doprineti da selo bude jače i da ojača našu zajednicu.

Male zajednice zavise od ovakvih malih projekata. Najveća želja naše generacije je opstanak našeg sela. Ako dođe do izgradnje solarne elektrane u Dojkincima, mi tako zaokružujemo jednu celinu u Domu kulture. Pre tri godine imali smo odličnu saradnju sa Arhitektonskim fakultetom i tada je urađen enterijer i eksterijer ovog Doma, a mi smo od tada nastavili da ga dalje sređujemo. Sada, ako dobijemo solarnu elektranu na krovu Doma kulture, to će možda biti jedan dobar primer i ostalim mesnim zajednicama da krenu ka tom boljitku - kaže Veljković.

dojkinci Dojkinci i Temska poznati po aktivizmu; foto: ElektropionirPredsednik Mesne zajednice Temska Tomislav Pančić kaže da je selo Temska prepoznatljivo kao sredina koje propagira ekologiju i razmišlja o zaštiti životne sredine.

Solarni paneli koje imamo nameru da, u saradnji sa Zadrugom Elektropionir, postavimo na zgradi Mesne zajednice, nešto su od čega će lokalno stanovništvo da ima neku blagodet. Posebno nas raduje što je to energija koja ne stvara nikakvo zagađenje - kaže Pančić.

Kampanja je simbolično krenula 21. juna i 11:13, u prvom minuta leta, na platformi Donacije.rs, a kako objašnjavaju iz Energetske zadruge, ukoliko se ovom kampanjom postigne veći iznos od traženog, preći će se i na planiranje i prikupljanje sredstava za izgradnju elektrana veće snage.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    20:55 // 21. 6. 2022.

    Ako bi se,na bujicnim potocima I recicama napravile vodenice-potocare,tipskog,etno izgleda,od autent.materjala,pa,u njih ubacili generatori!?To je MHE

  • Snežana

    20:48 // 21. 6. 2022.

    Bravo

  • :)

    17:54 // 21. 6. 2022.

    PRODATO

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: