Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:10, 10. 7. 2018.

| Društvo

Trivan: Neću se pomiriti sa gradnjom hidroelektrana u zaštićenim područjima

Autor:Lj. F.Izvor:Insajder.net, Južne vesti
Planinske reke se prevode cevima u male hidroelektrane
Planinske reke se prevode cevima u male hidroelektrane; Foto: A. Jovanović

Izvor svih problema zbog kojih se osporava gradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima poput reke Visočice na Staroj planini jeste, kako je za Insajder izjavio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, taj što je Zakonom o zašiti prirode uopšte to dozvoljeno.

Ministar Trivan rekao je za Insajder da je izričito protiv gradnje MHE u zaštićenim područjima i da je njegov sledeći korak pokretanje inicijative da se Zakon izmeni i da se zabrani izgradnja u prakovima i rezervatima prirode.

Samo na Staroj planini ima više od 60 zahteva za izgradnju. Pa to je horor, priroda će biti uništena. Poslednjih godinu dana pokušavam da stvorim ambijent u kojem može otvoreno da se kaže: nije baš najpametnije da se grade male hidroelektrane u zaštićenim dobrima. Boriću se do kraja i to nema cenu, imamo ozbiljnu podršku građana da sve menjamo, ali trajaće neko vreme - poručuje Trivan.

Naveo je da je plan da se u saradnji sa Ministarstvom energetike dogovori sa investitorima kojima su već izdate dozvole za gradnju elektrana da promene lokacije, te da im se dodele im one koje nisu u zaštićenim područjima.

Inače, po istraživanju Insajdera, problem reke Pakleštice na Staroj planini, o kojoj su novinari Južnih vesti više puta pisali, povezan je i sa gradnjom hidroelektrane “Karaula” na Goču, a zajedničko im je to što su obe studije o proceni uticaja na životnu sredinu osporene, iako su pre toga nadležne institucije za njih dale zeleno svetlo.

U skladu sa prirodom? U skladu sa prirodom?; Foto: A. Jovanović Studije o proceni uticaja na životnu sredinu radi firma koju angažuje investitor. Tako se desilo da namerno ili iz neznanja, navodi Insajder, autor Studije o proceni uticaja mini hidroelektrane "Pakleštica" nije naveo da u reci Visočici na kojoj je planirana gradnja, žive 2 zaštićene i jedna strogo zaštićena vrsta.

Studije rade firme koje angažuju investitori. Oni su možda naklonjeni investitoru, ali kakve to veze ima? Studija dođe u Ministarstvo ili Sekretarijat za životnu sredinu, zavisi od nivoa projekta i onda stručnjaci treba da daju mišljenje o studiji - navodi Trivan.

Na osnovu takvih podataka Ministarstvo je prvo studiju odobrilo, da bi naknadno nakon novih saznanja saglasnost povuklo. Uprkos tome, ministar Goran Trivan ne smatra da odgovornost za pogrešno donetu odluku snosi komisija Ministarstva koja je odlučivala o ovoj studiji.

U Zavodu za zaštitu prirode neko nije utvrdio da tamo postoje zaštićene vrste. Ja, koji sam potpisao saglasnost, nisam znao da postoje. Kada smo saznali, povukli smo potpis i ponistili rešenje. Rekao sam – napravljena je greška. Rekao sam da će morati da se menja cela politika kad su u pitanju zaštićena dobra - poručuje Trivan.

Međutim, privatni investitor, firma Pirak hidro, je iskoristila zakonsku mogućnost, tužila Ministarstvo i tako pokrenula upravni spor zbog odluke Ministarstva da poništi svoju saglasnost. Upravni sud je u aprilu ove godine presudio u korist inverstitora. Tom presudom je ranije data saglasnost Ministarstva zaštite živone sredine ponovo stupila na snagu. Rešenje upravnog suda Rešenje upravnog suda; Foto: printscreen

Upravni sud se uopšte ne bavi suštinom i ne uzima u obzir da su se pojavili novi elementi, a to znači da su pronađene zaštićene vrste koje nisu ni spomenute u Studiji i uslovima koje je dao Zavod za zaštitu prirode. Ne razumem kako je moguće da kvalitativno nov argument, a to je postojanje zaštićene vrste ne donosi mogućnost da se uvaži rešenje koje smo poništili. Nisam siguran da je u ovom slučaju sud doneo dobru odluku i pravni tim Ministarstva priprema žalbu - najavljuje Trivan.

Podsetimo, meštani sela Stare planine, ali i zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima, a Aleksandar Jovanović, koji je jedan od najglasnijih boraca za očuvanje prirode u ovom kraju, odbio je da u ime Saveza mesnih zajednica primi zahvalnicu Ministarstva ekologije, povodom dana zaštite životne sredine. Savez mesnih zajednica Stare planine se već godinu dana aktivno bori protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, a tek nedavno je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu. Ipak, sud je poništio odluku ministarstva i "stao na stranu" privatnog investitora koji planira da gradi mini-elektrane. Jovanović je svoj problem izneo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njegove posete Pirotu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: