Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 22. 8. 2020.

| Društvo

Trogodišnjakinja iz Vranja preminula od komplikacija izazvanih koronom

Autor:B. S.Izvor:Južne vesti, Blic
klinicki centar
Bila u teškom opštem stanju; foto: Vanja Keser

Trogodišnja devojčica iz Vranja koja se je bolovala od akutne limfoblastne leukemije, a od virusa korona se lečila u Kliničkom centru u Nišu, preminula je usled komplikacija. Kako za Blic kažu u Kliničkom centru, devojčica je bila u teškom stanju, a na Kliniku je primljena 11. avgusta.

Iako su se danima borili za njen život, devojčica je preminula 15. avgusta. Prema rečima Anđelke Slavković, pomoćnike generalnog direktora KC Niš, devojčica je primljena sa temperaturom, a testovi su pokazali da je pozitivna na koronu, prenosi Blic.

Devojčica je primljena sa temperaturom. Svaki pacijent koji dođe u KC Niš prolazi prvo kroz sistem trijaže, obavezno se urade svi testovi, pa se onda ulazi u priču o lečenju. Testovi su pokazali da ima koronu. Ona je bila na kućnom lečenju i koronu je dobila van bolnice. Nakon prijema, u početku je bila na kiseoničnoj potpori jer je u startu njeno stanje bilo teško. Onda se stanje pogoršalo i stavljena je na respirator. U njenom lečenju primenjene su sve moguće terapijske mogućnosti i za leukemiju i za koronu, sve što je trenutno važeće u svetu i što se primenjuje, sve je uključeno i primenjeno. Lekari su učinili sve što je bilo moguće da joj pomognu - kaže Slavkovićeva.

Kako piše Blic, prema tvrnjama Slavkovićeve Klinički centar Niš je čak poslao kola i za plazmu ljudi koji su preležali koronu koja ima antitela protiv korone. Ali, nažalost, devojčica je preminula pre nego što je stigla da primi ovu terapiju.

U lečenju trogodišnjakinje učestvovali su intenzivisti pedijatri, anestezolozi, onkolozi, kaže Slavkovićeva, ali je devojčica bila u jako lošem opštem stanju.

Svi su preduzeli sve moguće mere jer je bila u jako lošem opštem stanju. Korona je sama po sebi komplikovana, naročito kada je na terenu imunokompromitovanog organizma kakva je situacija kod obolelih od lekukemije. Svuda gde je stanje imunokompromitovano, korona je ta koja doprinosi težini tog stanja. Pitanje je i da je bila neka druga virusna infekcija kao što je grip, kako bi se to odrazilo na njeno zdravstveno stanje i da li bi se organizam izborio - kaže ona.

Prema podacima iz Kliničkog centra, devojčica se od leukemije lečila od novembra 2019. godine, a bila je stabilno pre infekcije kovidom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bondurant

    00:14 // 23. 8. 2020.

    Najiskrenije saucesce porodici...
    Da me neko ne shvati pogresno,jel se samo meni cini ili se ova gospodja nesto mnogo pravda....

  • Mika

    20:26 // 22. 8. 2020.

    Tuga. Ali, kada su nishki "strucni" hematolozi u pitanju, ovakav ishod ne cudi uopste. Odrasli prolaze jos gore. Sramota i za drzavu da najmladjima sa ovakvim bolestima ne omogucava adekvatan strucni tretman i lecenje u inostranstvu (ali zato trosi milione evra na svakakve idiotarije, pa decu i gradjane SMS-ovima moramo da lecimo).

  • Mara

    15:53 // 22. 8. 2020.

    Tuga do neba.E sad odgovorni roditelji koji su pametni neka vide da li treba da pune parkove kafiće sa decom

    • Milan

      17:31 // 22. 8. 2020.

      Eee jadna li su tvoja deca. Ti si od oni sto su cuvali decu pod stakleno zvono. Od takvi roditelji najgora deca ispadnu. Ovo dete se spasilo. Izem ti zivot u krevet i bolovi. Bolje je pustiti ga da ode da se ne muci nego sebicno mu produzavati patnju

    • Neverovatno

      19:02 // 22. 8. 2020.

      @Milan Trebalo bi da se stidiš tog komentara. Ako nisi razumeo komentar koji komentarišeš, bolje je da ćutiš i ne pokažeš koliko si zao. Mara je u pavu. Zbog takvih neodgovornih koji se ponašaju kao da Kovid ne postoji stradaju nevini. Da imaju imalo savesti i empatije vodili bi računa upravo zbog osetljivih. A da je tvoje dete na mestu preminulog deteta ne bi govorio da se spasilo tako što je umr

    • Čairac

      22:33 // 22. 8. 2020.

      Smrt je sastavni deo životnog ciklusa svih živih bića, nažalast neke pogodi na samom startu a neki dočekaju duboku starost. Tako da je to sastavni deo svih nas, naravno treba biti oprezan, ali isto tako ne možemo izbaciti sitnice koje “život znače” i svesti se na jedinke koje samo biološki egzistiraju.

    • Zoki Niš wa

      07:21 // 23. 8. 2020.

      Mara!
      Ne postoji tema o kojoj ti ne daješ. ,,komentar,,!
      Shvatili smo da SNS-ovski bot!
      Da li se ikada malo zapitaš ko snosi najvecu odgovornost što smo opasnost od korone shvatili kako smo shvatili?
      Naravno....za tebe su ,,prvorodjeni,, i njegova klika u vidu KŠ nedodirljivi!
      Naravno da je tragedija izgubiti trogodišnje dete i samo roditelji znaju kako im je, ali se ti botino zapitaj zašto i

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: