Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:02, 23. 7. 2019.

| Društvo

Tužilaštvo istražuje nišku Transfuziju, posle nepravilnosti koje je utvrdio DRI

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Zavod za transfuziju Niš
Tužilaštvo prikuplja dokaze, još nema optužnice; Foto: JV/V. Milić

Državni revizor je utvrdio brojne nepravilnosti u radu Zavoda za transfuziju krvi Niš - od trošenja para za doprinose na povećanje plata i kupovinu opreme, nezakonitog povećanja koeficijenta za zarade, zapošljavanja viška radnika pa do mogućeg sukoba interesa u kome je direktorka Vesna Knežević. Na osnovu ovog izveštaja DRI, Više javno tužilaštvo u Nišu sprovodi predistražne radnje o poslovanju Zavoda.

vesna-knezevic-foto-jv Protiv Kneževićeve bila podignuta krivična prijava zbog krečenja ustanove van tendera; foto: JVJoš nema optužnice, ali finansijske nepravilnosti u radu ustanove u 2017. godini, koje su, prema izveštaju revizora, Zavod koštale više do 45 miliona dinara, povod su za prikupljanje dokaza protiv odgovornih u niškoj Transfuziji.

Iz Višeg javnog tužilaštva rečeno je da je od nadležnih institucija traženo da prikupe informacije o radu Zavoda.

Informacija jeste Državne revizorske institucije, tako da je po toj informaciji u toku predkrivični postupak, u cilju provere i prikupljanja dokaza - da li je u radu tih odgovornih lica Zavoda došlo do nekih nezakonitosti - rečeno je iz Višeg javnog tužilaštva.

Osim brojnih nepravilnosti sa finansijama i nepostojanja Informatora o radu ustanove, čime je onemogućen uvid javnosti u njen rad, ispituju se i putovanja direktorke Knežević o trošku farmaceutske firme koja je donirala opremu Zavodu, uslovivši ustanovu da nabavlja reagense upravo od te privatne firme.

Istraživanja Pištaljke pokazala su da je firma od koje niška Transfuzija godinama kupuje opremu na nezakonitim tenderima sponzorisala put u Oman v. d. direktorki, a Kneževićeva je o trošku dobavljača stigla i do Brodveja.

Podsetimo, iz Zavoda za transfuziju krvi Niš, na čijem je čelu Kneževićeva u v. d. stanju suprotno zakonu duže od 5 godina, potpuno su zatvoreni za novinarska pitanja, a tražena dokumenta ne dostavljaju uprkos nalozima Poverenika za informacije od javnog značaja.

Bilo je burno i u Upravnom odboru ustanove, naročito u odnosu između predsednika ovog tela s jedne strane, i direktorke i članova s druge.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vajda

    13:22 // 24. 7. 2019.

    A njen zastitnik g.Bojzi,veliki prijatelj njen koji vedri i oblaci u Transfuziji,i dobro placen u UO za nerad,kao i devojka Bate drvara penzionerka.

  • Mare

    09:54 // 24. 7. 2019.

    Zašto nadzorni odbor ne reaguje? Znaju li oni koje su njihove dužnosti? Ko se, uopšte, nalazi u tom odboru?

    • vlastimir

      11:32 // 24. 7. 2019.

      Pa nadzorni odbor kao i UO,partijski poslusnici placeni da ne rade nista.

    • siki

      12:41 // 24. 7. 2019.

      odlicno zapazanje. sta radi predseddnil NO? Njega treba pitati u tuzolastvu

  • Stojko

    06:20 // 24. 7. 2019.

    Ne zamajavajte narod !!! U sudstvu je najveća korupcija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: