Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:33, 28. 10. 2019.

| Društvo

U Nišu EI i MIN kontaminirana područja - pokazao izveštaj UN

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti

Da su opasne materije - teški metali i hemikalije, nasleđe koje je Nišu ostalo od velikih industrija - Mašinske i Elektronske, pokazao je izveštaj Ujedinjenih nacija. Otrovni teški metal olovo opasan je za životnu sredinu i nalazi se u EI, dok su u MIN-u, prema izveštaju UN-a i bakar, cink, nikl, arsenik i hrom.

Najveći problem je što je industrijski otpad neadekvatno ostavljen u industrijskom krugu, upozorava već godinama hemičar i nekadašnji radnik EI Radiša Spasić. Prema njegovim rečima, tu se čak nalazi i najopasnija tačka u jugoistočnoj Srbiji, jer se na otvorenom nalaze boce fozgena i silana. Kancerogeni talog-bazeni-foto-V. M. R Industrijski otpad svuda u EI, opasan za sredinu jer se neadekvatno čuva; Foto: V. M. R.

Ovo je najopasnija tačka u Jugoistočnoj Srbiji. Ovde u boci, pod strejom, stoji od 1999. godine, bez ikakve kontrole, 20 metara kubnih krvnog bojnog otrova fozgena. Pored tog fozgena ima i boca sa silanom. Samozapaljiv je i može u bilo kom trenutku da eksplodira - upozorava Spasić.

Osim opasnosti od požara, koji bi lako mogao da se proširi i van industrijskog kruga, noseći sa sobom otrovna isparenja, Spasić upozorava i na to da se hemikalije slivaju u zemlju i vodovod koji je preko puta EI.

Boce-gas-foto-V. M. R Industrijski otpad svuda u EI, opasan za sredinu jer se neadekvatno čuva; Foto: V. M. R. Kancerogeni industrijski talog takođe je zaostavština nekadašnjeg industrijskog giganta na koju upozorava Spasić. Objašnjava da se kadmijum nalazi u bazenima u EI, i da ga ima oko 40 kubika.

U drugom uglu Elektronske nalazi se burad sa hemikalijama koje se mogu osetiti i po mirisu, a sve stoji ili ispod nadstrešnica ili uraslo u šiblje. Tu je, takođe, upozorava hemičar, lako zapaljivo.

Ekološka katastrofa u Nišu mogla bi da se dogodi svakog trenutka, upozorava Spasić. O tome je, kaže, upozoravao i inspekciju za zaštitu životne sredine. Kada je EI radila punom parom, objašnjava, radila su i postrojenja za preradu otpada. Međutim, već 20 godina opasne materije samo leže u krugu fabrike, gde danas radi oko 3.000 ljudi.


Šta je urađeno kada je reč o industrijskom otpadu?

Kako prenosi BBC na srpskom, MIN i EI trebalo bi da budu neke od lokacija u Srbiji koje će biti očišćene, nakon analize koja je urađena sa Ujedinjenim nacijama. Loše upravljanje otpadom je jedan od uzroka ovakvog stanja, navodi se i u izveštaju UN.

Nakon četiri godine preliminarnih istraživanja i analize zemljišta na 32 moguća "žarišta", izdvojeno je 14 napuštenih industrijskih lokacija koje su prioritetne za čišćenje - navode u UN-u a prenosi BBC na srpskom.

Kako je rečeno i u Agenciji za zaštitu životne sredine, postoji svest o tome da su lokacije među kojima su i dve u Nišu opasne po okolinu, ali nema para za sanaciju. Izrada katastra kontaminiranih područja je, kako je navedeno, prvi korak ka zaštiti okoline. Tabela zagađenje Foto: Screenshot sepa.gov.rs

U gradskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine u Nišu kažu da se ovim problemom ne bave, te da nemaju nikakve zvanične podatke o tome šta se sve nalazi u krugu EI.

Inspektorka iz Nišavskog upravnog okruga Jadranka Lazić je za ove podatke novinarku uputila na PR službu Ministarstva za zaštitu životne sredine, gde su i upućena pitanja o detaljima čišćenja niških industrijskih krugova, kao i o tome šta se tačno u EI i MIN nalazi od otpada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan krstic

    20:57 // 3. 11. 2019.

    Pored nisave uz obalu sam naso rupu punu sa hemikalijama upakovanim u creva i to oko 50 kg
    Sada je to neko potrpao sa sutom i kamenjem
    U blizini vodovoda.
    Ako hocete pokazacu mesto
    To moze da ode u vodovod.
    Imam i slike

    • tex

      19:09 // 7. 8. 2020.

      Nije neko :D Zna se ko tu u okolini ima hemikalije...

  • Mare

    23:52 // 1. 11. 2019.

    Jel ovo tekst pred prodaju zemljišta u bescenje ? Vidim neke slike boca od tehničkih gasova u članku, jel to slučajno ili namerno stavljeno da dramatizuje sliku ??

  • kapisla

    22:07 // 1. 11. 2019.

    Ima vremena ili sutra cemo to, to su slogani SNS-a !
    Ne mogu se ocekivati nikakvi koraci u vidu pokretanja sanacije ovih zatrovanih mesta u Nisu jer za svoje misljenje drugovi Niski celnici moraju da odu u Beograd.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: