Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 12. 4. 2018.

| Društvo

U Nišu formirano Radno telo za poboljšanje rada zdravstvenih ustanova

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
klinicki centar
Ako se standardizuju procedure, može da bude bolje za građane; foto: JV

Način na koji se tretiraju pacijenti u zdravstvenim centrima na jugu Srbije mogao bi da bude poboljšan ukoliko ove ustanove usvoje zaključke Radnog tela koje je formirano u Nišu. U njemu su predstavnici Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova, Kliničkog centra, opštih bolnica i domova zdravlja.

Komunikacija među zdravstvenim ustanovama, prijem i zbrinjavanje, priprema pacijenata, pojedine stvari koje se tiču bolničkog lečenja i ostale procedure trebalo bi da budu standardizovane, kaže direktor Agencije za akreditaciju Vladimir Arsenović. Radno-telo-zdravstvo-foto-V.M Akreditacija zdravstvenih ustanova je dobrovoljna; Foto: JV/V. Milić

Kad pacijent dođe treba tačno da se zna šta treba da se radi... uniformni pristup pripremi, lečenju, transportu pacijenata... Bilo da je u pitanju hitno zbrinjavanje ili priprema za radiološku ili laboratorijsku dijagnostiku - objašnjava Arsenović.

Ipak, zaključci koje će donositi ovo Radno telo neće biti obavezujući za zdravstvene ustanove, već će to biti samo preporuke.

Sve ono što je regulisano, ali u praksi ne funkcioniše Agencija će pokušati da uz postojeće standarde za akreditaciju, postojeće procedure na neki način zdravstvene ustanove sa sva tri nivoa zaštite udružimo, da vidimo koji su problemi i da nađemo način za njihovo rešavanje zbog bezbednosti pacijenata i kvalitetnije zdravstvene zaštite. Ipak, zaključci Radnog tela neće biti obavezujući, ali će biti preporučljivi - dodaje Arsenović.

Inače, u Nišavskom okrugu sastali su se predstavnici zdravstvenih ustanova sa juga Srbije, a kako je rekao direktor Agencije za akreditaciju, odluke Radnog tela neće se odnositi samo na ovaj Okrug, nego na sve ustanove koje ka njemu gravitiraju.


Klinički centar Niš bi sledeće godine mogao da dobije akreditaciju

Novembra 2016. godine niški Klinički centar je, prema rečima pomoćnice direktora ove ustanove Miroslave Živković, krenuo u proces akreditacije. Od tada su, dodaje, usvojili oko 250 procedura.

Meni je to jako olakšalo, jer radim na odeljenju Urgentne neurologije, gde svaki postupak mora da bude standardizovan. Imate jasna pravila i sledite ih i naravno da je to mnogo lakše - rekla je doktorka Živković.

Ona procenjuje da bi do sledeće godine Klinički centar mogao da dobije akreditaciju, koja, kako je objasnio direktor Agencije, nije obavezna po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    17:59 // 12. 4. 2018.

    Dobro su se setili. Nek pocnu prvo od toga da svi ti nazovi lekari i zdravstveni radnici PONOVO zavrse studije medicine (da bi se podsetili onog sto su odavno zaboravili ili naucili ono o cemu nisu ni imali pojma), a ostali nazad u medicinske srednje skole iz pocetka, pa onda neka ih strucno obuce kako da se ljubazno, strucno i odgovorno ophode prema pacijentima (u praksi)- pa mozemo dalje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: