Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 6. 6. 2017.

| Društvo

U Nišu najavljena izgradnja stanova za 50 romskih porodica

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Romsko naselje
Najavljena izgradnja 25 kuća u kojima će živeti po 2 romske porodice koje nemaju uslove za stanovanje; Ilustracija; Foto: MIC / Saša Đorđević

Za oko 2 godine u Ulici Ivana Milutinovića koja se nalazi na putu za Medoševac trebalo bi da budu izgrađeni stanovi za najsiromašnije romske porodice. Evropska unija finansira ovaj projekat sa milion evra, dok 300.000 ide iz gradske kase.

S obzirom na to, kako se navodi u obrazloženju Gradskog veća, u rešenju kojim je odlučeno da Niš sufinansira projekat, Romi u Nišu žive u neuslovnim i nebezbednim naseljima, koja su uglavnom bespravno građena. Ovim projektom biće rešen problem stanovanja makar dela njih. Romski dečak Romska naselja u Nišu nebezbedna i neuslovna, njihovi stanovnici diskriminisani; Foto: Flickr / Miloš Milošević

Niški Romi, navode, pretežno stanuju u mahali na Stočnom trgu, Beograd mahali, Jevrejskom groblju i na Crvenoj zvezdi.

Stambeni objekti u ovim naseljima su pretrpani, nehigijenski i neprikladni. Zbog nedostatka sredstava romska populacija u ovim naseljima nije u stanju da rekonstruiše, adaptira ili sanira ove objekte. Nerešeni imovinski odnosi, teret bespravne gradnje, minimalna veličina objekata koji ne ispunjavaju kriterijume za normalne uslove života i imajući u vidu visok prosečan broj članova romskih domaćinstava sprečava bilo kakvu intervenciju u slučaju obezbeđivanja potrebnih sredstava - navodi se u obrazloženju.

Za Rome koji su u najtežem položaju u okviru ovog projekta biće izgrađeno 25 prizemnih kuća sa okućnicom, a u njima će stanovati po 2 porodice.


Romske organizacije: Ovo je prvi veliki projekat koji rešava probleme Roma u Nišu

Niš je prošao na konkursu Ministarstva finansija za dodelu para iz EU fondova, a prema rečima Osmana Balića iz “Jurom centra”, zahvaljujući tome što druge opštine nisu imale potpunu dokumentaciju.

Konkurencija je bila velika, Grad Niš je do pred početak vikenda bio u rezervi praktično, imali smo sreće da par opština koje su izabrane u prvom krugu nisu ispunile neke uslove konkursa, nisu uradili projektnu dokumentaciju i mi smo uskočili zahvaljujući tome što smo spremili dokumentaciju u međuvremenu. To je prvi veliki ozbiljan projekat koji je uključen u rešavanje konretnih problema Roma u Nišu - objašnjava Balić.

Osman Balić Balić: Projekat je dobar za početak rešavanja problema Roma u Nišu; Foto: Arhiva JVIako je bilo neizvesno da će proći na projektu, kako se navodi u rešenju koje je usvojilo Gradsko veće, novac kojim Grad učestvuje u projektu je navodno već planiran budžetom za ovu godinu. Rok za završetak projekta je 20 meseci od potpisivanja ugovora sa Ministarstvom.

Očekujem da će realizacija projekta početi negde u septembru, bilo bi optimalno. Tu su uključene i neke socijalne mere. Za početak je dobar projekat - kazao je Balić koji je partner na projektu.

U Nišu prema popisu ima oko 7.000 Roma, dok stučnjaci koji se bave romskim pitanjima procenjuju da ih je zapravo od 15.000 do 20.000 u gradu. One koji će živeti u novom naselju izabraće na konkursu, prema kriterijumima koji zasada nisu definisani.

Podsetimo, o tome koliko su romska naselja neuslovna i nebezbedna govori i to što stanovnici Crvene zvezda nisu mesecima imali struju, zbog čega su više puta protestovali blokirajući ulicu Dušana Popovića, dok je na Stočnom trgu razbojništvo u poslednje vreme učestalo.


Balić: Problem kultura stanovanja

Iz “Jurom centra” kažu da je, osim stanova u kojima bi uslovi života bili mnogo bolji, kod romskih zajednica problem i “kultura stanovanja”. Upravo ovo je deo projekta kojim će se baviti ova partneska organizacija na projektu.

Nema organa koji upravlja romskim naseljima. Po Zakonu o stanovanju imate mnogo manje ljudi u zgradama pa to zahteva neki organ upravljanja, a u romskim naseljima ima 3.000 do 4.000 ljudi, a nemate ni jedan instrument da građane organizujete. Kućni savet romskih naselja smo radili kao pilot projekat u drugim gradovima, to će biti deo početka stvaranja jedne nove kulture stanovanja u ovom projektu - dodaje.


Italija primer dobre prakse u stvaranju bezbednih romskih naselja

Kako su u Italiji akcionim planovima i zakonksim odredbama počeli da rešavaju problem romskih zajednica, naročito Roma nomada još devedesetih godina, ova zemlja ima poprilično uređena romska naselja.

Prvi ekspreriment stvaranja takozvanog “romskog sela” sproveden je još 1998. godine u Firenci, gde je nomadski kamp pretvoren u naselje tako što su dozvolili gradnju od materijala koji nisu skupi, pa su pravili kuće od drveta i drugih jeftinih materijala.

Posle ovog pilot projekta, takođe u oblasti Toskana, napravljeno je još jedno “selo”, u kampu gde je bilo oko 400 ljudi. Tamo su porušene barake i kontejneri, a napravljeno je još jedno romsko naselje, sa drvenim kućama.

U ovoj fazi je, navodi se u istraživanju, rešenje problema smeštaja Roma je bilo jeftino, a kuće su bile mnogo uslovnije za život od prethodno improvizovanih objekata. Ipak, Romi su ostali izolovani od ostatka stanovništva, što navode kao manjkavost ovog projekta.

U Pizi su od 2002. do 2009. godine sproveli projekat koji je podrazumevao uništavanje svih legalnih i ilegalnih romskih kampova i nalaženje stambenog rešenja za sve Rome sa teritorije okruga.

U prvoj fazi su evidentirali sve Rome koji su tu boravili legalno ili bez dokumenata, a kasnije su im nalazili smeštaj tako što su ustupali gradske objekte, gradili kuće ili iznajmnjivali stanove za romske porodice.

Istovremeno, Rome su “preuzimale” socijalne službe koje su brinule o njihovoj inkluziji, navodi se u istraživanju Primeri dobre prakse politike Roma u Italiji.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petra

    16:31 // 7. 6. 2017.

    Hmm...Izgradnja stanova za mlade naučnike u ul. Branka Krsmanovića traje već skoro 10 godina. Ako naša intelektualna elita toliko čeka, pitam se koliko će čekati siromašne romske porodice. Više bih volela da vidim vest kada je neki konkretan posa završen u roku...

  • QGO

    00:23 // 7. 6. 2017.

    300 hiljada evra ide iz gradske kase?? Necu da komentarisem. Ja od danas definitivno podrzavam sivu ekonomiju. Ende.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: