Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:01, 8. 12. 2017.

| Društvo

U Nišu otvoren prostor gde mladi mogu da uče i rade na svojim projektima

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Vanja-Unbox-hub--foto--JV-J.-A
Za kreativce; foto: J. A.

Takozvani Unbox Hub, odnosno prostor gde mladi mogu da „oslobode svoje ideje“ prema rečima osnivača iz organzacije „Nauči me“, otvoren je u Takovskoj ulici na Paliluli. Tamo stariji osnovci i srednjoškolci mogu da idu na različite edukacije, ali i da koriste tehnologije poput 3D štampača, robota i tač-tabli, koje imaju u ovom prostoru.

Unbox-hub--foto--JV-J.-A Unbox hub; foto: J. A.Kako kažu, obučavaće mlade u tri tima - za programere, vizuelne umetnosti kao i preduzetnike i inovatore. Ideja je, dodaju, da po jedan omladinac iz sva tri tima po završenoj obuci sačini ekipu koja će potom samostalno raditi na svojim projektima.

Mi ćemo im da ih podržimo u traženju sponzora, traženju ideja moći će da koriste sve što je u Hub-u, i konferencijsku salu i salu za sastanke, tehnologiju za rad. Ovo je Hub koji otvara mlade ljude kod nas, kuća za omladinske ideje za starije osnovce i srednjoškolce, koji bi kada odu na studije trebalo da pređu u Deli i Hub na Elektronskom fakultetu ili da osnuju male kompanije - navodi Milan Petrović iz organizacije.

Inače, ova organizacija je do sada napravila aplikaciju "Vučilo - Dolina magičnih reči" što je igrica za učenje pravopisa, serijal edukativnih klipova "Nauči me da... #LajkZaBajk" o biciklizmu i bezbednoj vožnji bicikla u Nišu, film "Heroji uče drugačije" koji pažnju posvećuje deci sa disleksijom i u fokus stavlja kako je moguće učiti na drugačiji način, i besplatne radionice programiranja za osnovce iz Niša uz pomoć robota "Code Robotić".


Bore se da test na disleksiju bude deo sistematskih pregleda osnovaca

Disleksija--foto--JV-J.-A Test na disleksiju; foto: J. A.U prostoru u Takovskoj posetioci se mogu upoznati sa načinom na koji vide disleksičari, koji zbog toga što im slova “šetaju” uče drugačije od vršnjaka koji nemaju taj problem.

Kako kaže Vanja Joksimović iz organizacije, cilj im je da upoznaju mlade Nišlije sa time kako njihovi vršnjaci sa ovim poremećajem prolaze kroz školovanje, ali i da naposletku uvedu u redovni sistematski pregled i test za disleksiju, kako bi oni koji je imaju na vreme otkrili i olakšali sebi učenje.

Ta su deca veoma inteligentna i nalaze načine kako da prevaziđu poteškoće. Da rano otkriju da imaju disleksiju to bi im mnogo olakšalo - navodi Joksimovićeva.

Plan im je, dodaje, da uskoro snime i 10 kratkih video spotova u kome će se pojaviti poznate Nišlije i poručiti svojim mladim sugrađanima da budu drugačiji i inovativni.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • dusan krstic

    21:09 // 8. 12. 2017.

    Puno pozdrava za dr.Mihajla iz organizacije...samo napred..sve najbolje u daljem radu Vam zele Dusan i Aleksandra

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: