Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:59, 24. 10. 2017.

| Društvo

U Nišu počinje nedelja medijske pismenosti

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Daljinski
Niz događaja na nekoliko lokacija u okviru nedelje medijske pismenosti; foto: JV/S. M.

Izložba koja će pokazati kako samo jedan natpis menja kontekst neke fotografije, ali i projekcija filma o važnosti slobode medija, kao i ulične akcije, diskusije i gradski forum, najavljuju iz “Media centra”, biće organizovani od 25. oktobra do 1. novembra na nekoliko lokacija u Nišu, u okviru nedelje medijske pismenosti.

Niz događaja koji će biti organizovani nedelju dana u Nišu, namenjeni su svim građanima, kažu u “Media centru”, ne bi li Nišlije prepoznale značaj medijskog opismenjavanja.

Suština je da ovim događajima podignemo vidljivost medijske pismenosti, ukažemo na neophodnost medijskog i informacionog obrazovanja, ali i da od građana čujemo njihova razmišljanja, i dobijemo korisne informacije za proces medijskog opismenjavanja - dodaju organizatori.

Osim građana, nadaju se da će i novinari učestvovati u ovoj akciji, jer i oni svojim aktivnostima mogu da doprinesu širenju medijske pismenosti.

Inače, nedelju medijske i informacione pismenosti “Media centar” Niš će obeležiti sa međunarodnom organizacijom UNESCO, u okviru projekta „Building trust in media“, a uz pomoć Grada Niša, Kancelarije za mlade Grada Niša, Filozofskog fakulteta u Nišu, Pravnog fakulteta u Nišu, Gimnazije Svetozar Marković, EU info kutka Niš i Deli prostora.


Izložba “Kontekst”

Zanimljiva izložba, koju su nazvali “Kontekst”, biće otvorena 25. oktobra od 18 sati, u niškom “Deli” prostoru. Sve fotografije biće izložene u dva primerka, ali sa potpuno drugačijim naslovima.

Cilj je ukazati na to kako samo jedan natpis može promeniti percepciju o određenoj fotografiji i istaći da je važno poznavati kontekst medijskih sadržaja - dodaju organizatori.

Posetioci će moći da vide fotografije Dimitrija Nikolića, Vanje Kesera, Saše Đorđevića i Ivana Dinića.

Izložba će biti postavljena u “Deliju” do petka 27. oktobra, a nakon toga se “seli” u “Media centar”.


Perspektive medijske pismenosti

Na ovu temu će studenti Pravnog i Filozofskog fakulteta imati trominutna izlaganja, a ova diskusija će biti organizovana 26. oktobra od 12 sati, na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Cilj je da teme koje smatramo važnim predstavimo iz različitih perspektiva i da prisutne u publici podstaknemo na konstruktivnu diskusiju, a od prisutne stručne javnosti očekujemo zaključke - navode organizatori.

Prisutnima će se obratiti i profesori Zoran Jovanović i Jelena Vučković.


Projekcija filma “Važnost slobode medija”

U niškoj Gimnaziji “Svetozar Marković” će 27. oktobra od 13:30 biti prikazan film “Važnost slobode medija”. Nakon projekcije, nastavnici i srednjoškolci će diskutovati o medijskoj pismenosti.


Ulične akcije ispred “Kalče”

Organizatori će informisati građane o medijskoj pismenosti 28. i 29. oktobra od 12 sati, ispred tržnog centra “Kalča” u Obrenovićevoj ulici. Na ovim uličnim akcijama će kroz neposredne razgovore, građani dobiti informacije o značaju medijske pismenosti, dobiće flajere i fotografisati se za društvene mreže da bi se medijska pismenost popularizovala.

Ulične akcije se realizuju u saradnji sa “Štek House”-om - dodaju organizatori.


Diskusija o razumevanju medija

U EU info kutku će novinari, aktivisti, profesori, studenti i svi zainteresovani 30. oktobra zajedno čitati i analizirati medijske sadržaje i diskutovati o njima. Moderatori će biti Neven Obradović i Marija Marinković.


Zajednička akcija lokalnih medija

Iz “Media centra” pozivaju novinare da 31. oktobra objave priču, intervju, prilog, fotografiju ili post na društvenim mrežama, o važnosti medijske pismenosti.


Gradski forum o medijskoj pismenosti

Kao glavni događaj tokom nedelje iz “Media centra” najavljuju gradski forum pod nazivom “Medijska pismenost: stvaranje kritičkog mišljenja” koji će se održati 1. novembra od 11 sati, u Oficirskom domu.

Na Forumu će govoriti pomoćnik ministra za informisanje Miloš Janković, narodni poslanik iz Niša Predrag Jelenković, profesori Zoran Aracki i Jelena Vučković, kao i novinarka Marija Vučić iz “Cenzolovke”.

Prisutnima će se obratiti i profesor Zoran Jovanovič i pomoćnik gradonačelnika Nebojša Ranđelović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: