Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:51, 20. 3. 2024.

| Društvo

U Nišu prošle godine 520 žena obolelo od raka dojke

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Trg kralja Milana Niš
20. mart je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke; ilustracija; foto: JV / Vanja Keser

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, najčešćeg malignog tumora kod žena u Srbiji, obeležava se 20. marta svake godine. U niškom Domu zdravlja prošle godine otkriveno je 520 novih slučajeva karcinoma dojke, a iz Instituta za javno zdravlje podsećaju da su šanse za izlečenje velike kada se bolest otkrije u najranijoj fazi.

U Domu zdravlja u Nišu prošle godine preventivnim pregledima se se odazvale 5.202 žene, kojima je rađena mamografija. Novootkrivenih karcinoma dojke je 520.

Plan je da se ove godine nedeljno u toj ustanovi pregleda po 100 žena, najpre one koje su rođene 1955. godine, a zatim i one koje su 1974. godište, a koje nisu bile na mamografiji poslednje dve godine.

Ti pregledi se, inače, obavljaju kod ginekologa i lekara opšte prakse, koji zatim upućuju žene na mamografiju ili neku drugu dijagnostičku proceduru.

Karcinom dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti žena u Srbiji i na trećem je mestu kao uzrok smrti kod žena starosti od 45 do 64 godine.

Fizička aktivnost, pravilna ishrana, umerena konzumacija alkohola i regulacija telesne težine - faktori su koji mogu delovati preventivno, navode iz Instituta za javno zdravlje u Nišu.

Sa druge strane, faktori rizika na koje se ne može uticati su starije životno doba, genetika, dužina reproduktivnog perioda, broj porođaja, godine pri rođenju prvog deteta, izloženost zračenju i uticaj geografskog podneblja.

Visoka učestalost obolevanja od raka dojke mora se u izvesnoj meri pripisati činjenici da do danas nisu otkriveni ili do kraja razjašnjeni svi uzroci njegovog nastanka, što dodatno naglašava da je pored mera primarne prevencije od ključnog značaja sekundarna prevencija tj. rano otkrivanje raka dojke - kaže koordinatorka za skrining raka IZJZ Niš Ana Stefanović.

Međutim, dodaje, rak dojke se kod znatnog broja žena u Srbiji otkrije kasno. Studije su pokazale da je on kod manje od trećine žena dijagnostifikovan kao manji od 2 centimetra. Iz IZJZ-a napominju da su šanse za izlečenje velike kada se rak dojke otkrije u najranijoj fazi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    17:53 // 20. 3. 2024.

    Katastrofa! 520 novoobolelih za samo godinu dana .... strašno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: