Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:57, 15. 9. 2020.

| Društvo

U Preševu nesigurna epidemiološka situacija, u ostalim opštinama okruga stabilno

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Zavod za javno zdravlje Vranje
Prethodnih dana povećan broj novoobolelih u Preševu; foto: J. D.

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Vranju, u prethodna 24 sata nije bilo novih prijema u vranjskim kovid bolnicama. Prema rečima epidemiologa, u Pčinjskom okrugu je situacija stabilna, osim u Preševu gde je proteklih dana broj novoobolelih povećan pa je situacija u toj opštini nesigurna.

Epidemiolog vranjskog Zavoda Slađan Stanković kaže za Južne vesti da u Preševu nema težih oblika bolesti, ali da je evidentno da je poslednjih dana povećan broj novoobolelih.

Prema uzorkovanjima se vidi da je stopa oboljevanja u Preševu veća poslednjih dana u odnosu na broj stanovnika. U petak, 11. septembra je bilo 7 pozitivnih od 54 uzoraka. Od toga troje iz Preševa, troje iz Vranje i jedna osoba iz Bujanovca. Narednog dana je bilo 5 pozitvnih od 103 uzorka - dvoje iz Preševa, dvoje iz Vranja i jedna osoba iz Bujanovca. Troje novoobolelih u Vranju i troje Preševu nije isto, Preševo ima manje stanovnika - kaže Stanković.

Sada je bitno, dodaje Stanković, da se ljudi u toj opštini pravovremeno javljaju lekaru, da ne ignorišu simptome ukoliko se radi o blažoj kliničkoj slici, kako bi i članovi porodica obolelih mogli da se stave u izolaciju.

Kada je reč o ostalim opštinama u okrugu, osim u Preševu, Bujanovcu i Vranju, poslednje tri nedelje nije bilo novoobolelih.

Broj javljanja u lokalne ambulante u okrugu je manji. Jula je u Vranju bilo dosta smrtnih ishoda, sve do polovine avgusta je bila velika stopa oboljevanja - od 30 do 50% novoobolelih, u poslednje dve nedelje se kreće oko 5% obolelih od ukupnog broja uzorkovanih. Juče smo imali jednog pozitivnog od 33 uzorka - kaže Stanković.

Stanković kaže da u narednom periodu postoji mogućnost širenja virusa i da je neophodna lična odgovornost i poštovanje fizičkog rastojanja.

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, u vranjskim kovid bolnicama je hospitalizovano 19 ljudi, što je troje manje nego prethodnog dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: