Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:21, 4. 9. 2018.

| Društvo

U Srbiji uglavnom bez reakcija na novinarske priče o korupciji, u Sloveniji tužilaštvo odmah reaguje

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
novine
U Sloveniji odgovaraju odgovorni: flickr.com/Jon S

Za razliku od Srbije, gde istraživačke priče u kojima novinari ukazuju na korupciju u javnom sektoru najčešće prođu bez ikakve reakcije nadležnih organa, u Sloveniji, kako kaže bivša novinarka i članica organizacije "Transparentnost Slovenija" Simona Habičič, policija i tužilaštvo obavezno reaguju kada novinari ukažu na nezakonite radnje.

Umesto pokretanja istrage, novinarske priče o koruptivnim radnjama javnih funkcionera u Srbiji često završe “zaglavljene” u etru ili čak funkcioneri odgovore napadom na novinare.

Funkcionerske “škode” koje i dan danas na naštelovanim tenderima kupuju javna preduzeća i ustanove, sukobi interesa, sumnjive saradnje poput one između gradonačelnika Niša i sporne firme zadužene za “krpljenje” gradskih ulica, istraživanja KRIK-a o naštelovanom tenderu za elektronske dnevnike, sumnjiva kupovina stana ministra Aleksandra Vulina, zloupotreba službenih putovanja u niškoj Opštini Pantelej, namešteni tenderi za solarna drva, partijska zapošljavanja samo su neke od priča koje direktno ukazuju na korupciju.

Pa ipak, ne da nisu dobile sudski epilog, već mnoge nisu dobile ni "uvod" u tužilaštvima.

Razlog za to novinarka KRIK-a Marija Vučić, vidi u činjenici da su domaći istražni i pravosudni organi, kao i ostale institucije, "u kandžama politike".

Ako politika ne da zeleno svetlo da se reaguje, kada su ovako osetljive teme u pitanju, onda možemo na osnovu dosadašnjeg iskustva da očekujemo izostanak adekvatne reakcije, bilo tako što će slučaj biti gurnut pod tepih, bilo tako što će prijava biti posle nekog vremena odbačena zbog nedostatka dokaza - navodi Vučićeva.

simona habičič Habičičeva kaže da bi bio veliki minus za slovenačke nadležne organe da ne reaguju na novinske napise; foto: S. M.Ipak, takav slučaj nije u Sloveniji. Bivša novinarka i jedna od članica "Transparentnosti Slovenija" Habičičeva kaže da takav slučaj nije u Sloveniji. Tamo, dodaje, policija i tužilaštvo obavezno reaguju ako novinari dokažu korupciju.

Nadležni organi reaguju jer to im je baš ono negativna propaganda, ali mislim da novinari moraju da imaju zaleđinu. I još nešto, veoma je, naravno, važno da sve činjenice budu proverene. Ali, da, reaguju, naročito kada su te neke veće priče - kaže Habičičeva.

Habičičeva dodaje da je možda najčuveniji primer u Sloveniji novinarska priča o korupciji u političkim krugovima vezano za izgradnju elektrane "Šoštanj" bloka 6TE. Naime, nakon medijskih objava da ovaj veoma vredan projekat koji finansira Evropska investiciona banka "obavijen" korupcijom, u Sloveniji je podignuto više od 10 optužnica za ktivična dela pronevere od 285 do 350 miliona evra.

Vučićeva pak kaže da je važno da nadležni organi reaguju kao i u Sloveniji, iz istog razloga iz kog je važno da svaka institucija radi svoj posao u službi građana i nezavisno od političke volje i političkih interesa, a adekvatno postupanje bi i "disciplinovalo" funkcionere.

Više bi strepeli od ruke zakona, a u takvom ambijentu bi građani osećali da nisu nemoćni u odnosu na funkcionere, da ne žive u anomiji u kojoj je sve podređeno interesima politike, već da će institucije u njihovo ime kontrolisati ko i kako raspolaže njihovim parama - kaže ona.

Ipak, postoji nešto zajedničko za političare u Srbiji i Sloveniji, a to je vrdanje. Habičičeva kaže da i slovenački političari pokušavaju da izbegnu odgovornost i novinare, ali za razliku od Srbije, u ovoj nekadašnjoj članici SFRJ, pravosuđe odrađuje svoj deo posla.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Меда

    23:58 // 4. 9. 2018.

    1. Код нас нема правосуђа а код њих нема таблоидизације новинарства
    2. Код нас објављују све шта диже тираж (иако нема везе са истином), код њих се за неистине и непотпуне истине о трећим лицима одговара

    Мој текст је настао без подршке лобистичких друштва.
    У Совјетском Савезу је живот тако добар да парадајз порасте ко фудбалска лопта.

  • Mirko

    22:42 // 4. 9. 2018.

    Postoje dve razlike.
    Prvu ste rekli, ozbiljnije tužilaštvo.
    Drugu niste. Ozbiljnije novinarstvo. Kod nas je 99% medija spada u dve grupe. Velika većina su kontrolisane od strane vlasti i tu neće ni da se čuju problemi. Druge koje totalno protiv vlasti i šta god da uradi vlast, dobro ili loše ispadne loše. Kad budemo imali objektivno novinarstvo možda i tužilaštvo reaguje(ako ono bude ozbiljnije)

  • Dragan Nis

    20:50 // 4. 9. 2018.

    NAse tuzilastvo nereaduje ni na podnesene krivicne prijave to sam se licno uverio jer sam podneo krivicnu prijavu gde je MUP ustanovio da se radi o falsifikovanoj uknjizbi u katastru a tuzioc je nakon godinu ipo dana doneo resenje i odbacio prijavu gde je obrazlozio u jednoj recenici obrazlozio ,,Nema elemenata krivicnog dela,, Takodje su mijos 2 krivicne prijave odbacene sto mogu da Vam dostavim

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: