Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:33, 11. 11. 2021.

| Društvo

U gradovima na jugu Srbije obeležena 103. godišnjica od potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu

Autor:T. Todorović, Lj. MitićIzvor:Južne vesti
1636645944689
U Nišu obeležen Dan primirja; foto: J. M.

U prisustvu građana, gradskih predstavnika, pripadnika Vojske Srbije, policijskih uprava, kao i brojnih udurženja boraca i njihovih potomaka, obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu u gradovima na jugu Srbije. Potpisivanjem primirja 11. novembra 1918. godine u 11 sati okončan je rat u kome je život izgubilo na stotine hiljada ljudi, u čiju čast su danas položeni venci.

Prošle su 103. godine od kada su sile Antante i Nemačka, sklopile primirje u vagonu maršala Ferdinanda Foša i time okončale četverogodišnji rat, zbog čega se danas obeležava ovaj datum širom sveta.

Polaganjem venaca i služenjem parastosa na Srpskom vojničkom groblju i groblju vojnicima Komonvelta u Nišu, odata je počast stradalim ratnicima. 1636645944675 Polaganjem venaca i služenjem parastosa odata je počast stradalim ratnicima; foto: J. M.

103. godišnjica je sećanje na istinu i na hrabrost i na žrtve naših srpskih rodoljuba koji su ostavili svoje živote, million i 300 hiljada ljudi, pripadnika srpske nacionalnosti je izgubilo život u velikom ratu. 69% muške populacije, razorena država, ali slobodna. Kao što smo uvek pobeđivali u ratu naša je obaveza da pobeđujemo i u miru - kazao je predsednik Skupštine Grada Niša.

U Prokuplju je ovaj dan obeležen polaganjem venaca na spomenik junacima Drugog pešadiskog puka “Knjaz Mihajlo“ poznatijeg kao Gvozdeni puk, najodlikovanije jedinice u tom ratu. 1636645944683 Venci su položeni na spomenik junacima Drugog pešadiskog puka “Knjaz Mihajlo“; foto: LJ. M.

Tokom programa obeležavanja ovog značajnog istorijskog datuma, rečeno je da je Prvi svetski rat Srbiju svrstao u red zaslužnih, herojskih i pobedničkih zemalja u jednom od najvećih ratnih sukoba u istoriji čovečanstva.

U Vranju su venci i cveće položeni na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora 1915 - 1918. godine, a pomen stradalima služio je vladika vranjski gospodin Pahomije sa sveštenstvom Eparhije vranjske.

O ovom istorijskom periodu govorio je predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković.

Srbija, mala i usamljena, ali ponosna i hrabra, suprostavlja se brojnijem neprijatelju i na Ceru odnosi prvu pobedu saveznika u Velikom ratu. Srpska vojska bila je i među prvima koja je, nakon sloma Solunskog fronta, praktično u jurišu oslobodila svoju otadžbinu od okupatora - rekao je Tričković.

I u ostalim gradovima na jugu Srbije obeležen je ovaj bitan istorijski datum, koji se u Srbiji praznuje kao državni praznik od 2012. godine, a simbolizuje ga cvet feniks ili Natalijina ramonda.

Godinu dana od potpisivanja primirja, 28. juna, rat je zvanično završen Versajskim sporazumom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    00:15 // 13. 11. 2021.

    Već 16-i put pišem da sam praunuk moga pradede Aleksandra,poginulog 1914.god. u Kolubarskoj bitki, koja je počela 16.11.1914.god. na dan njegove Krsne slave Sv. Djordjija zimskog tj. na Djurdjic.
    U mojoj sedmoj deceniji života,možete me nazivati kako god hoćete ali ... od 1988.god. do 2.000 god uvek sam bio uz narod i nevoljnike. Tek sada vidim da je neko pogrešio. Al' znam ko je za onoj !!
    JA

  • Torpedo

    18:36 // 11. 11. 2021.

    Foliranti, svi na Zejtinlik i Kajmakcalan, da dozivite katarzu !

  • Petar

    17:54 // 11. 11. 2021.

    Iako pripadam grupi gradjana prema kojoj većina ima predrasude, i naziva nas mlakonjama!Morao sam da napišem komentar na ovu temu jer je i moj čukundeda bio učesnik rata u kojem je poginulo ne 100tine hiljada nego milion i 300 hiljada ljudi junaka.I gde su muškarci da stanu u odbranu svojih predaka kojima se umanjuje žrtva,slava i vrednost nekakvim primirijem! Sramite se svi koji ćutite muškarčine

    • profesor

      10:29 // 12. 11. 2021.

      to što je deda poginuo najsigurniji je znak da si tu ne junak, no Junačina. Evo sramimo se.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: