Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:32, 8. 6. 2023.

| Društvo

U niškoj Tvrđavi niču "mirisne klupe" 

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Tvrđava
Napraviće "mirisne klupe" na nekoliko lokacija u niškoj Tvrđavi; foto: JV

Sadnjom finog aromatičnog bilja poput lavande, majčine dušice, ruzmarina, origana oko klupica u niškoj Tvrđavi one će zamirisati i oplemeniti prostor, a sadnju organizuje EU ifno kutak u okviru Evropske zelene nedelje i poziva i sve građane da se u petak, 9. juna od 10 do 12 sati pridruže ovoj akciji.

Jedna od aktivnosti kojom EU info kutak obeležava ovu "zelenu nedelju" u Nišu je sadnja aromatičnog bilja i formiranje "mirisnih klupa" u Tvrđavi, a kažu da će im u tome pomoći JKP Mediana i Prehrambeno-hemijska škola.

Oko odabranih klupica u Tvrđavi sadnjom finog aromatičnog bilja poput lavande, majčine dušice, ruzmarina, origana postojeća zelena površina će se oplemeniti dodatnom terapeutskom komponentom - poručuju.

Oni koji žele da se priključe ovoj sadnji biljaka mogu da ih posete sutra od 10 do 12 sati ispred Gradske bašte i kod Lapidarijuma u niškoj Tvrđavi.

Objašnjavaju i zašto su važni ovakvi "aromatični parkovi" za životnu sredinu.

"Mirisne klupe" imaju funkciju stvaranja atmosfere koja kod posetilaca razvija njihove motoričke, senzorne i kognitivne potencijale. Prostor oko klupa dobija novi izgled, a novonastali oblici, struktura, boje, doprinose posebnom i nesvakidašnjem doživljaju uređenog parkovskog prostora. U Srbiji se malo zna o aromatičnim parkovima, njihovom postojanju i funkciji, dok su u Evropi u mnogim zemljama, ovi parkovi veoma česti u javnom prostoru - ističu.

Iz EU info kutka poručuju da će učenice i učenici Prehrambeno-hemijske škole iz Niša, članovi ekološke sekcije i aktivisti Eko škole, kao i svi zainteresovani posetioci, nakon sadnje aromatičnog bilja moći će da čuju više o klimatskim promenama, koje izazove one donose u urbanom planiranju, koliki je značaj "urbane i aromatične bašte" za urbani biodiverzitet, za kvalitet životne sredine i kvalitet života u jednom gradu, sa osvrtom na pozitivne primere gradova EU.

O tome će govoriti diplomirani inženjer zaštite životne sredine mr Olivera Milošević iz Udruženja građana "Zeleni ključ".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Qgo

    07:41 // 9. 6. 2023.

    Zabravili su najvaznije - da posade koprive...

  • Mika

    00:16 // 9. 6. 2023.

    Pa takve klupe postoje odavno. Pogotovu kad sedne neki selac pored vas i pocne da prdi.......

  • Sofija Tijanic

    20:14 // 8. 6. 2023.

    Lepo je sto ljudi dok se odmaraju na klupi u niskoj Tvrdjavi mogu da osete aromaticne mirise bilja lavande, ruzmarina majcine dusice, tako da gradjani koji se odmaraju mogu da uzivaju u ovoj predivnoj atmosveri. A da bi sebi produzili ovaj uzitak treba Kuci da ukljuce fotokataliticki preciscivac vazduha koji pruza cist vazduh, u prostoru gde najvise borave.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: