Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:46, 13. 5. 2021.

| Društvo

U požaru ostali bez doma, sada brinu da se ne zaraze jer im je dodeljen zapušten i neuslovan stan

Autor:Milica Milojević KostićIzvor:Južne vesti

U požaru ostali bez doma, sada brinu da se ne zaraze

Šok koji je doživela nakon što je iz Prihvatilišta došla u stan koji joj je Grad Niš dodelio na korišćenje veći je od onog kada je u požaru izgubila sve, kaže Danijela Stanković koja je do pre mesec dana živela u barakama "Građevinara". Prihvatila je, kaže, da potpiše predugovor za iznajmjivanje gradskog stana, ali sada ističe da ona i njena porodica ne mogu tu da ostanu jer se plaše zaraze. Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović navodi da je Grad ponudio šta ima i da je to prelazno rešenje koje oni nisu u obavezi da prihvate.

Nakon što je u požaru izgubila dom porodica Stanković je bila smeštena u Prihvatilištu, a potom su prihvatili ponudu Grada da koriste gradski stan. Kada su ušle u taj prostor, Danijela i njene ćerke ostale su zatečene. Umesto čistog stana, dočekalo ih je neuslovno kupatilo sa zarđalom kadom i jatom golubova koji ulaze kroz prozore koji ne dihtuju, a tu su i pokvarena tehnika i raspali kreveti.

Da problem bude veći, Danijela je teško bolesna, sveže operisana sa drenom u bubregu i nekoliko dijagnoza, pa joj je novi smeštaj neophodan. fotka 5 Kupatilu je potrebno potpuno renoviranje, kažu Stankovići;foto:JV

Još ne znam koliku kiriju su odredili za ovaj prostor, mi ovde ne možemo da ostanemo. Ovde ne može da se diše i plašim se da ne dobijem sepsu, operisana sam pre dve nedelje. Ja ovde nemam odakle ni vodu da popijem. Neka nam daju čist stan i neka ga plaća Centar za socijalni rad- kaže Danijela.

fotka2 Zatekao ih je raspadnut nameštaj;foto:JVOd starog doma porodici Stanković ostale su samo uspomene i krediti za renoviranje koje otplaćuju, nakon što u svoju kuću ne mogu da se vrate. Danijelina ćerka Jasna ističe da su ovaj stan čekale mesec dana i da je za to vreme trebalo da ga očiste i isprazne, kako bi oni mogli da polako počnu sa sređivanjem.

Ovaj stan nije ni za zdrave. Mi smo sada ostavljeni da sami izbacujemo, nabavljamo nove stvari, a nemamo gde da se okupamo, prespavamo i spremimo jelo. U predugovoru je navedeno da smo u obavezi da vratimo stan kakav smo zatekli, pa ja imam želju da im sve ovo sačuvam i prosledim na korišćenje – kaže zabrinuta Jasna.

vesna komšika Vesna Stojanović ne želi stan na dve godine, već trajnu pomoć;foto:JVIako je rečeno da su sve porodice prihvatile ponudu Grada, nekadašnje komšije ističu da su posle ovoga još spremnije da se vrate i, kako kažu, kampuju na zgarištu svojih domova. Dok iz Grada navode da stanari nemaju nikakve ugovore sa "Građevinarom", oni kažu da dokumenta postoje, ali da su ih mnogi izgubili u požaru.

Ja sam odmah rekla da ne želim socijalni stan, a sad sam još odlučnija. Posle 45 godina mislim da Grad mora da nađe rešenje, neka nam renovira barake. Moja majka je od radničkog saveta 1978. godine dobila na korišćenje baraku, ako su meni izgoreli papiri drugi primerak mora da postoji - ističe Vesna.

fotka3 Prozori ne dihtuju i kuhinja je neupotrebljiva;foto:JVZamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović naglašava da im Grad ponudio šta je imao i da je to prelazno rešenje do trajnog rešenja njihovog stambenog pitanja.

Nismo u obavezi da im damo stanove u trajnom vlasništvu. Juče su hteli, dok danas ne žele, nikog ne možemo da teramo na silu, izašli smo u susret koliko smo mogli – rekla je Davidovićeva.

Dok se nadaju da će nadležni imati razumevanja, Stankovići pozivaju sve pojedince i kompanije koje su u mogućnosti da im pomognu.

Da podsetimo, nakon što je deset porodica u požaru kod Tehničkih fakulteta ostalo bez domova, predstavnici Grada ponudili su im na korišćenje gradske stanove po subvencionisanim cenama što je mnoge razljutilo. Dok se pet porodica snašlo smeštaj, još četiri su u niškoj Sigurnoj kući.

Stankovići su do juče bili u Prihvatilištu koje su morali da napuste, jer će se od sledeće nedelje ovaj prostor u Ustanovi Mara koristiti za uslugu Predah smeštaj. Gradonačelnica Dragana Sotirovski nedavno je izjavila da oni koji prihvate ove stanove mogu tu da ostanu do dve godine, a nakon toga mogu da konkurišu za stanove solidarnosti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ajde možete vi to!!!

    15:13 // 14. 5. 2021.

    Ej ajde lepo obelodanite koja Služba u Gradskoj upravi radi na ovim stanovima i ko tamo šefuje i gazduje već godinama bahato kao da je to njegova privatna firma...
    AJDE LEPO UTVRDITE ODGOVORNOST ZA ZAPUŠTENE STANOVE I SMENITE TE BAHATE SA SEGA MEGA DIPLOMAMA AKO IH UOPŠTE IMAJU!

    • Možemo

      17:56 // 14. 5. 2021.

      Za sve socijalne stanove u Nišu, zadužena je Gradska stambena agencija i Uprava za imovinu.Ne zna se koja od ove dve organizacije se bahatije odnosi prema imovini Grada.

  • Tacika

    13:12 // 14. 5. 2021.

    U ovakvom stanu što sam videla prilog ni mišavi ne bi živeli. Da li bi gospođa Davidović provela samo jedan dan u njemu?
    Sramota za ovaj korumpirani grad da se još hvale kako su pomogli ljudima u nevolji, slikaju se, još se diče što svaki problem reše u veoma kratkom roku.
    Gde sve ide novac ovog grada koji građaniteškom mukom plaćaju.

  • Solidarni stanovi

    12:19 // 14. 5. 2021.

    Socijalni stanovi na prodaju 780€ po metru kvadratnom!!! U koju kategoriju spadaju ljudi koji ne mogu da kupe socijalni stan? Pitanje za zamenicu gospoDŽu Davidović. napreDNO

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: