Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:43, 18. 11. 2020.

| Društvo

U školama u Nišu svakodnevno nekoliko novoobolelih od korone, iz Školske uprave kažu zanemarljiv broj

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
Učenici
Načelnik Školske uprave Dragan Gejo kaže da svakodnevno ima po nekoliko učenika i profesora zaraženih kovidom u niškim školama, ali ne precizira broj; foto: T.T.

Iako, prema rečima načelnika Školske uprave Dragana Geja, u niškim školama svakodnevno ima par novih slučajeva pozitivnih na kovid među đacima i nastavnicima, on uverava da je taj broj zanemarljiv.

Ministar prosvete Branko Ružić pre nekoliko dana je za RTS izjavio da su se škole pokazale kao najsigurnije mesto, pa da nema razloga za paniku i prelazak na onlajn nastavu. I pored toga što je virus ušao u niški obrazovni sistem, Gejo na sličan način opisuje situaciju u ovom gradu.

Mi se i dalje mnogo manje zaražavamo, jer je škola najbezbednija. Tamo se nose maske non- stop od jutra do mraka. Oni se zaraze na nekom drugom mestu, nisu se oni inficirali u školi, nego se zaraze kod kuće, onda takvi dolaze, pa se druže mladi ljudi – navodi Gejo.

Međutim, ne precizira ukupan broj učenika i profesora koji su oboleli od kovida u niškim školama.

To ne znam više da vam kažem ovako na jednom, nego svaki dan u nekoj školi ima jedan, dva profesora i učenika. Svaki dan bude, ali u svim školama u Nišu, a u Nišu imate sa okolinom 40 škola, to je još uvek zanemarljivo – ističe Gejo.

S druge strane, nije zanemarljivo to što je od 100 profesora u niškoj gimanziji "Bora Stanković" kod njih šestoro potvrđen virus, jer, kaže, da je ipak to neki procenat. Pre desetak dana takva je situacija bila i u osnovnoj školi "Stefan Nemanja", a dobio je i nove informacije da su u srednjoj školi Mija Stanimirovic na virus pozitivna tri nastavnika. 1280x0_onlinenastava-foto-tt Učenicima nije jasno zašto sada, kada je veći broj zaraženih, nadležni beže od uvođenja onlajn nastave; foto: T.T.

To su škole u kojima sam i očekivao da će to da se desi, zato što je mnogo dece i nastavnika , a mali je prostor. Biće to sve više i više do Nove godine, onda će to od Nove godine otprilike malo da splasne – kaže Gejo.

Ovakva situacija u niškim školama neće uticati na prelazak na nastavu preko interneta. Pojedini niški učenici sumnjaju da su škole najsigurnije i najbezbednije mesto jer, kako kažu, stalno se negde kreću i putuju do škole i nazad autobusom.

Oni su nas kad je bilo vanredno stanje zatvoriili i mi smo išli onlajn, oni su za vreme te nastave tvrdili kako je to sasvim sve usavršeno, kako odlično ide i kako to može da se koristi i u budućnosti kada nema korone više. I evo sada na 3500 zaraženih i više, oni toliko izbegavaju tu nastavu, toliko ne žele da mi opet krenemo onlajn da je ovo strašno – poručuje jedan srednjoškolac iz Niša.

Epidemiolog i član Kriznog Štaba Branislav Tiodorović rekao je za Pink da je njegov predlog da se zimski raspust, koji bi trebalo da bude februara, pomeri od 19. decembra do 20. januara. tiodorović Tiodorović predlaže da se zimski raspust produži; foto: V. Keser

I za đake u Vojvodini i u ostatku Srbije, trajaće možda koji dan više od planiranog. Na taj način bi mogli da obuhvatimo sve praznike, i katoličke i pravoslavne – naveo je Tiodorović.

Ocenio je situacija u školama kao dobru, ali da ima više zaraženih među srednjoškolcima nego učenicima osnovnih škola.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan Jankulović

    18:58 // 3. 12. 2020.

    Postavite u škole fotokatalitičke pročišćivače vazduha i opremite tetkice sa UV led ručnim lampama, i svima okakšajte rad

  • Mika Antić

    15:33 // 19. 11. 2020.

    Mali procenat ili ne, kada Vaše dete bude zaraženo, neće Vam biti svejedno.

  • Istina

    09:39 // 19. 11. 2020.

    Da li je moguće da mi sa 50+ nikom ne trebamo? Nismo trebali demokrata a jer smo još gajili i gajimo moralne principe i tako se ponašali i ponašamo, sad ne trebamo ni ovoj vlasti. Da li je nama predodredjeno da idemo odavde trbuhom za kruhom, jer i to malo nas koji rade u zdravstvu, školstvu zrtvuju i teraju u smrt poput učitelja Ivana Ilića? Da li su Sotirovska, Gejo i TIODOROVIC marionete i slep

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: