Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:22, 20. 6. 2019.

| Društvo

Udruženje roditelja: U Knez Selu pronađeni mogući dokazi o nestalim bebama iz Niša

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
dokumenta
Petrović kaže da je ova dokumentacija bila skrivana u Knez Selu; foto: R. P.

Na desetine kutija medicinske dokumentacije koja bi mogla da svedoči o nestalim bebama iz Niša, a koja je godinama skrivana od njihovih roditelja, pronađena je u Knez Selu kraj Niša - tvrdi predsednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" Radiša Pavlović, dok iz Kliničkog centra Niš ističu da dokumentacija nije bila sakrivena, več skladištena. Od 1. jula niški Klinički centar će zajedno sa roditeljima početi da analizira dokumenta, koja bi mogla da otkriju deo istine o nestalim bebama.

U Srbiji nestanak beba nikada do kraja nije istražen, pa mnogi roditelji i danas ne znaju šta je sa njihovom decom. Među njima su i roditelji iz Niša - uvereni da su njihova deca danas punoletna, živa i zdrava. 65072142-1244204162426430-3177131216025419776-n Roditelji se sastali danas i napravili plan za dalje; foto: JV

Nišlijka Lidija Nikolić se od 1998. godine bori da sazna istinu. Porodila se juna 1987. godine, ali dete više nikada nije videla. Rečeno joj je da je nekoliko dana nakon porođaja njena beba umrla, iako je, kaže, rođena zdrava.

Tražila sam da mi predaju parafinske kalupe na osnovu kojih je sada moguće izvršiti i u Nišu DNK analizu bez sudskog naloga. Tražili su ih, ali ih nisu pronašli, imam dokaze o tome da oni nisu nađeni. Meni to otvara sumnju da obdukcije uopšte nije ni bilo, da beba uopšte nije umrla, a ako je nije bilo u kapeli, gde je onda? Zašto nije predata meni na sahranjivanje kao što nije ni drugim roditeljima, jer u to vreme nisu davali da se vidi umrla beba i da se sahrani - priča Nikolićeva.

O smrti svoje tek rođene bebe, objašnjava, prvo je bio obavešten njen suprug na hodniku. Potom mu je doktorka naredila da ženu što pre odvede iz bolnice, jer je tražila da vidi dete i da ga sahrani. Nisu joj dozvolili i bebu više nikada nije videla, pa je njena jedina sumnja da je oteta. 64684469-1628589103944630-8216269993411608576-n Roditelji se sastali danas i napravili plan za dalje; foto: JV

Danas kad god odem u neku instituciju pitaju me "zašto sad posle toliko godina otvarate te stare rane". Nama ta rana nikad nije stara, ta je rana stalno ista. Ja sam rekla svima u svim institucijama - da ja imam grob svog deteta ja kod vas više nikad ne bih došla. Ni u bolnicu, ni u matičnu službu, ni u jednu instituciju u kojima kažu da ih mi sada proganjamo - napominje Nikolićeva.

Sličnu priču ima i porodica Gojović, a Milovoje kaže da je i njegova supruga rodila zdravog sina, koji je nakon 4 dana i neposredno pred odlazak kući, proglašen mrtvim. I on sumnja da je dete zapravo živo i zdravo.

Jako je teško živeti sa tim, iako smo nakon toga dobili još dvoje dece, ali su nam u kući naneli najveće zlo tada - dodaje Gojović.


Pronađena medicinska dokumentacija uskoro na analizi

kutije Tvrdi da se u ovim kutijama kriju novi dokazi; foto: R. P. Prema podacima Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" u Srbiji je nestalo oko 3.000 beba, a mnogo roditelja i danas traži da sazna šta se zaista dogodilo. Novi dokazi o tome su pronađeni u Knez Selu kraj Niša, ističe predsednik Udruženja, koje je iniciralo da se dokumentacija koja je godinama skrivana, od 1. jula detaljno analizira.

Pronađeno je na desetine kutija u Knez Selu, odnete, a mi kažemo sakrivene medicinske dokumentacije do koje roditelji ranije nisu imali prilike da dođu i većini su slati odgovori da ona ne postoji. Mi znamo da ima još toga i na naš predlog je formirana još jedna zajednička komisija u Kliničkom centru u Nišu koja će otvarati te kutije. Naši koordinatori profesorke Mira Đorđević i Lidija Nikolić će nadgledati rad te komisije da bi se došlo do neophodnih dokaza - pojašnjava Pavlović. 65005523-417210885532957-8642961954748497920-n Roditelji se sastali danas i napravili plan za dalje; foto: JV

Iz Kliničkog centra reaguju na ove izjave Pavlovića i kažu da je netačna i neistinita tvrdnja da je bilo ko od zaposlenih skrivao ili sklanjao bilo kakvu medicinsku dokumentaciju, koja je do nedavno bila skladištena u prostoru klinika u Knez Selu.

Naprotiv, nakon preseljenja Klinika i napuštanja objekta u Knez Selu, preseljena je i sva medicisnka dokumentacija, koju po Zakonu, svaka zdravstvena ustanova ima obavezu da čuva i stara se o njenoj bezbednosti. Takođe napominjemo, da je 17. decembra 2018. godine upravo zbog preseljenja Klinika, formirana posebna Komisija, sastavljena isključivo od zaposlenih u Kliničkom centru Niš, koja je imala zadatak da pristupi pregledu celokupne arhive sortira istu, objedini je i skladišti je u prostoru Kliničkog centra Niš - saopštavaju iz KC Niš.

Niški Klinički centar već ima Komisiju koja istražuje nestanak beba, ali Pavlović kaže da sa njima dosad nisu imali najbolju saradnju, da je čak bilo i incidenata i da su zato na današnjem sastanku dogovorili da ubuduće to bude bolje. Ta Komisija će imati zadatak, da od 1. jula, u skladu sa

Zakonom o pravima pacijenata, iz objedinjene arhive medicinske dokumentacije, omogući uvid ili dostavi fotokopiju te dokumentacije i to isključivo subjektima koji podnesu takav zahtev, a kojima to Zakon o pravima pacijenata ( Član 21.,22.,23. i 24.) dozvoljava.Insistiraju da se svaki dokument pronađe, dodaje, a ako ga nema da se zna ko je za to odgovoran - saopštavaju iz Kliničkog.


20 krivičnih prijava za otmicu beba u Nišu

Pavlović koji je i član Vladine komisija za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece kaže da u Nišu ima 20 osnovanih sumnji za otmicu beba na rođenju i da su podnete krivične prijave. 64512896-920692201610720-8345405297631690752-n Roditelji se sastali danas i napravili plan za dalje; foto: JV

Tvrdi i da su u komunističkim vremenima bile organizovane otmice dece, da je Kruševac bio centar, a Niš i Aleksinac jedni od gradova "saučesnika".

U Aleksincu smo zatekli haos, jer Centar za socijalni rad Aleksinac ne poseduje, odnosno nestalo je 29 dosijea usvojenika, što je skandal. Za to neko mora da odgovara, a pre svega se ti dosijei moraju naći - dodaje Petrović.

Ističe da mnogo dokaza o svemu što govori postoji, a da je u krađi beba korišćeno nekoliko modela - od fiktivnog upisa porođaja, do izmišljenih lica kada se pojavi dete "viška" za koje upišu da ga je rodila neka učenica ili izmisle ime. 64751487-1131791983686656-7917192565684699136-n Roditelji se sastali danas i napravili plan za dalje; foto: JV

Ovo je tek početak rasvetljavanja višedecenijskih misterija. Ovo je prvi put da mi u ovoj borbi imamo podršku vlasti. Nijedna pre ove nije htela da razgovara ozbiljno o ovoj temi. Mi samo želimo da dođemo do svoje dece, to su mahom punoletni ljudi i jedino što nam je cilj je istina i pravda - napominje Pavlović.

On kaže da će roditelji u Nišu ubuduće moći da se sastaju dva puta mesečno u prostorijama Gradske kuće ili Skupštine grada u Nišu i razgovaraju o ovom problemu, informišu jedni druge o novim saznanjima. Sa roditeljima se juče sastao i pomoćnik gradonačelnika Goran Milosavljević koji je potvrdio da će moći da koriste gradski prostor, ali da obavezno zakažu termin ranije.


*Tekst je dopunjen izjavama iz Kliničkog centra nakon saopštenja koje je stiglo

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoe Saldana

    06:34 // 24. 12. 2021.

    Moja sestricina je pokusana silom dati na usvojenje u Nisu(1995 god.)I jednom prilikom Sam u Crvenom Krstu Niskom slucajno saznala od nekog covjeka da Oni njemu trebaju dati bebu I da Su on I Zena mnogo djece dobili na usvojenje. i odhranili?? ( covjek je bio tada mlad tesko preko 30 god.Po izgledu romske nacionalnosti.
    Mogu I da zahvalim dr Stevanovic
    koja je jedina javno pricala o otimanju be

  • Ivan

    22:18 // 27. 2. 2020.

    Zašto čekate 1. Jul? Do tada će dokumenta nestati. Odmah krenote u analizu i obezbedite dokumenta. Ovo je Srbija. Ne verujte nikom.

  • N.C

    00:00 // 21. 6. 2019.

    Ako uzmemo u obzir da je već davno preminula načelnica ?avlovi? bila kleptoman i verovatno psihički poremećna. Bebe su (pro)davane kao pilići bez papira a možda i bez novca. Sam bog zna kod kakvih monstruma su te bebe završile i u kakvoj nemiloj sudbini.
    Svako ko odbije saradnju u ovom slučaju je saučesnik-nalogodavac.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: