Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 12. 2. 2022.

| Društvo

Uputi, bolovanja i recepti "na klik", jedinstven karton za državno i privatno zdravstvo deo novog programa

Autor:M. M. K.Izvor:Južne vesti
Jedinstveno upravno mesto 1; foto: printskrin
Cilj da se smanje gužve i ubrza vreme pregleda; foto: printskrin

Zakazivanje pregleda, laboratorijske analize, recepti, bolovanja građanima Srbije u naredne četiri godine postaće dostupni preko interneta u okviru Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu koji je usvojila Vlada Srbije. Osim usluga “na klik” program podrazumeva i povezivanje podataka državnog, vojnog i privatnog zdravstva u jedan integrisani sistem.

Da će svaki pacijent imati jedinstveni elektronski zdravstveni karton sa svim ličnim zdravstvenim podacima u koji će uvid imati lekari koje posećuje navedeno je na sajtu Vlade.

Među više od 20 elektronskih servisa koje će razvijati Ministarstvo zdravlja kao nosilac programa i druge institucije, nalaze se eUput, eBolovanje, kao i elektronsko praćenje izdavanja recepata i potrošnje lekova, imunizacije, preležanih bolesti, nalazi, izveštaji i otpusne liste, razmena informacija među institucijama o rođenim i umrlim osobama, baze podataka o laboratorijskim analizama, radiološkim snimcima i genetskim informacijama – istaknuto je u saopštenju.

U okviru ove usluge, kreiran je i portal eZdravlje, pa najavljuju da će oko 100.000 zdravstvenih radnika imati obuke za pružanje elektronskih usluga.

Cilj je da se doktorima specijalistima omogući da izdaju upute za dalje lečenje, čime bi broj nepotrebnih vraćanja pacijenata kod lekara opšte prakse bio smanjen za gotovo 10 miliona godišnje, odnosno sedam dnevno po lekaru – dodaju u saopštenju.

Cilj je da se uz pomoć telemedicine svaki lekar tokom godine smanji broj pregleda u ordinacijama za 1.100, što bi značajno rasteretilo sistem, smanjilo gužve i učinilo zaštitu dostupnijom.

Izradu Programa i pratećeg akcionog plana podržali su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i projekat CHISU, finansiran od USAID-a.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Slucajnost?

    00:21 // 13. 2. 2022.

    Ne znam da vidite gde to vodi?
    Svako ce imati uvid u sve nase medicinske podatke...pa ce da se jure nevakcinisani. Zivi bili pa videli...

  • Pinkformer

    23:09 // 12. 2. 2022.

    NATO na klik!

  • it stručnjak

    18:08 // 12. 2. 2022.

    Očekujte večito neki "pad sistema". Toliko o digitalizaciji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: