Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 11. 1. 2023.

| Društvo

Uručena priznanja “11. januar” u Nišu, jedan od nagrađenih novac daje NURDOR-u

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
nagrada 11 januar 1
Diplome, statue i novac za laureate; foto: JV / Tamara Radovanović

Najviše priznanje Niša “11. januar” uručeno je Narodnom pozorištu, Akademskom horu SKC-a, autoru knjige o spomenicima ratnika Miroslavu Veličkoviću, reditelju Željku Mirkoviću, kao i direktoru firme Olimpias Knitting Serbia Đovaniju Antonioliju, koji će novac preusmeriti Udruženju NURDOR.

nagrada 11 januar 7 Nastupio Akademski hor SKC-a; foto: JV / Tamara RadovanovićNa svečanoj sednici gradske Skupštine povodom Dana oslobođenja Niša od Turaka, koja je održana u Narodnom pozorištu, prikazani su i kratki filmovi o dobitnicima.

Nagradu su u ime niškog teatra primili glumica Vesna Josipović, kao najstarija zaposlena i glavni majstor scene Slaviša Filipović.

nagrada 11 januar 4 Za Pozorište nagradu primili glavni majstor scene i najstarija zaposlena; foto: JV / Tamara RadovanovićKako je istaknuto u filmu o niškom Pozorištu, u poslednjih godinu dana ono je imalo osam premijera i 65 repriznih komada, pred više od 20.000 gledalaca, a posetilo je 12 festivala i ugostilo 10 predstava.

Ovo je velika čast za sve nas koji u ovom trenutku radimo u Narodnom pozorištu, ali nas ne bi bilo da nije bilo svih onih koji su od 1887. stvarali i radili za ovo Pozorište. Ne bi bilo nas i bez naših porodica, partnera i partnerki, koji trpe sve naše strahove i nadanja i bez kojih ni ovaj uspeh ne bi bio moguć - poručio je direktor Pozorišta Spasoje Ž. Milovanović.

Akademski hor je najpre nastupio pred drugim laureatima i publikom, a zatim je direktor niškog Studentskog kulturnog centra Predrag Jelenković primio nagradu.

nagrada 11 januar 5 Predragu Jelenkoviću uručeno priznanje; foto: JV / Tamara RadovanovićHor postoji već pola veka i kroz njega je prošlo oko 3.800 pevača, rečeno je prilikom dodele i ocenjeno da se on izdvaja kvalitetom i jednostavnošću, kao i brojnim pozitivnim kritikama, pohvalama, nagradama i koncertima.

Među nagrađenima je i Miroslav Veličković, koji je napisao knjigu “Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju u Nišu”. On je potomak vojnika Gvozdenog puka Simiona Veličkovića i očistio je između 250 i 300 spomenika junaka, do kojih je bilo nemoguće prići, da ih otrgne od zaborava.

nagrada 11 januar 6 Veličković sa šajkačom primio nagradu; foto: JV / Tamara RadovanovićOsim toga što uređuje, on pronalazi i istražuje srpske vojne grobove, ne samo na niškom Starom groblju, već i u drugim zemljama. Za njih 25 našao je potomke koji su tako saznali gde im je sahranjen predak. Priznanje je primio sa šajkačom na glavi.

Đovaniju Antonioliju, inače izvršnom direktoru i suvlasniku firme Olimpias Knitting Serbia, koja se nalazi na prostoru nekadašnjeg Niteksa, takođe je uručena nagrada. Antolioli je Italijan koji ima prebivalište u Nišu.

nagrada 11 januar 2 "Olimpias" donira novac NURDOR-u; foto: JV / Tamara RadovanovićKako je rečeno, u toj firmi radi 1.300 ljudi, a dnevno ona proizvede oko 15.000 komada odeće od trikotaže. U kratkom filmu istaknuto je i da je kompanija tokom pandemije kovida donirala više od 115.000 zaštitnih maski javnim preduzećima u Srbiji.

Takođe, donirali su nameštaj za dnevni boravak Domu “Duško Radović”, kao i nameštaj za čekaonice ambulantama “Ratko Pavlović” i “Niteks”.

Antonioli kaže da će novac koji im sleduje u sklopu nagrade dati za lečenje dece obolele od raka, odnosno Udruženju NURDOR.

nagrada 11 januar 3 Film "Teslin narod" nominovan za "Oskara"; foto: JV / Tamara RadovanovićFilmski i televizijski autor, reditelj i producent Željko Mirković takođe je dobio priznanje. Za 25 godina rada dobio je 71 internacionalnu nagradu, a njegov film Teslin narod, koji će uskoro biti emitovan na RTS-u, nominovan je za Oskara u kategoriji dugometražnih dokumentarnih filmova za 2022.

Specijalno je i posebno zadovoljstvo da u gradu gde ste odrastali i završili deo obrazovanja dobijete jedno priznanje za životni rad. Mom rodnom gradu želim da se dalje razvija u sreći i u miru - poručuje Mirković.

Nagrade su uručivali gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik niške Skupštine Boban Džunić.

Podsetimo, Komisiji za nagrade Grada Niša ove godine stiglo je 15 predloga za pojedince i isto toliko za kolektive. Nagrada “11. januar” dodeljuje se od 1995. godine. Fond je do sada bio 500.000 dinara, a iznos se deli na pet delova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Јован К.

    07:16 // 13. 1. 2023.

    Nagradu 11 januar je ust. SPS i prvi dobitnik je Mile Ilić. Treba pročitati negovu knjigu "Oči istine."Sve je u početku pogrešno usmereno. Sada je Bob DŽunić pred. kom.i koji je minule godine dodelio nag. Piksiju zbog "Kude je taj Niš?" Predložio, dodelio, u fotelji ostao. Samo neko sa strane može obj.e da kaže koliko je ova Nagrada degradirana, a niš. kom. preostaje da se proš. i vidi "Šta je Niš

  • MihajloM

    21:54 // 11. 1. 2023.

    Lik sa optužnicom za proneveru novca uručuje najviše priznanje grada...

  • Salex

    18:08 // 11. 1. 2023.

    Svaka čast Željo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: