Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:06, 7. 8. 2014.

| Društvo

Uskoro izbori za savete nacionalnih manjina

Autor:D.N.Izvor:Južne vesti
alija-sacipovic.jpg
Alija Saćipović smatra da da nije uspostavljena departizacija i depolitizacija u izborima za nacionalne savete

U gradovima i opštinama na jugu Srbije pripadnici nacionalnih manjina biraće članove saveta. Predstavnici nacionalnih manjina sa juga smatraju da izmene zakona nisu doprinele depolitizaciji izbornog procesa.

Izmene zakona o nacionalnim savetima manjina, donete u maju, kako je najavljivano, trebalo je da doprinesu depolitizaciji tih saveta.  

Ipak, nevladina organizacija "Transparentnost Srbija" ukazuje da se izmene zakona ne bave finansiranjem kampanje za izbore i učešćem javnih funkcionera i organa vlasti u ovom izbornom procesu.

Sličan stav ima i savetnik predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjina Nišlija Alija Saćipović.

- Tim izmenama zakona ne samo da nije uspostavljena departizacija i depolitizacija, nego na osnovu tog zakona političke partije i stranke itekako mogu uticati na sastav i formiranje nacionalnih saveta manjina, s tim da samo ne mogu koristiti politički prefiks prilikom prijave naziva liste. Zato je veoma važno da građani na izborima za nacionalne savete podrže liste koje nisu pod direktnim političkim uticajem stranaka - izjavio je Saćipović za Južne vesti.

Težnju stranaka da učestvuju na oktobarskim izborima i kontrolišu rad saveta nacionalnih manjina potvrđuje i izjava člana Srpske napredne stranke Zorana Đurova prilikom nedavne posete ministra Gašića povereništvu SNS-a u Dimitrovgradu.

- Izuzetno je bitno da Bugari koji podržavaju SNS oktobra izađu na izbore za nacionalni savet i glasaju za ljude koji će biti na listi grupe građana koja je bliska Srpskoj naprednoj stranci, odnosno podržava politiku SNS-a, premijera Vučića i predsednika Nikolića - izjavio je Đurov na konferenciji u prostorijama povereništva SNS-a u Dimitrovgradu.

djurov Zoran Đurov

Izbori za savete nacionalnih manjina biće raspisani 20. avgusta, a održani 26. oktobra, najavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Saveti će se birati direktno ili putem elektorske skupštine ako u poseban birački spisak nije upisano dovoljno birača za direktne izbore, odnosno najmanje 40% pripadnika neke manjine.

Za izbore će, prema izmenama zakona o nacionalnim savetima manjina koje su usvojene u maju, biti nadležna Republička izborna komisija umesto Centralne izborne komisije koju je imenovao resorni ministar.

Zvanični podaci pokazuju da se do maja 2014. u poseban birački spisak nacionalnih manjina upisalo 451.891 građana, što je za oko 20.000 više nego na poslednjim izborima za savete 2010. godine. 

Ministarka Udovički je pred sastanak s predstavnicima 19 saveta nacionalnih manjina pozvala sve pripadnike tih zajednica da se upišu u birački spisak ili da provere da li su još uvek u spisku ako su ranije glasali. Mandat izabranih saveta biće četiri godine.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • branko tumbas

    14:52 // 27. 8. 2014.

    kako mi iz subotice bugari mozemo da se upisemo u biracki spisak nacionalnih manjina

  • Mladen Jovanovic

    12:06 // 8. 8. 2014.

    Saveti za neplatise, komentar je izraz ili ozbiljne neobavestenosti ili prilicne gluposti.

  • Saveti za neplatiše

    00:08 // 8. 8. 2014.

    Ti saveti su inače tu da obezbede našoj manjini sve prinadležnosti od države i organizuju blokade ulica kad im iseku struju zbog milionskih dugova jer je nikada nisu ni plaćali !Čestitamo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: