Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 11. 4. 2024.

| Društvo

Usvojen plan za izgradnju "Novog Niša" - šta najavljuju nadležni, a šta piše u projektu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
novi niš
Već prošlo 13 godina otkako je američka kompanija kupila kasarnu; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Plan koji je juče usvojilo Gradsko veće, a koji se odnosi na “Novi Niš”, omogućava izgradnju visokih zgrada, jednog vrtića, multifunkcionalne dvorane i drugih sadržaja, kaže direktor Zavoda za urbanizam Ivan Grmuša. Međutim, nadležni ne spominju medicinski centar, univerzitet i druge objekte koji su bili u projektu 2013. godine, nakon što je američka kompanija kupila bivšu kasarnu.

Iako se stanovi uveliko prodaju, tek 13 godina nakon što je Clean Earth Capital kupio prostor nekadašnje kasarne “Bubanjski heroji” po početnoj ceni, za 1,5 miliona evra, usvojen je predlog plana koji se tiče izgradnje “Novog Niša”.

Screenshot 2024-04-11 at 11.24.49 Deo urbanističkog projekta iz 2013; foto: PrintscreenGrmuša kaže da je njime predviđena potencijalna gradnja visokih zgrada, vrtića, sportsko-rekreativnog sadržaja, multifunkcionalne dvorane, infrastrukture, ali i proširenje Osnovne škole “Kralj Petar Prvi”.

Investitor će imati i obavezu izgradnje nedostajuće infrastrukture. Tu se, pre svega, misli na atmosferski kolektor, na proširenje ulice Zmaja od noćaja i izgradnju Stevana Sremca do ukrštanja sa Rudničkom, gde bi se deo saobraćaja iz Vojvode Putnika rasteretio, što kroz sam kompleks, što preko tih ulica. U planu je i izgradnja nedostajućih trafo-stanica - ističe Grmuša.

U planu je izgradnja ukupno 310.00 kvadrata stambenog, poslovnog i prostora javne namene, a Grmuša navodi da će to biti “grad u gradu”.

Projekat postoji, tvrdi gradski većnik Nenad Stanković, već 17 godina, a u planu je i izgradnja tržnog centra od 15.000 kvadrata, sa kancelarijama za advokate i sudske veštake jer je u blizini zgrada suda.

Investitor je prvo imao ugovor sa Lidlom, ali je projekat izgradnje tog prodajnog objekta podrazumevao da se iskrči drveće koje je 50 godina prikupljano sa prostora bivše Jugoslavije. To drveće će sada biti sačuvano i biće izgrađen novi park - kaže Stanković.

Screenshot 2024-04-11 at 11.25.17 Deo urbanističkog projekta iz 2013; foto: PrintscreenOsim zgrada i onoga što nadležni sada najavljuju, urbanističkim projektom iz 2013. godine bili su predviđeni i univerzitetski centar, medicinski centar, hotel, sportski klub, slobodnostojeće i kuće u nizu, kao i drugi sadržaji o kojima sada nema reči.

Podsetimo, početna cena na konkursu za kupovinu kasarne “Bubanjski heroji” bila je 1.014 dinara po kvadratnom metru, dok je Clean Erath Capital kupio po ceni od 1.020 dinara.

2014. godine je između te kompanije i tadašnje gradske vlasti bilo nesuglasica i sukoba - zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković tvrdio je da je bilo ozbiljnih nepravilnosti prilikom prodaje, nakon čega su američki investitori tražili izvinjenje.

Tadašnji gradonačelnik Zoran Perišić uskoro se izvinio i rekao da se uverio da Clean Earth Capital ima sve potrebne papire.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bob Dylan

    07:27 // 13. 4. 2024.

    Opet li će ga gradite?!Tako i stadion napraviste...

  • Auttrikter

    18:12 // 11. 4. 2024.

    Zanemariti ovu vest, jedna od mnogih, za naivne i paljevine, da ce uopste necega biti! Oni to i hoce, da lazno obecavaju, da se naivni pale, a vec sutra, smislice druge ambicije, koje nikada realizovane nece biti!
    Grmusa, stidi se oca, stručnjaka, postao si najgori aparatcik Sotirovske!

  • Mi koji znamo

    17:49 // 11. 4. 2024.

    Plan nema nikakve uslove i mere zastite spomen parka Bubanj. Slucajno, niski Zavod za zastitu spomenika ni jednom reci nije pomenuo ovaj kompleks. Planu nedostaju uslovi Republickog zavoda za zastitu spomenika kulture. Dokle vise sa unistavanjem zasticenih objekata izuzetnih vrednosti?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: