Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 14. 3. 2023.

| Društvo

Većina nadogradnji u Nišu bez upotrebne dozvole, za stručnjake estetsko i građevinsko ruglo

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Nadogradnje
Za profesora Milojkovića u Nišu postoji mnogo nadogradnji koje ne zadovoljavaju propise, te je pitanje kako su te građevinske dozvole ishodovane; foto: Jelena Mišić

Nakon odluke Gradskog veća da će vlasnici stanova u zgradama koje imaju tri sparta viška od predviđene spratnosti, moći da ih legalizuju, iz niških agencija za nekretnine napominju da preko 80% stanova u nadogradnji nema upotrebnu dozvolu, dok profesor niškog GAF-a Aleksandar Milojković smatra da nisu ispoštovani najbitniji građevinski i estetski kriterijumi.

Nadogradnje (1) Što više nadograđenih kvadrata za što manje novca; foto: Jelena Mišić Kako profeosor Milojković kaže postoje jasni građevinski propisi šta sme i do koje spratnosti sme da se nadograđuje, ali da praksa na gradilištima pokazuje drugačije, kao i to da u Nišu postoji mnogo nadogradnji koje ne zadovoljavaju propise, te je pitanje kako su te građevinske dozvole ishodovane.

Nadogradnje postoje svuda u svetu, ali važan i estetski aspekt, koji ne postoji u našoj sredini. Ima sjajnih primera kvalitetnih nadogradnji, to nažalost ne mogu da navedem takav primer u Nišu, što ne znači da ne postoje. U Voždovoj ulici preko puta Ambasadora, zatim zgrade na Margeru, Obilićevom vencu, to su zgrade koje su zauvek upropašćene nadogradnjama. To su objekti koji su Nišu davali šmek grada, a otišli su u nepovrat - kaže Aleksandar Milojković.

Nadogradnje (2) Iz niških agencija za nekretnine kažu da preko 80% nadogradnji nema upotrebnu dozvolu; foto: Jelena Mišić Uzimajući za primer gradove regiona koji su nadogradnjama ulepšali već postojeće zgrade, Milojković navodi da je u Nišu praksa postala što više nadograđenih kvadrata za što manje novca, zanemarivajući važne estetske i građevinske kriterijume.

Postoje u Nišu neke zgrade, koje ja kao arhitekta ne volim, ali to ne znači da one nisu dobre. Arhitekta je ispoštovao sve relavante kriterijume i izgurao svoj arhitektonski izraz, koji meni nije blizak, ali daleko od toga da to nije dobro, dok to ne mogu da kažem za sve nadogradnje u Nišu - rekao je Milojković.

Iz niških agencija za nekretnine kažu da preko 80% nadogradnji nema upotrebnu dozvolu, što znači da se ti stanovi mogu prodavati isključivo keš kupcima. Napominju da je obaveza investitora da nakon završene izgradnje obavesti tehničku komisiju koja će proveriti da li su svi kriterijumi ispoštovani, te da na osnovu toga potraži upotrebnu dozvolu.

Nadogradnje (3) Investitori nakon izgradnje nisu predadli dokumentaciju za upotrebnu dozvolu; foto: Jelena Mišić Kako iz agencija kažu, ti stanovi su zbog nižih cena prodavani još u izgradnji, te investitorima nije bilo u interesu da se, pre sveg, finansijski angažuju kako bi dobili svu potrebnu dokumentaciju. Nemogućnost kupovine stanova preko stambenih kredita, mnoge Nišlije, iako im manja cena kvadrata nadogradnji odgovara, odustaju od njih.

Nemam ništa protiv da kupim stan koji je u nadogradnji, čak i ako bih morao pešaka da idem sprat ili dva, međutim, problem je to što za većinu stanova koje sam gledao traži se isključivo keš. Danas retko ko je u prilici da priušti sebi takvu kupovinu - kaže jedan Nišlija.

Nadogradnje (4) Iako nisu zadovoljni nadogradnjama, iz agencija za nekretnine kažu da se i ti stanovi često prodaju; foto: Jelena Mišić Prema Zakonu o ozakonjenju, mogu se ozakoniti oni objekti koji imaju spratnost propisanu važećim planskim dokumentom, kao i spratnost veću od toga, ali koja je određena na osnovu akta jedinice lokalne samouprave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neo

    03:01 // 16. 3. 2023.

    Tvrdim da nijedan investitor u Nišu ne ispoštuje ne sve, nego dosta od onoga što obeća kupcima. Ako uspe da se izvuče, a naročito ako nametne i svog upravnika, onda može da odugovlači sa svim stvarima koje je trebao da završi. Kako dobijaju upotrebne dozvole ne znam. Ono što znam da je neko stavio potpis na to i da bi ga trebalo tužiti. Jednom da se uvede odgovornost za ono što se radi.

  • Eureka

    13:39 // 15. 3. 2023.

    Dični profesore, kad će šahte biti u ravni s' asvaltom, u Nišu? Nadgradnju stranci slabije primećuju od tragičnih kolovoza niških. Ili GAF obrazuje samo stručnjake za visokogradnju a ispod časti je bavljenje kanalizacijom?

  • ČEDO MIRA

    23:10 // 14. 3. 2023.

    Najzad i jedan ABOLIRANI postade Predsednik FSS. Još on nije bio od sličnih lovočinitelja...To se zove NARODNI POKRET! U pravom trenutku za spas demokratije.Kako gordo zvuči,zar ne!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: