Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:02, 10. 1. 2023.

| Društvo

Vesić: Cisterna iz koje je curio amonijak evakuisana, pruga u funkciji od 13. januara

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
pirot amonijak
Sledi podizanje još 3 pune prevrnute cisterne iz kojih nije bilo curenja amonijaka; foto: MSGI

Operacija pretakanja oko 20 tona preostalog amonijaka iz cisterne koja je iskliznula sa šina kod Pirota i njeno odvoženje u stanicu Sukovo je završena, saopštavaju iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Predstoji i vraćanje i evakuacija preostale 3 cisterne iz kojih nije curio opasan gas, a iz Infrastrukture železnice Srbije kažu da, ukoliko se radovi nastave po zadatoj dinamici, pruga Niš - Dimitrovgrad trebalo bi da bude ponovo u funkciji od 13. januara.

Cisterna broj 13 iz koje je curio amonijak, podignuta je dizalicama i vraćena na kolosek, a ministar Goran Vesić kaže da je ta operacija bila visokorizična i da su njom rukovodili predstavnici Ministarstva, Sektora za vanredne situacije MUP-a i Štaba za vanredne situacije grada Pirota. cisterna amonijak Amonijak se pretočio u auto-cisterne; foto: MSGI

Ekipe Infrastrukture železnice Srbije nastavljaju sa popravkom koloseka da bi se izvršilo podizanje još tri pune prevrnute cisterne iz kojih nije bilo curenja amonijaka. Takođe, ekipe koje sprovode monitoring kvaliteta zemlje, vode i vazduha će ostati na terenu dok Štab za vanredne situacije ne odluči drugačije - kaže Vesić.

Sve ostale cisterne koje su ostale posle nesreće na koloseku već su uklonjene prethodnih dana, a podizanje preostalih prevrnutih cisterni na mestu nezgode vrše pomoćni voz i drumska dizalica iz Bugarske, koja je takođe prilikom rada iskliznula sa šina. cisterna amonijak U pomoć došle kolege iz Bugarske; foto: MSGI

Pre nekoliko dana zamolio sam svog bugarskog kolegu Hrista Aleksieva, potpredsednika Vlade Bugarske zaduženog za ekonomske politike i ministra transporta i komunikacija za pomoć. Naši bugarski prijatelji odmah su uputili u Srbiju železnički pomoćni voz i autodizalicu sa svojim radnicima. Srpski i bugarski radnici radili su nekoliko dana, i danju i noću, kako bi se prvo uklonile cisterne koje nisu iskliznule, a potom podigle i pretočile one koje su iskliznule - kaže ministar.

MInistarstvo i preduzeće Infrastrukture železnice retko su se oglašavali nakon nezgode i nisu odgovarali na pitanja novinara, a Vesić kaže da zbog rizika obavljanja operacije nije bilo moguće objavljivati svaki detalj i najavljivati postupanje.

Žao mi je zbog toga, ali to je bilo neophodno kako bi radnici na miru obavili posao. Očekujem da u najkraćem roku dobijem izveštaj Komisije za istragu koju sam formirao, kao i izveštaj tužilaštva, kako bi se utvrdile sve okolonosti pod kojima je došlo do nesreće - rekao je Vesić.

cisterna amonijak 17 dana prošlo od nezgode sa amonijakom kod Pirota; foto: MSGIPrema informacijama Infrastrukture železnice Srbije, ukoliko se radovi nastave po zadatoj dinamici, pruga Niš - Dimitrovgrad trebalo bi da bude ponovo u funkciji najkasnije od 13. januara.

Vanredna situacija je i dalje na snazi u Pirotu, a očekuje se da se ukine kada se i poslednja cisterna evakuiše sa mesta nezgode koje se nalazi na samo nekoliko kilometara od Pirota.

Podsetimo, izvrtanje cisterni dogodilo se u nedelju, 25. decembra i za sada su potvrđene dve smrti, ali se rezultati obdukcije koji bi trebalo da pokažu da li su umrli od posledica trovanjem tim gasom i dalje čekaju.

Sve vesti o tom događaju možete videti na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    06:40 // 12. 1. 2023.

    Za tako vazan dogadjaj kao sto je otvaranje pruge sigurno ce doci svita iz BG na celu sa preCednikom.A onda ce ih on prozivati zasto su pragovi truli i srafovi zardjali,Drobnjaka ce pitati koliko moze da popije(junak krece sa 22 rakije),pa kolika je duzina pruge,a onda pravac na pirotsko jagnje ako nije mnogo udisalo amonijak...a kad su vec tu,usput i da otvore auto-put...

  • Torpedo

    21:16 // 10. 1. 2023.

    Ruski rulet se nastavlja ! Bog neka je upomoc !

  • Razbibriga

    21:15 // 10. 1. 2023.

    Od petka, Jovo nanovo, koj prezivi, pricace ! Kao da nista nije bilo !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: