Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:18, 10. 7. 2019.

| Društvo

Viši delovi Dimitrovgrada bez vode zbog navodnjavanja, predsednik najavljuje kazne

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Problem navodnjavanje njiva i bašti
Problem navodnjavanje njiva i bašti; Ilustracija; foto: A. Kostić

Zbog nenamenskog trošenja vode, kako navode iz Javno komunalnog preduzeća, građani Dimitrovgrada koji žive u višim delovima varoši, ali i oni u prigradskim naseljima, u večernjim satima često ostaju bez vode.

Šef Vodovoda Ivica Tasev kaže da sva raspoloživa količina vode ide u sistem, ali da je problem kada građani počnu da navodnjavaju svoje bašte i njive.

Problem je nenamensko trošenje vode. Kada to ne bi bilo, situacija bi bila mnogo bolja. U višim delovima grada, u špicu potrošnje pada pritisak, pa se dešava da građani nemaju vodu ili iz slavina teče baš malo - kaže Tasev.

Veći deo Dimitrovgrada ima vodu u toku celog dana, ali kada krene navodnjavanje bašti, bez nje ostaju prigradska naselja i viši delovi varoši, poput potrošača u Ulici Hristo Botev.

Po potrebi šaljemo cisterne kako bi pomogli građanima. Sistem funkcioniše, sva raspoloživa voda ide, ali kada se navodnjava nastaje problem. Ta količina vode nije dovoljna - kaže Tasev.

Predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov uputio je apel građanima da troše vodu isključivo za svoje potrebe, kako ne bi dolazilo do restrikcija. Predsednik najavljuje kažnjavanje građana Predsednik najavljuje kažnjavanje građana; foto: JV

Činjenica je da, zbog najavljenih suša, situacija neće biti bolja ni u narednom periodu. Izdašnost izvora je u opadanju u julu i avgustu, molim građane da ne navodnjavaju prekomerno svoje bašte - kaže Dimitrov.

On je najavio mogućnost da se višestruko naplaćuje prekomerna potrošnja vode ponekim domaćinstvima.

Komunalni redari biće na terenu, možda će biti i kazni za one građane koji se ne pridržavaju uputstava. Nije nam cilj da nekoga kaznimo, ali želimo da svi imaju vodu - kaže Dimitrov.

Moguće rešenje problema je, po njemu, ispitivanje novih bunara u potezu Ivkovih vodenica, kao i priključenje Gradinja i Gojin Dola na gradski vodovod.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan

    12:38 // 21. 7. 2019.

    Glavni uzrok nestasice vode jeste navodnjavanje PLANTAZE BOROVNICA (povrsine preko 10 hektara) iznad Dimitrovgrada, koja je prikljucena na gradski vodovod, pa dobar deo raspolozive kolicine vode NE IDE u gradski sistem.

  • Bubi

    05:01 // 11. 7. 2019.

    Jedino resenje je da se prekomerna potrosnja naplacuje po 10 puta vecoj ceni.Odgovorite mi javno zasto ste prekinuli izgradnju vodovoda u Goindolu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: