Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 6. 5. 2023.

| Društvo

Vlada usred tragedije donela niz novih odluka za građane

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
vlada
U senci tragedije donete i neke odluke koje bi mogle biti važne svim građanima; foto: Vlada Srbije

Niz novih odluka doneli su članovi Vlade, usred tragedije u kojoj je u Srbiji za dva dana ubijeno 17 ljudi, među kojima su i deca, a jedna od spornih odluka, kako smatra direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović, je to što se ukida obavezna konverzija zemljišta uz naknadu, jer će time mnogi gradovi i opštine ostati bez još jednog izvora prihoda. Ipak, članovi Vlade tvrde da će to značiti transparentnije izdavanja dozvola i veću zaštitu građana i onih koji grade.

U senci su sve vesti i događaji zbog ubistava koja su se dogodila prethodnih dana u Srbiji, kada je 13-godišnjak u svojoj školi ubio 8 učenika i radnika obezbeđenja, a sutradan 21-godišnjak pucao i usmrtio 8 ljudi.

Dan nakon tragedije u osnovnoj školi i neposredno pred još jednu u okolini Mladenovca, članovi Vlade su zasedali i doneli niz odluka koje se tiču građana.

Jedna od onih koja je naišla na kritiku je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, za koju kažu da se time ubrzavaju procedure za izdavanje građevinskih dozvola, ukidaju prepreke, kao što je konverzija uz naknadu, a time omogućava da proces izdavanja dozvola bude transparentniji i u cilju veće zaštite građana i onih koji grade.

Izmenama se uvodi sertifikat zelene gradnje za sve javne objekte, kao i sve objekte preko 10.000 kvardata čime će Srbija postati jedna od prvih zemalja u Evropi koja će u potpunosti primenjivati te sertifikate. Izmenama ovog zakona takođe se uvode energetski pasoši i zaštita građana, pa će investitor morati da obezbedi osiguranje od štete trećim licima. Novina je i obaveza da investitor, pre dobijanja upotrebne dozvole, preda dokaze o kretanju građevinskog otpada, čime se rešava problem divljih deponija. Izmene Zakona obavezuju investitora da o svom trošku popravi ulice koje je oštetio prolaskom kamiona prilikom izgradnje objekta, a ako to ne uradi postojaće garancija iz koje će lokalna samouprava moći da izvrši popravku - navode iz Vlade.

Da je u senci velike tragedije u "Ribnikaru" Vlada donela predlog Zakona o ukidanju obaveze konverzije zemljišta uz naknadu, čime će lokalne samouprave ostati bez još jednog izvora prihoda - smatra Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu.

Obaveza plaćanja konverzije zemljišta, nabavljenog kroz privatizaciju ili kupovinu firmi u stečaju, u građevinsko, bila je ne samo izvor prihoda za gradove i opštine, već i instrument koji je sprečavao mahinacije u nabavljanju građevinskog zemljišta ispod tržišne cene - objašnjava Jovanović.

Navodi podatak da se prethodnih godina, na osnovu obaveze plaćanja ove konverzije, u budžete lokalnih samouprava slilo oko 36 miliona evra, a samo ove godine je trebalo da u beogradski budžet legne 27 miliona dinara po ovom osnovu. Jovanović kaže i da su ovi iznosi mogli biti stostruko veći da se zakon primenjivao dosledno i da njegovo ukidanje nije bilo najavljeno još pre 2 godine.

Šteta je da u momentima velike tragedije za našu zemlju i njenu prestonicu, neki provlače ovako krupne odluke "ispod žita", umesto da se svi zajedno bavimo uzrocima onoga što se desilo našoj deci - zaključio je Jovanović.


Koje su još odluke doneli?

Na sednici održanoj 4. maja Vlada je usvojila i predlog da se izmeni i dopuni Zakon o presađivanju ljudskih organa. Cilj je, kako navode, da se poveća broj obavljenih transplantacija i tako unapredi zdravlje građana i kvalitet zdravstvene zaštite, u skladu sa savremenim standardima medicinske nauke i prakse u ovoj oblasti.

Ovim izmenama se, pored ostalog, jasno i precizno uređuje pitanje odnosa za života izražene volje potencijalnog davaoca organa i volje njegovih srodnika, odnosno obim prava srodnika umrlog lica. Izmenjenim i dopunjenim rešenjima jasnije se definišu dužnosti koordinatora za darivanje ljudskih organa pre nego što se započnu procedure preuzimanja organa, kao i postupci upoznavanja i komunikacije sa članovima porodice. Takođe, jasnije se definišu zaduženja Uprave za biomedicinu, ali i pojam prekršaja - pojašnjavaju.

Dali su i saglasnost da Republička direkcija za robne rezerve proizvođačima hleba interventno proda 32.000 tona pšeničnog brašna tip 500, sa ciljem očuvanja stabilnosti pekarske industrije, pomoći proizvođačima hleba i zaštitite standarda građana.

Proizvođačima hleba brašno će biti isporučivano na osnovu spiskova Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine po ceni od 27 dinara po kilogramu, bez PDV-a, odnosno sa 29,70 dinara po kilogramu, sa PDV-om - dodaju u obrazloženju.

Usvojili su i Program za pojednostavljenje administrativnih postupaka i regulative "e-Papir" za period 2023-2025. godine sa Akcionim planom, a objašnjavaju da se time detaljnije razrađuju ciljevi i mere utvrđene usvojenim dokumentima javnih politika, u vezi sa optimizacijom i digitalnom transformacijom administrativnih postupaka koji se tiču privrede i građana na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Jedna od odluka je i da studenti master i doktorskih studija sa univerziteta Harvard (SAD) i MIT (SAD), iz 17 različitih zemalja sa svih kontinenata, izuzev Australije, od 18. do 26. maja posete Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Usvojili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o železnici, kojim se precizira nadležnost Direkcije za železnice i sprovodi dalji postupak usklađivanja sa pravnim tekovinama Evropske unije radi uspostavljanja jedinstvenog evropskog železničkog područja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • stefan

    17:19 // 6. 5. 2023.

    I to su naravno, po pravilu,zakoni nepovoljni za građane a odlični za kumove, ortake, partijske uhljebe, sns tajkune i sl.Muljanje u vreme tragedije.

    • Црне слутње

      10:55 // 8. 5. 2023.

      Сећам се 11. септембра у Америци и низа измена закона зарад успостављања манијакалне контроле грађана, где ми овај догађај изгледа као да је по истој матрици: друштвена трагедија-усвајање легалних упада у куће.

      Такође, пред 17. март 2004. код косметских Срба је спровођена кампања предаје оружија, па је уследио погром...истим тим предатим оружјем

  • Miro

    17:15 // 6. 5. 2023.

    Predlazem Vladi da ponudi 100-200 eura za otkup legalnog oruzja. Budite ubedjeni vratice se pola oruzja u legalnom posedu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: