Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 12. 9. 2018.

| Društvo

Vlasotinački poljoprivrednici: Potrebno je urediti sistem subvencionisanja

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
njiva
Sistem subvencionisanja po površini obradivih površina ne ide u prilog proizvođačima sa juga, Ilustracija; Foto: Flickr - Tyler Allen

S obzirom na to su na jugu, za razliku od Vojvodine, obradive površine koje ima jedno gazdinstvo znatno manje i razuđene, prema rečima poljoprivrednih proizvođača iz Vlasotinca, potrebno je bolje urediti sistem subvencionisanja.

Poljoprivrednicima na jugu, kažu vlasotinački proizvođači, ne idu u prilog propisane površine kao uslov za subvencije, jer je prosek koji obrađuju znatno manji u odnosu na Vojvodinu, zbog čega bi trebalo napraviti neku razliku između ovih delova zemlje.

Prosek koji obrađujemo je od jednog i po do dva hektara, što je mnogo manje u odnosu na velika prostranstva u Vojvodini. Zbog toga predlažemo da se po pitanju obradivih površina napravi razlika između Vojvodine i juga Srbije, čime bi se poboljšao sistem subvencionisanja i nama olakšao rad - kažu poljoprivrednici.

Vlasotinački poljoprivrednici ističu i da povremeno imaju probleme sa carinom i izvozom za Rusiju, a o svemu su na jučerašnjem sastanku pričali sa pomoćnikom ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Aleksandrom Bogićevićem. poljoprivrednici vlasotince Poljoprivredncii o problemima razgovarali sa Bogićevićem, foto: Agencija Publika

Obilazak i razgovor sa našim poljoprivrednicima daje nam uvid u stanje na terenu, a cilj nam je da popišemo sve probleme koji postoje i polako rešavamo jedan po jedan. Veoma je bitna uključenost lokalne samouprave u rešavanju problema u poljoprivredi - rekao je Bogićević.

Najviše pritužbi, kaže Bogićević, bilo je na Upravu za agrarna plaćanja, ali ističe da nije problem nedostatka novca, već manjka ljudi, pa se zahtevi sporije realizuju.

Dodaje i da je u pripremi analiza funkcionisanja sistema osiguranja u poljoprivredi i da će se, nakon prikupljanja informacija, doneti pravilnici koji će bolje uređivati taj deo poslovanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: