Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:26, 24. 7. 2020.

| Društvo

Vranjski SNS zbog teksta napao i vređao urednika "InfoVranjskih" i Novicu Tončeva

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Sasa Stojkovic Babacko foto P. Blagojevic Juzne vesti
SNS napao Stojkovića, albance i Tončeva; foto: JV/P. Blagojević

Na autorski komentar novinara i urednika InfoVranjskih Saše Stojkovića u kojem je pisao o formiranju lokalne vlasti u Bujanovcu i rezultatima izbora u Surdulici, reagovao je vranjski odbor naprednjaka uvredama na račun Stojkovića, članova njegove porodice, ali i na račun albanske nacionalne manjine na jugu Srbije i socijaliste Novice Tončeva. Stojković kaže da nije u pitanju udar na njega, već na ljudsko dostojanstvo, a u NUNS-u traže od SNS-a da upute izvinjenje novinaru i predstavnicima Albanaca.

U autorskom tekstu "Plačivučko i plačivučići" Stojković govori o reakciji predsednika Srbije i SNS-a Aleskandra Vučića na odluku partija Albanaca da bez naprednjaka formiraju vlast u Bujanovcu, a novinar se u svom stilu dotakao i poslednjih prepucavanja surduličkih naprednjaka sa socijalstom Novicom Tončevim i rezultatima izbora u Surdulici kao još jednom primeru opštine na jugu Srbije gde SNS nije deo vlasti.

Odgovor je stigao, ne od bujanovičkih ili surduličkih naprednjaka, već od vranjskih, koji uvredama i ad hominem napadom pokušavaju da diskredituju vranjskog novinara.

U svojoj objavi na zvaničnom Fejsbuk nalogu, pod naslovom "Aleksandar Veliki i Hrabrovučići" objavili su odgovor na kojem im ni pojedini tabloidi ne bi pozavideli.

Zavuko si se u mišju rupu, gnjido jedna ljudska, nepismena, zla, ružna, nepokretna...i baviš se svinjogojstvom...Ti ćeš nekog da kritikuješ? I u šta si se pretvorio? Nepokretni lenjivac? Svinjogojstvo...To je zbog mržnje, zla, malograđanštine koju doručkuješ i ručaš, prostacizma koji večeraš - saopštili su naprednjaci.

Tu se nisu zaustavili već su nastavili da upućuju lične uvrede Stojkoviću, njegovom sinu, kao i albanskoj nacionalnoj manjini koje su nazvali pogrdnim imenom.

To što ljubiš ši...re i njihove institucije, to što je za tebe Tončev vrhunski intelekt Južne pruge, to nije politika. To je svinjogojstveno novinarstvo u prevodu, za šaku parica pišem sve samo da bi kupio trice i nahranio sopstvenu veličinu poprilično i alarmantno zabrinjavajuće kolosalnu. A treba nahraniti i malog, pod znacima navoda malog, sledbenika svinjogojstvenog novinarstva koji će kad poraste možda biti tata - objavili su vranjski naprednjaci.

U nastavku svoje objave vranjski odbor SNS-a se posebno osvrnuo na potpredsednika SPS-a Novicu Tončeva kojeg su takođe doveli u vezi sa svinjarstvom i ovim domaćim životinjama.

I ko je Tončev? Možda za tebe ideal političara, a za Vranje? Da možeš da izađeš iz brloga čuo bi tvoje sugrađane šta misle o njemu. Bolje da ne pišem jer taj zna da pliva samo u istom blatu i kočini u kojoj si i ti - saopštili su naprednjaci.


NUNS: Govor mržnje i huškanje na novinare neprihvatljivo

Na pisanje vranjskih naprednjaka i uvrede na njegov račun, urednik portala InfoVranjske Saša Stojković kaže da to nije udar na njega i njegovu porodicu, već je to udar na ljudsko dostojanstvo.

Pitanje je koliko Srbija tako nešto može da trpi, posebno je pitanje koliko profesija ovako nešto može da trpi. Čak i pod uslovom da je sve što u tekstu piše tačno, ovakvo trovanje javnog prostora je nezabeleženo i zaslužuju pre svega osudu SNS-a. SNS snosi odgovornost za to što ljudi koji se predstavljaju kao čelnici stranke u Vranju rade. SNS kao vladajuća stranka ima obavezu da ne dozvoljava ovakve ekscese u javnom prostoru - kaže Stojković.

Pisanje vranjskog odbora SNS-a osudilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije u kome kažu da je njihov odgovor na Stojkovićevo pisanje napisan na krajnje uvredljiv način, nazivajući kolegu ljudskom gnjidom, lenjivcem, svinjogojstvom.

I to im je bilo malo ne bi li ponizili i oblatili novinara, već su otišli korak dalje, pominjući u tekstu i članove porodice, a insiniurajući da je albanski plaćenik praktično su ga označili kao legitimnu metu - kažu u NUNS-u.

U ovom novinarskom udruženju posebno ističu činjenicu da se pripadnici albanske nacionalne manjine u Srbiji u naprednjačkom saopštenju oslovljavaju pogrdnim nazivom za šta je, podsećaju, propisana zatvorska kazna u Krivičnom zakoniku za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

NUNS upozorava da je ovakav govor neprihvatljiv i konstatuje da je huškanje na novinare postala omiljena disciplina nosilaca javnih funkcija. Sve to doprinosi neprijateljskom okruženju u kojem novinari rade, a o tome govore i podaci našeg Udruženja o napadima i pritiscima na novinare koji pokazuju da je od početka 2020. godine više od 130 napada i pritisaka učinjeno na štetu novinara - saopštava udruženje novinara.

Od autora saopštenja, vranjskog odbora SNS-a očekuju da upute izvinjenje Stojkoviću i pripadnicima albanske nacionalne manjine u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzamutka

    20:06 // 25. 7. 2020.

    Borba za kasabu traje ! Mala bara, mnogo krokodila !

  • ***

    07:33 // 25. 7. 2020.

    Kome li su platii da im ovo napise?

  • MilosNis

    23:01 // 24. 7. 2020.

    Ne mogu sa verujem koliko su snsovci iz Vranja u pravu, sve su lepo napisali samo sto se ovaj tekst ne odnosi na urednika nago na njih same i njihovog vodju. Bas su se lepo opisali, svaka cast!

    • Cvećar

      20:37 // 25. 7. 2020.

      Tako je. U suštini uvek govore o sebi. NaPRDNO.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: