Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:22, 6. 1. 2023.

| Društvo

Za opoziciju 2022. u Nišu "izgubljena", ali kažu "moglo je i gore", vlast smatra da je ipak bila "veoma uspešna"

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Nova godina Niš (1)
2022. iz ugla vlasti i opozicije, kao dva različita grada; foto: JV / Vanja Keser

Sa građanima koji smatraju da je "ova gradska vlast upropastila Niš", slaže se opozicija, jer odbornik Branislav Jovanović smatra da je Niš grad u obećanjima i najavama i da ništa kapitalno u 2022. nije uradila, dok narodni poslanik Đorđe Stanković dodaje i da je prošla godina bila "izgubljena", a obojica se nadaju promenama u novoj. Predstavnici vlasti pak smatraju da je urađeno mnogo kapitalnih stvari, a izdvajaju početak projekta za sakupljanje i preradu otpadnih voda, izgradnju akva-parka koja je u toku, kao i otvaranje arheološkog parka Medijana posle 10 godina.

Nišlije su u 2022. dobile "Oko sokolovo", godinu su obeležili i brojni protesti, lažne dojave o bombama, kao i brojne najave o tome šta će sve biti izgrađeno, između ostalog i Srpsko-korejski centar, botanička bašta, regionalna deponija, ali su to ostali samo projekti u prethodnom Programu razvoja grada. Trg kralja Milana Niš Opozicija se slaže sa delom građana koji smatra da ništa nije urađeno u Nišu; foto: JV

Bila je to i godina kada je most u Tvrđavi konačno srušen, jer godinama nije bezbedan, ali još se ne zna kada će novi biti izgrađen, a šta će konačno biti sa Vrežinskim mostom, da li će samo biti srušen ili će biti novog za pešake, građani još ne znaju pouzdano.

Nišlije su kao pozitivne stvari u gradu izdvojili početak izgradnje akva-parka, uređenje ulica i trotoara, ali ima i onih koji samo ocenjuju da ništa nije dobro i da je “ova gradska vlast upropastila Niš”.

Đorđe Stanković Stanković smatra da je vreme za promene; foto: privatna arhiva S njima se opozicija slaže, pa je ukratko 2022. godina, iz ugla narodnog poslanika Narodne stranke, Nišlije Đorđa Stankovića, bila izgubljena. Kaže - imamo manje ukrasa tokom praznika, a više fontana, ali isti broj onih koje rade, višak nepotrebnih trafika, kao i lošije ulice i zvanično manje stanovnika.

I imamo mnogo više nezadovoljnih građana Niša. Imamo još jednu izgubljenu godinu za ovaj veliki i lep grad, i mislim da je red da u sledećoj godini tome stanemo na put! Računam na novu generaciju, u Novoj godini! - ističe Stanković.


Opozicija misli da je 2023. godina za promene

Da se tokom prošle godine ništa krupno nije desilo u Nišu, već samo obećanja i najave, smatra Branislav Jovanović, koji tvrdi da ništa kapitalno nije urađeno, a da aktuelna gradonačelnica Dragana Sotirovski i njen tim imaju praktično još samo jednu građevinsku sezonu, pa zaključuje da ništa krucijalno ne može ni da se desi u njenom mandatu i da je za nju kasno. bane jovanovic Jovanović smatra da ništa krupno nije urađeno prošle godine u Nišu; foto: A. S.

Akva-park se neće završiti, šta je drugo kažite mi? Ništa krupno ne može da se desi u gradu. Jednu veliku ulicu poštenu, novu kapitalnu nisu izgradili. Vojvode Putnika je rekonstruisana, ali na katastrofalan način. Vidite da je sužena i da nije u funkciji, to je jedna od kapija Niša, ulica koja predstavlja saobraćajni prsten. Kako smo mi mogli 4 trake prema groblju da izvučemo iz te ulice? Mislim da gradonačelnica ima loše savetnike i ti što su projektovali tako Ulicu Vojvode putnika su njoj naneli štetu, jer je svi vezuju za nju, a ona nije arhitekta i građevinac - ističe.

Kraj godine obeležilo je otvaranje arheološkog parka Medijana, čime su se pohvalili iz gradske vlasti, jer su ispunili obećanje, pa je konačno, posle 10 godina, ovaj važan lokalitet dostupan građanima i turistima. Ali Jovanović i to kritikuje.

12 godina su radili arheološki park Medijana, pa gde to ima u svetu? Razumem da ga rade nešto posebno, nego ga pokrivaju 12 godina. Tu nema napretka - napominje.

gradska kuca, gradonacelnica Gradska vlast kaže da je završeno mnogo kapitalnih projekata; foto: S. V. Kritike ima i na to što nikakvih reformskih poteza nije bilo kada je reč o javno-komunalnim preduzećima u Nišu, jer nije bilo racionalizacije i štetnje, ali jeste bilo poskupljenja u 2022. - veći računi za grejanje i smeće, skuplje parkiranje, kao i sahranjivanje.

Jug Srbije propada kao što vidite. I dalje smo u tužnom zaostatku za Beogradom, pa i Novim Sadom. Sramota je odnos države prema jugu Srbije, jer vređa ponos i dostojanstvo juga Srbije, ovo što su uradili u Beogradu sa obdaništima, knjigama, prevozom penzionera, davanjima, jednokratnoj pomoći učenicima i mladima - dodaje Jovanović.

Zaključuje i da Niš zaostaje u razvoju, ali da može da bude i gore od ovoga što živimo sada. Zato najavljuje akcije koalicije "Niš moj grad", jer smatra da više nema vremena za čekanje i eksperimente - "nakon tri neuspešne garniture vlasti u gradu".

Mi smo tako mislili posle 5. oktobra, lokalna vlast koja je bila je smenjena od strane Smiljka Kostića, ljudi su bili nezadovoljni i došlo je još gore, na čelu sa njim. Tako i sada. Ovo “nikad gore” nije dobro, ali Niš više nema snage za eksperimente, za pripravnike u politici. Mi smo puštali mlade snage, perspektivne, ali evo 10 godina se ništa ne dešava, dolazim na skupove gde se skupi po 50 ljudi, što je za mene sramno i nedopustivo kada znam da smo nekad skupljali i po 50.000. I evo sad ćemo da se uključimo i da bez obzira na naše godine i sve to da nešto žešće ako možemo organizujemo i krenemo u promene - zaključuje Jovanović.


Bulatović: Moramo da ulažemo u kulturu, jer ona je naš život

Prethodnik aktuelne gradonačelnice, sada odbornik naprednjaka Darko Bulatović, izdvaja kao utisak to što više nema starih i ostavljenih dugova u gradskoj kasi Niša, smatra da ima više novca nego pre 5,6 godina, pa time i mogućnosti da se zadovolje potrebe građana u različitim oblastima. darko bulatović Bulatović smatra da treba više ulagati u kulturu; foto: V. K.

Ono što lično mislim gde bi trebalo da u budućnosti se razmišlja da se više novca ulaže u kulturu i obrazovanje, iako je obrazovanje najvećim delom smešteno u budžet Republike Srbije, ali opet sa stanovišta nadležnosti Grada mislim da je kultura segment kome treba posvetiti još više pažnje u budućem periodu i mnogo, mnogo više novca, jer ulaganje u kulturu itekako se vraća i život svakog od nas čini sadržajnijim, rekao bih, sa više zadovoljstva, duboko sam ubeđen, jer kultura je u suštini naš život što znači da trebamo ulagati i u to - pojasnio je.

Ono što jeste obeležilo kulturu u prošloj godini, o čijim ulaganjima Bulatović govori, jeste i mogućnost da Niš ostane bez Nišvila, jednog od najvećih gradskih festivala.

Ulaganja u sport u rekapitulaciji nije pominjao, ali to jeste nedavno kritikovao na sednici Skupštine, pa na pitanja novinarke o tome kaže da smatra da bi budžet za sport trebao da bude veći nego postojeći, ali da je na to mogao da utiče kada je bio gradonačelnik, dok sada ne može.

Nije želeo da ocenjuje rad aktuelne gradske vlasti na osnovu toga što je 2022. urađeno u Nišu, jer smatra da najbolju ocenu za to daju građani.

Nisam ja neko ko bi mogao da vam odgovori iz razloga što smo mi kolege i saradnici i članovi stranke, da iznosim utisak, jer bi on možda bio subjektivan. Svakako da o svojim kolegama mislim sve najbolje i u tom smislu, naravno pre svega mislim o politici naše stranke, politici naše Vlade, koja je usmerena na razvoj, na ulaganja, na investicije, ono što jeste značajno, ali ne znam koliko vama znači subjektivan sud o nečemu. A najbolji sud o onome kako mi uopšte radimo daju građani, tako da ne mislim da je odgovor nešto što vama može značiti - tvrdi Bulatović.


Većnik Stanković: Završeni mnogi kapitalni projekti u Nišu

Gradonačelnica nije odgovorila na pitanja o tome šta je njen utisak - kako ocenjuje prošlu godinu kada je reč o razvoju grada, ali jeste odgovorio gradski većnik i član njenog tima Nenad Stanković, koji smatra da je iz ugla infrastrukture i razvoja 2022. bila veoma uspešna. Nenad Stanković Stanković zadovoljan postignutim; foto: Grad Niš

Završena je realizacija mnogih kapitalnih projekata, započeti su novi veoma bitni projekte za Grad Niš, a takođe je predano rađeno na pripremi nove tehničke dokumentacije za projekte kojima će Grad Niš već početkom naredne godine aplicirati ka eksternim izvorima finansiranja, kako domaćim tako i stranim, ili ih relizovati iz sopstvenih sredstava - navodi Stanković.

Ako mora da izdvoji neke kapitalne projekte, kaže da su to - Sakupljanje i prerada otpadnih voda, za koji kaže da je počeo i otvorena su gradilišta na Levoobalnom, Desnoobalnom, Medoševačkom, Čamurlijskom i Servisnom kolektoru, a najavljuje da nakon praznika počinju radovi na kanalizacionoj mreži u Gabrovcu i vrednost tog projekta je 85.000.000 evra.

Akva-park takođe i Stanković izdvaja kao značajan projekat, kao i pomenuti lokalitet Medijana koji je nakon 10 godina skrivanja otvoren i u njegovim lepotama mogu da uživaju svi, ali i to što je završena izgradnja Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu.

Takođe treba pomenuti projekat izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa Akva parka. Izvedeni su pripremni radovi, a u toku su radovi na izgranji bazena sa talasima i radovi na izgradnji objekta zatvorenog bazena. Grad Niš je u međuvremenu obezbedio finansiranje i izgradnju nedostajuće gasovodne infrastrukture do kompleksa Akva parka preko preduzeća za izgradnju gasovodnih sistema- Jugorosgaza - pojašnjava.

Završena je i izgradnja vrtića u Novom Selu i Brzom Brodu, a većnik kaže da u pripremi tehnička dokumentacija za još 4 nova vrtića, a odobrena je i energetska sanacija osnovnih škola "Kralj Petar Prvi", "Ivan Goran Kovačić" i završena izgradnja škole u Leskoviku.

Veoma bitno je pomenuti i izgradnju ambulante u Brzom Brodu, u sklopu tog objekta će biti smeštena ambulanta, pošta i mesna zajednica. Izvođenje radova je u toku. Radi se na uređenju i sanacijama zdravstvenih stanicana teritoriji Grad Niša. Ako pričamo o sportu, potpuno je revitalizivano i izgrađeno trinaest sportskih terena na teritoriji Grada. Grad nije zaboravio ni na najmlađe najstarije sugrađane, koji sunčane dane provode u šetnjama I druženju u parkovima, te je pored TC Delta planet uređen park sa šetnim stazama, dečijim mobilijarem, delovima za odmor - pojašnjava.

U Stankovićevoj rekapitulaciji godine su i rekonstrukcije toplotnih podstanica i priključenja javnih objekata na toplovodnu mrežu, kao i spisak svih ulica koje su dobile vodovodnu i kanalizacionu mrežu i onih koje su u planu za ovu godinu.

Podseće da i da je ova gradska vlast uklonila Cvetnu pijacu pored Tvrđave, kako bi Beogradska kapija, kao spomenik kulture, bila vidljivija i dostupna građanima.

Grad Niš je izradio potrebnu tehničku dokumentaciju za Urbanu regeneraciju Beogradske kapije Niške tvrđave za uređenje platoa ispred Beogradske kapije, pribavio Rešenje o odobrenju o izvođenju radova. Tako da je plan da se u ovoj godini aplicira kod nekog od ministarstava za finansiranje ovog projekta - dodaje.


E-parlament za veću transparentnost Skupštine

Odluke koje je gradska vlast donosila tokom prošle godine bile su ozvaničene na gradskoj Skupštini, a njen predsednik Boban Džunić kaže da je zadovoljan uspešnim radom.

Džunić Džunić kaže da će Skupština biti transparentnija; foto: Vanja Keser Smatra da je atmosfera u kojoj su odbornici donosili odluke važne za građane bila tolerantna i dostojanstvena.

Dobra saradnja sa izvršnim delom vlasti, sa šefovima odborničkih grupa sa kojima održavam redovne sastanke, kao i dobra međusobna saradnja svih odbornika koji imaju za cilj da opravdaju ukazano poverenje – doneli su dobre rezultate. Osim toga, istakao bih transparentnost našega rada i otvorenost za javnost. Građani u direktnim tv prenosima prate naš rad, svi skupštinski materijali su dostupni na našoj internet prezentaciji, spremno odgovaramo na pitanja novinara. Uveren sam da će se takva praksa nastaviti i unaprediti koliko je to moguće - ističe.

Najavljuje za 2023. godinu projekat E-parlament, za koji kaže da će unaprediti njihov rad, biće brži i efikasniji, a kvorum u sali i glasanje odbornika će biti vidljivi na grafičkom prikazu, kako u sali tako i u tv prenosu.

Početkom godine videćemo sve benefite ove donacije UNDP-a, sa kojima smo inicirali nove projekte i nastavak saradnje na unapređenju rada Skupštine Grada Niša - dodaje.

Time smatra da će transparentnost i javnost u radu biti podignuta na viši nivo. To što će gradski parlament biti digitalizovan i moderan znači i da će svaki građanin biti u prilici da prati rad svojih predstavnika u pralamentu i da ima uvid u arhivu usvojenih odluka.

Šta građani mogu da očekuju ove godine mogu da zaključe i na osnovu budžeta koji je oko 13,4 milijarde, za vlast razvojni i socijalni, a opozicija smatra da je prilagođen vladajućoj partiji i da će se brzo “istopiti”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boško

    12:51 // 27. 1. 2023.

    Dok se ovako svi sami hvale nema ništa.Činjenica da je ovo najgora vlast . Mnogo polupismenih vode ovaj grad.Dobio sam na desetine odgovora od
    Direk.za izg.grada;saobr.pol;kabineta gradonačelnice;sekret.za kom.del.i saob;direktorataMUP-a da sam u pravu za nedozvoljeni prolaz kamiona od 30t u
    Medoševcu i ništa.Put nije od KPDoma do Popovca ni započet,tako da će uskoro
    most na Nišavi da se sam ur

  • Miki Spasic

    12:31 // 8. 1. 2023.

    Sve ulice u gradu su u zakrpama koje tonu ,pucaju i pretvaraju se u rupe.Poplocani centar i most su pravo ruglo.Svaka ploca za sebe,neravne ,ispucale ! Sve se nestrucno radi i radi reda.Kadar nestrucan,po partijskoj liniji itd.Katastrofa ! Nema nama pomoci ! Sjase kurta ,da uzjase murta !

  • B, Petrović, dipl.ing iz. 1978.

    10:48 // 7. 1. 2023.

    Dragi sugrađani,
    Od 1990. do danas opozicija u Srbiji ne postoji.I ja sam verovao.Bio među njima("opozicionarima").I to jako blizu.1990-1998, SPO/ 1998- 2008. DS.Epilog percepcije:
    Sve njih postavlja Služba. U 90 % deca istaknuyih komunista I udbaša.Odlićno glume i zamajavaju prema napisanim ulogama.Zauzvrat dozboljeno bogaćenje prema sposobnosti.Pogledajte danas njihove imovinske karte....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: