Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:11, 15. 7. 2020.

| Društvo

Zastoj sa rezultatima testova na koronu u Pčinjskom okrugu

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
korona
Zastoj sa rezultatima u Vranju je nekoliko dana, u Vladičinom Hanu rezultati ne stižu dve nedelje; foto: JV/Vanja Keser

Vranje već nekoliko dana ne dobija rezultate testiranih na koronu, kažu u Zavodu za javno zdravlje. Ista situacija je i u Vladičinom Hanu, a tamo su, prema rečima direktora Doma zdravlja, poslednje rezultate dobili pre oko dve nedelje.

U vranjskom Zavodu za javno zdravlje su, prema rečima direktorke Svetlane Stojanović, poslednji rezultati stigli u subotu.

Od onih uzoraka koji su otišli prošle nedelje, nešto smo dobili u subotu. Stigli su rezultati za 130 testiranih, od toga 51 osoba pozitivna i od tada nismo dobili ništa. Očekujemo i mi svakog trenutka da stignu, kad ih budem imala javiću se - kaže Stojanovićeva.

Prema rečima direktora Doma zdravlja u Vladičinom Hanu Vladana Dončeva, kod njih zastoj sa rezultatima traje već dve nedelje, a on pretpostavlja da su laboratorije preopterećene.

Od 93 testirana od 30. juna ili 1. jula, stiglo je 29 rezultata i od toga 24 pozitivna. To je sve što imamo. Znamo ono što Krizni štab saopštava, drugu povratnu informaciju nemamo, pretpostavljam da je došlo do zagušenja laboratorije. I mi smo išli prema toj laboratoriji “Vatreno oko” - kaže Dončev.

Kako kaže, starosna granica obolelih u Vladičinom Hanu se pomerila ka srednjoj životnoj dobi, a klinička slika obolelih varira od lakše - gubitak čula mirisa i ukusa, dijareja, mučnina, povraćanje, do srednje teških oblika - visoka temperatura i upala pluća.

Prema poslednjem preseku Zavoda za javno zdravlje od 10. jula, od početka epidemije je u Pčinjskom okrugu obolelo 845 ljudi, a od toga 684 iz Vranja

Kada je reč o ostalim opštinama u okrugu, od početka epidemije je obolelo 70 ljudi iz Surdulice, 44 iz Vladičinog Hana, 32 osobe iz Bujanovca, 7 iz Preševa, 5 ih je u Trgovištu i 3 u Bosilegradu.

Zbog povećanog broja obolelih kojima je potrebno bolničko lečenje, u vranjskom Zdravstvenom centru razmatraju mogućnost da otvore i petu kovid bolnicu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Laka

    21:56 // 15. 7. 2020.

    Što si veći poltron i podanik gazda te ne tretira. Vranjanci su na žalost zadnjih 30 godina u većini podanici , tako da ih gazda tako i tretira.

  • Bb

    15:23 // 15. 7. 2020.

    Kako to da u Pčinjskom okrugu procenat pozitivnih nalaza ide od 40-80% od broja testiranih, a na nivou republike to padne na 2-3%?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: