Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:52, 3. 8. 2018.

| Društvo

Zbog Stare planine poklanja svoj rad Pirotu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Dušan ispred svog rada; foto: lična arhiva/Dušan Rodić
Dušan ispred svog rada; foto: lična arhiva/Dušan Rodić

Solarne ploče sa šarom pirotskog ćilima osmislio je aktivista, antiglobalista, ljubitelj prirode i umetnik Dušan Rodić, koji trenutno živi i radi u Berlinu, a svoj najnoviji rad, kako sam kaže, pokloniće Pirotu zbog najnovijih dešavanja u vezi sa Parkom prirode Stara planina.

Iako nikad nije boravio u Pirotu, ovaj umetnik rođen u Beogradu, pokloniće svoj “Pirotski solarni ćilim” koji je metaforički poziv za decentralizovanu solarnu budućnost Srbije.

Pratim već neko vreme dešavanja vezana za Nacionalni Park Stara Planina. Neverovatno je da pojedinci iz Beograda daju sebi za pravo da čerupaju nacionalne parkove po Srbiji. Pirotski atar je najveći u Srbiji i voleo bih da se izbori za svoja prava. Ovde u Nemačkoj svako selo ima jaku samoupravu, zato je cela zemlja podjednako razvijena. Jedino rešenje je “debeogradizacija” Srbije - kaže Rodić.

Kada je napravio ovaj rad, kako kaže, prepoznao je u njemu šare pirotskog ćilima, te je rešio da ga pokloni u znak podrške i zahvalnosti. Šare ga podsetile na Pirotski ćilim Šare ga podsetile na Pirotski ćilim; foto: lična arhiva/Dušan Rodić

Verujem da su boje i šare narodne nošnje obeležje duše jednog naroda. Pirot, ili da budem precizniji žene - tkalje kroz vekove su kreirale, čuvale i prenosile sa kolena na koleno šare pirotskih ćilima. Ovi ćilimi napravljeni od vune ovaca sa Stare Planine, nose boje i šare naše narodne duše - dodaje umetnik.

Na ovaj rad je inspirisan još davne 1999. godine, tokom bombardovanja Srbije

Tokom bombardovanja 1999, totalni gubitak električne energije ostavio je na mene veliki utisak. To veče kada je po prvi put čitava Srbija ostala bez struje, otvorila mi je oči da vidim Beograd onakav kakav on zapravo jeste, pustinja asfalta, betona i cigle. Rodila mi se želja da uzmem stvari u svoje ruke, a solarni panel je postao metafora za tu slobodu - objašnjava Rodić.

Instaliranje solarnih ploča Instaliranje solarnih ploča; foto: lična arhiva/Dušan Rodić Ovaj multimedijalni umetnik je do sada poklonio puno fotografija i printova prijateljima, ali je ovo prva skulptura koju je poklonio jednom gradu. Kako kaže zabrinut je za generalno stanje sa klimatskim promenama, a posebno sa stanjem ekologije u Srbiji. Po njemu selo i poljoprivreda bi trebalo da se poštuju i da se u tom pravcu što više ulaže, a voda je osnovni životni resurs koji mora da bude zaštićen Ustavom, a dostupan svima.

U ovom kontekstu, budućnost električne energije je u takozvanoj “pametnoj elektro energetskoj mreži” (eng. smart grid), što znači da svako domaćinstvo ima na svom krovu solarne panele koji proizvode energiju i hrane mrežu, tokom dana proizvode svoju energiju i prodaju je mreži, a preko noći kupuju energiju sa mreže. Decentralizacija energije je jedina sigurna budućnost za našu zemlju - kaže Rodić.

Podsetimo, poslednjih meseci aktuelizovala se borba meštana sela sa Stare planine protiv ideje da se na malim i čistim rekama ovog parka prirode grade mini-hidroelektrane. Stanovnici ovog dela Srbije rešeni su da po svaku cenu sačuvaju prirodu, a prikupljaju potpise i za Unesko.


Biografija "oko globusa"

Rodić je posle života u Beogradu otišao na doškolovanje u Amsterdam, gde je bio primljen na Gerit Ritveld Akademiju. Diplomirao je 2010. godine na odseku keramike, a specijalizovao se u oblasti gradnje prirodnim materijalima.

Godine 2012. primljen je na Rijks Akademiju takođe u Amsterdamu, gde je 2 godine razvijao umetničke projekte vezane za solarnu energiju. Njegovi radovi su bili izlagani u Holandiji, Nemačkoj i Srbiji. Rani radovi Rani radovi; foto: lična arhiva/Dušan Rodić

Pored velikog broja izložbi i komisionih radova, profesionalno se bavim instaliranjem i gradnjom samoodrživih sistema, kao i ozelenjavanjem gradskih prostora, instalacijom vertikalnih bašta i zelenih krovova - kaže Rodić.

Osnivač je beogradskog Društva za zaštitu prirode “Drvo”, a volontirao je u Africi za Franc Veber organizaciju u Togou, dok je kasnije je radio za organizaciji Greenpeace Mediteran, radeći na kampanji protiv naftne industrije i rata u Iraku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Jocic

    21:17 // 4. 8. 2018.

    Stara Planina nije Nacionalni Park. Park Prirode i NP nisu isto

  • Spiel

    21:32 // 3. 8. 2018.

    Pojesce vas Beograd ako se ne branite.To je i ovom decku jasno,a vama?
    Braneci Pirot branite i Nis,sebe,jer ti otimaju jedno po jedno tako da ne
    mozete pojedinacno da se branite,preslabi ste.Zajedno,kao nekad,udruzite se

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: