Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 3. 5. 2023.

| Društvo

Zbog ubistava u Beogradu prosvetari najavljuju za sutra štrajk u školama

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
prazne učionice
Iz NSPRS-a napominju da se u prosveti godinama štedi na kvalitetu, da mnoge škole rade bez psihologa, pedagoga i drugog sturčnog osoblja. ; Foto: Lj. M.

Nakon što je u pucnjavi u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” nastradalo osmoro učenika i radnik obezbeđenja, Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučio je da se od sutra obustavi rad u svim školama zbog opasnosti po život i zdravlje prosvetnih radnika. Zbog odgovornosti za tragediju zahtevaju hitnu smenu ministra prosvete Branka Ružića.

Iz NSPRS-a rekli su da zahtevaju hitnu smenu ministra Ružića jer su nekoliko puta tražili od Ministarstva prosvete da, umesto “šminkanja” postojećih propisa, preduzmu mere kako bi se podigla bezbednost u školama koju su, prema rečima Sindikata, ignorisali.

Pre samo desetak dana konkretne predloge i jasan stav o problemu bezbedednosti u školama ministru Ružiću ponovio je predsednik sindikata Dušan Kokot na javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja u Palati Srbija - kažu iz Sindikata.

Iz NSPRS-a napominju da se u prosveti godinama štedi na kvalitetu, da mnoge škole rade bez psihologa, pedagoga i drugog stručnog osoblja.

Direktori se postavljaju po političkoj pogodnosti, a ne po kvalitetu, nastavnom osoblju su propisima vezane ruke, a niskim primanjima suzbijena motivacija za pedagoški rad sa decom. Posledice su katastrofale, a danas su postale očigledne i najširoj javnosti - piše u saopštenju.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije izrazio je saučešće porodicama nastradalih, a povređenima poželeli brz i uspešan oporavak.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lena

    15:40 // 4. 5. 2023.

    Mogli su umesto nastave da odrze casove razredne nastave i da pricaju sa decom. O onome sto se desilo. Da cuju sta deca misle, njihove sumnje i strahove. I mogli bi da rade tako po jedan dan u svakom polugodju. Preventiva.
    Ali mnogo je lakse iskljuciti se pa u strajk. Zalosno.

  • Nastavnik

    15:13 // 4. 5. 2023.

    Svako ko postavi komentar koji podstiče nezadovoljstvo i agresiju medju ljudima je direktni krivac za tragediju koja se juče dogodila.

  • Alarm

    13:29 // 4. 5. 2023.

    @dzon meklejn
    O roditeljima cemo kada na njih dodje red.Ovde se sada radi o prosvetnim radnicima. Ne pisem proizvoljno, nego ih licno poznajem.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: