Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:43, 22. 7. 2021.

| Društvo

Zelenaši svoje pozajmice više ne štite mišićima i pretnjama, već ugovorima

Autor:M. M. K.Izvor:Južne vesti
evri
Oko 60 odsto anketiranih smatra da nadležne institucije ne reaguju adekvatno u slučajevima zelenašenja; foto: Uprava carina

Da je zelenašenje zastupljeno u velikoj meri u našem društvu, ali da ga retko ko prijavljuje, pa je poslednjih par godina u Nišu tužilaštvo procesuirala samo 17 slučajeva zelenašenja, kao i da zelenaši svoje pozajmice više ne "štite" mišićima i pretnjama, već ugovorima - neki su od podataka koje su stručnjaci izneli na okruglom stolu u Nišu "Udružena i osnažena zajednica protiv zelenašenja".

Zelenašenja ima, ali ga građani ne prijavljuju, jer smatraju da nadležni ne reaguju adekvatno, pokazalo je istraživanje niške organizacije Protekta.

Da je zelenašenje zastupljeno u velikoj meri u našem društvu smatra 40% anketiranih Nišlija, a 61% njih smatra da nadležne institucije ne reaguju adekvatno u slučajevima zelenašenja. To je i glavni razlog zašto je po građanima Niša samo 7% slučajeva zelenašenja prijavljeno policiji - navode iz Protekte.

Kako je zelenašenje u Srbiji evaluiralo od devedesetih godina prošlog veka pa do danas na okruglom stolu je govorio Nebojša Petković, dugogodišni Šef odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta PU Niš, sada u penziji.

Od privatnih zatvora i nasilja nad žrtvama zelenaša od strane kriminalaca, koje je bilo sveopšte prisutno devedesetih, došli smo do toga da kriminaci svoja finansijska ulaganja danas više ne osiguravaju mišićima i pretnjama, već ugovorima koji su overeni kod notara i uz pomoć kojih žrtve zelenaša u kratkom roku ostaju ne samo bez novca već i bez celokupne imovine, rekao je Nebojša Petković, dugogodišni Šef odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta PU Niš u penziji.

zelenasenje Okrugli sto na temu zelenašenja u organizaciji Protekte; foto: ProtektaDa je zelenašenje često teško dokazati na sudu, pokazuje broj procesuiranih premeta.

Brojka od samo 17 slučajeva zelenašenja koji su procesuirani u poslednjih par godina od strane tužilaštva u Nišu govori u prilog činjenici da građani retko prijavljuju zelenašenje i da se zelenaši koriste ugovorima koji se teško obaraju na sudu - istakao Saša Đokić, osnovni javni tužilac u Nišu.

Zato stručnjaci savetuju da građani moraju da paze šta potpisuju i da se obavezno kod novčanih pozajmica posavetuju sa pravnicima.

Pored toga što ostanu na ulici i bez imovine, žrtve zelenašenja često izvrše i samoubistvo, istakao je psihijatar Vladan Radivojević. Objašnjava da su grupe koje su najugroženije grupe one koje i najčešće dolaze u situaciju da pozajmljuju novac od zelenaša - biznismeni koji ne mogu doći do novca za svoje investicije legalnim putem, socijalno ugroženo stanovništvo koje je često primorano da pozajmljuje novac kako bi isplatilo zaostale račune, kao i oni koji moraju da obezbede novac za lečenje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Gradjanin

    10:17 // 23. 7. 2021.

    Pa niko ih ne vuce za ruku da idu da pozajmljuju, sami sebi skacu u stomak pa im posle djavo kriv

  • Srb

    18:27 // 22. 7. 2021.

    Veći su prevaranti ti "biznismeni" koji traže pozajmice nego ti "zelenaši". Oni su češće prevareni nego oni koji uzimaju pozajmice pa ne vraćaju.

  • Ana

    13:41 // 22. 7. 2021.

    Najvise pozajmljuju oni koji se kockaju i drogiraju, pa tek onda socijalno ugrozeni

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: