Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 13. 2. 2023.

| Društvo

Zemljotres sa epicentrom u Rumuniji osetio se i na jugu Srbije

Autor:S. V.Izvor:Južne vesti
centar, nis
Nišlije osetile zemljotres; ilustracija; foto: Vanja Keser

Zemljotres jačine 5,2 stepena Rihterove skale pogodio je Rumuniju, a blago podrhtavanje osetilo se i u gradovima na jugu Srbije.

zemljotres Epicentar je bio kod Turnu-Severina; foto: emsc-csem Republički seizmološki zavod Srbije registrovao je prvi potres u Rumuniji, epicentar je bio kod Turnu-Severina u 15:58 po centralnoevropskom vremenu, lociran na dubini od 15 kilometara, a potom i blaži u 16:21, jačine 3 stepena.

Prvi potres osetio se i na jugu Srbije.

Čitaoci javljaju da su podrhtavanje osetili u Nišu, Pirotu, Surdulici, Prokuplju, Leskovcu, Vranju, Svrljigu i u drugim mestima.


MUP upozorava

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova napominju da u slučaju zemljotresa najvažnije ne paničiti i ostati smiren, a takođe, njihova preporuka je spustiti se na pod, sklupčati se i zaštititi glavu, jer kako kažu iz policije, neki zemljotresi su samo početni potresi i ubrzo mogu uslediti jači.

Ukoliko ste prilikom zemljotresa unutar kuće, iz MUP-a kažu da je najbolje pronaći zaklon na bezbednim mestima, kao što su dovratnici, noseći zidovi, ali i ispod stola. Dok je važno udaljiti se od stakla, prozora i spoljnih prozora i nikako ne izlaziti na terasu ili balkon.

Uputstva za ponašanje tokom zemljotresa ukoliko ste na otvorenom, sklonite se od ulične rasvete, električnih kablova i zgrada. Vodite računa o objektima koji mogu pasti na vas, kao što su dimnjaci, crepovi sa krova, slomljeno prozorsko staklo i slično. Ukoliko se nađete pod ruševinama ne palite šibicu, ne krećite se, pokrijte usta maramicom ili tkaninom, udarajte o cev ili zid, kako bi spasilački timovi mogli da vas nađu - navode iz policije.

Napominju da ukoliko se zemljotres dogodi u toku vožnje automobila, potrebno je zaustaviti vozilo bezbedno, ukoliko saobraćaj to omogućava i takođe izbegavati područja u blizini zgrada, drveća, nadvoćnjaka ili električnih kablova.

* Tekst je dopunjen novim informacijama

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    19:46 // 13. 2. 2023.

    Ziv nisam za BG na vodi...ovaj manji potres je uvertira za jaci...

    • Surtuk

      20:43 // 13. 2. 2023.

      Mani Bg na vodi, ne dao Bog za nakalemljene zgrade po Nišu, koje su raznorazni tipusi nazidali tako što su bušnuli rupuce u ploču i priturili ankeriće

  • Dio

    18:50 // 13. 2. 2023.

    Zamislite kod nas da zatrese malo jace. Mala pristina bi nestala sa lica zemlje kolko je "kvalitetno" gradjena, sve one zgrade koje nicu gde im mesto nije bi popadale, a zamislite tek sta bi se desilo sa one nadogradnje sto su dozidavali spratove. Kolko sive celije treba da ti fale u glavu da kupis stan od nasih investitora?

    • Obrazovanje je kljuc

      09:10 // 15. 2. 2023.

      @Dio
      pa bas zbog sive celije bih kupio.. Danasnje kontrole su jake i statika je bitna. To sto te posle investiror zezne na fasadi, pvc prozorima koje uzima najjeftinje, parket i sobna vrata pa i plocice koje dobija B klasa i djuture to je druga prica. Bitno je samo da novi vlasnik ne rusi zidove u stanu da bi spajao sobe. To vise nije do investitora. Informise se malo bolje.

  • Драган Шабац

    18:30 // 13. 2. 2023.

    Не знате омладино шта значи земљотрес од пре неких четрдесетак година (исто у Румунији), зграда у којој сам тада живео (Филипа Кљајића 15а на раскрсници са 7 јули) њен врх (15-ти спрат) се љуљао по метар у страну.

    • Goran

      19:18 // 13. 2. 2023.

      Najsigurnija zgrada u gradu koja je građena 1964-te odmah posle Skopskog zemljotresa gde su postavljeni takvi propisi koji su morali da se poštuju, ali bili smo zemlja, sa jakom vlašću, a sada svaki krimos gradi kako mu se hoće...

    • Cini mi se

      19:39 // 13. 2. 2023.

      Da je bas tu zgradu skoro neko malo nadzidao. Nije puno, samo jedan cosak od iste tj. koliko mu falilo prostora. Sigurno radio covek sve po propisima i imao projekat jer kako bi drugacije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: