Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

Medicinske sestre KC Niš i Doma zdravlja "na ratnoj nozi" zbog izbora u Komori

Izbori za delegate u Komori medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije podelili su niško zdravstvo. Dok kandidati Kliničkog centra ističu da je 17. juna, kada su održani izbori u celoj zemlji, bilo brojnih nepravilnosti i da se dogodila krađa glasova, 5 sindikata niškog Doma zdravlja zajednički saopštavaju da su izbori bili regularni.

(9) detaljnije
banja topilo

Problemi sa Topilom - Banja bez statusa banje, ilegalno lečilište i protesti građana

Dok pojedini meštani Topila protestuju zbog presude suda da Privredno društvo “Banja Topilo” bude zatvoreno, jer je zemljište na kojem je građen objekat vraćen Gradu, inspektori Nišavskog upravnog okruga kažu da je sve građeno nelegalno, a isto tako je banja i radila. Inače, Predsednik Opštine Crveni Krst najavljuje ulazak u proceduru da Topilo i formalno postane još jedna niška banja.

(3) detaljnije
pas gasa

Pas Gaša prohodao uz pomoć proteze studenata Mašinskog fakulteta

Zahvaljujući personalizovanoj protezi za nogu koju su osmislili i napravili studenti niškog Mašinskog fakulteta, pas Gaša, koji je pre dve godine pao pod točkove voza i ostao bez dve noge, konačno je prohodao i potrčao. Niški studenti kažu da je ovaj projekat bio i humano i lepo delo, a ujedno i čist inženjerski zadatak iz kojeg su puno naučili.

(2) detaljnije
deli

Obuka za one koji rade sa osobama sa mentalnim invaliditetom

Oni koji imaju iskostvo ili su zainteresovani za rad sa mladima iz osetljivih grupa, stručnjaci koji direktno rade sa mladima koji imaju mentalni invaliditet, omladinski radnici koji žele da prošire svoja znanja o radu i uključivanju mladih sa ovim problemom, mogu da se prijave za jednodnevnu obuku iz ove oblasti. Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom organizuje obuku 2. jula u "Deli" prostoru, a prijave su moguće do 28. juna.

detaljnije
 • avion

  Jug Srbije će ponovo nadletati vojni avioni

  Obuka vojnih pilota, kako kažu u 98. vazduhoplovnoj brigadi, od 20. do 22. juna, značiće i prelete vojnih aviona nad jugom Srbije. Vazduhoplovi će leteti u popodnevnim i večernjim satima.

  (7) detaljnije
 • suzana kostic bratic mitkovic

  Korumpirani dekani vode niške fakultete, jer niko neće da ih smeni

  Saveti niških Fakulteta umetnosti, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, kao i Građevinsko-arhitektonskog nisu prihvatili zahteve Agencije za borbu protiv korupcije za smenu dekana zbog korupcije. Ministar prosvete kaže da je Univerzitet taj koji treba da vodi računa o tome, dok rektor navodi da su saveti “doneli odgovarajuće odluke”.

  (48) detaljnije
 • debata printskrin

  Tribina “Ko brani naša prava i koje su posledice” u četvrtak u Nišu

  O ljudima koji se bore za prava građana, o ceni njihove borbe i o tome šta javnost može da uradi da im pomogne, neke su od tema o kojima će se govoriti na debati u maloj sali Oficirskog doma, u četvrtak 21. juna. Učestvovaće govornici iz iz oblasti medija, društva i aktivizma.

  (1) detaljnije
 • Javna česma Prijavi problem

  Iz javne česme na Bulevaru non-stop teče voda, jer se u Nišu kradu i slavine

  Slavina na javnoj česmi koja se nalazi između Zone 1 i Zone 2 na Bulevaru Nemanjića, primetili su građani, ne radi. Iz Vodovoda kažu da je uobičajeno da slavine sa česmama u Nišu čak i "nestaju", ali da su ekipe koje ih popravljaju neprestano na terenu.

  (9) detaljnije
 • poplave aleksinac

  Ogromna šteta od poplava u aleksinačkim selima

  Nakon izlivanja reke Turije pre 4 dana, kada su talasi vode nosili sve pred sobom, kako su saopštili iz Opštine Aleksinac, materijalna šteta u aleksinačkim selima je ogromna, a procena je da iznosi između 50 i 60 miliona dinara. Ugroženi su lokalni i regionalni putevi, odnešeni su mostovi, poplavljena su domaćinstva i njive, a najgore su prošla sela Koprivnica, Vrćenovica, Česta, Bankovac i Porodin.

  detaljnije
 • ciscenje smeca

  U Nišu Gradski forum o upravljanju otpadom

  Koliko su građani svesni ekoloških problema sa aspekta upravljanja otpadom i deponijom, jedna je od tema na koju će se diskutovati na Gradskom forumu u niškom Media centru, a debata je zakazana za utorak 19. jun od 13 sati.

  (2) detaljnije
 • Vakcinacija

  Male boginje među radnicima “Džinsija“, u fabrici prijavljena epidemija

  Klinički i laboratorijski je dokazano da dvadesetoro zaposlenih u fabrici "Džinsi“ u Leskovcu ima male boginje, zbog čega je, kako kažu u Zavodu za javno zdravlje, u ovoj kompaniji prijavljena epidemija.

  (1) detaljnije
 • Sajam grnčarije u Poljskoj Ržani

  Čuvanje tradicije pirotskih grnčara

  Od raznoraznih posuda za domaćinstvo do suvenira od gline, tako je izgledao drugi Sajam grnčarstva održan u jednom od sela pirotskog kraja - Poljskoj Ržani. U selu u kojem je grnčarnstvo bilo decenijama zastupljeno, svoje radove predstavilo je 10 grnčara koji nastavljaju tradiciju svojih predaka.

  detaljnije
 • vozdova trotoar

  Nastavljeni radovi u Voždovoj, seku se pojedina stabla

  Trotoar u Voždovoj ulici, gde su radovi stajali nekoliko dana zbog problema sa izvođačem, ponovo se rekonstruiše, ali ono što će usporiti posao je, kako kaže direktor Direkcije za izgradnju Niša Nebojša Lović, drveće koje je pustilo korenje i koje mora da se seče, ali i razne instalacije koje se nalaze na toj površini. Lović kaže da bi za mesec, do mesec i po dana jedna strana Voždove trebalo da bude popločana.

  (13) detaljnije
 • konferencija o nato bombardovanju

  Niška konferencija - prve tužbe protiv NATO zemalja na jesen

  Uz prisustvo tridesetak gostiju iz raznih država sa istoka i zapada, u Nišu je otvoren dvodnevni simpozijum o posledicama NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine. Organizatori najavljuju prve pojedinačne tužbe protiv država članica NATO u septembru, a prve presude za 2 godine.

  (4) detaljnije
 • put niska banja

  Ista dokumentacija po drugi put zaustavila radove na Bulevaru cara Konstantina

  Kao i pre pola godine, znakovi za radove na putu su tu, ali nema ni radnika ni mašina na Bulevaru cara Konstantina kod niškog naselja Brzi Brod. Uređenje puta, koje je otpočelo još oktobra 2017. godine, zastalo je jer ponovo fali projektno-tehnička dokumentacija, makar tako kažu u "Putevima Srbije". Ipak, većnik Miloš Milošević tvrdi da je sva dokumentacija poslata, te da Grad Niš nikome ne duguje nijedan papir.

  (6) detaljnije