Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

Agencija utvrdila da direktorka niškog Zavoda za transfuziju nije bila u sukobu interesa

Iako joj je put u Oman platila firma sa kojom Zavod za transfuziju posredno sarađuje, u Agenciji za borbu protiv korupcije, nakon godinu dana od postavljenih pitanja, odgovorili su portalu "Pištaljka", da v.d. direktorka Vesna Knežević nije bila u sukobu interesa.

(10) detaljnije
Iz Srbijašuma pozivaju građane da se pridruže akciji

Pošumljavanje kod Pirota i Babušnice u nedelju

Preko 3.000 sadnica crnog bora biće posađeno na 3 lokacije u Pirotu i Babušnici, kažu u Šumskom gazdinstvu Pirot i pozivaju građane da im se u nepridruže u akciji u nedelju, 17. novembra. U Pirotu će se šume obnavljati na brdu Božuratu i oko Zavojskog jezera, a u Babušnici na planini Tumba.

detaljnije
sadnice

Besplatne sadnice za prokupačke poljoprivrednike

Pošumljavanje njiva šeste i sedme klase zemljišta poljoprivrednici sa teritorije Prokuplja mogu da pošume besplatno sadnicama bagrema koje Rasadnik „Toplica“ u sastavu Javnog preduzeća “Hammeum” deli tokom čitave zime. Za dobijanje sadnica je od dokumentacije potrebna fotokopija lične karte i posedovni list.

detaljnije
Još se ne zna vrednost projekta

Piroćanci od naredne godine grade otvoreni bazen

Idejno rešenje za izgradnju otvorenog bazena u Pirotu usvojila je lokalna vlast, a on će se, prema projektu, graditi na prostoru između zatvorenog bazena i gradskog Keja. U kompleksu će se nalaziti, kako kažu u Gradskoj upravi, i jedan manji bazen namenjen deci, restoran, teretana na otvorenom i drugi sadržaji. Gradonačelnik Vladan Vasić kaže da je bazen potreban Pirotu i nada se da će biti završen do 2021. godine.

(4) detaljnije
 • Gimnazijalci

  Gimnazijalci iz Vranja deo “Mreže mladih protiv korupcije”

  Vranjske gimnazijalke učestvovale su na seminaru “Mreža mladih Srbije protiv korupcije” u Vrnjačkoj Banji koji je okupio 30 učenika i profesora iz 10 gradova Srbije, koji će i narednih 6 meseci u svojim mestima nastaviti sa aktivnostima i radionicama na temu korupcije.

  detaljnije
 • Pečurke kao predjelo; ilustracija; foto: Pixabay-Congerdesign

  U Medijani takmičenje mladih gitarista, a 30. novembra Festival gljiva

  Više od 50 izlagača iz Srbije očekuje se na Festivalu gljiva koji će u subotu, 30. novembra biti održan u parku, u Karadžićevoj ulici u Nišu. U prostorijama Opštine Medijana će sutra, 16. novembra biti održan “Guitar Music Fest”, takmičenje učenika osnovnih muzičkih škola.

  (2) detaljnije
 • Očekuju se turisti iz Bugarske

  "Dani caribrodske šušenice" za vikend u Dimitrovgradu

  U ukusima dimljenog svinjskog mesa - šušenice, ali i u drugim tradicionalnim proizvodima sa juga Srbije poput sira, džema, rakije i vina, moći će da uživaju Dimitrovgrađani i turisti na manifestaciji "Dani caribrodske šušenice 2019" koja će se za vikend održati u pograničnom gradu.

  (2) detaljnije
 • jovana ružičić

  Jovana Ružičić: Mame nisu svemoćne, tate treba da se uključe

  Svaka deseta žena bira da nikad više ne postane majka zbog iskustva iz porodilišta, pokazuje istraživanja Centra za mame. Direktorka Jovana Ružičić kaže da tu počinju problemi majki, a ostali su - patrijarhalne vrednosti, više uloga u porodici, neostvariv model roditeljstva koji nameće instagram i društvene mreže, kao i umor zbog svog tog pritiska. Zato poziva i očeve da više pomognu.

  (7) detaljnije
 • saborna crkva

  Obeležava se 200 godina niške Saborne crkve

  U subotu 16. novembra, biće upriličeno večernje bdenje u malom Sabornom hramu, gde će službi prisustvovati i srpski patrijarh Irinej. Nakon toga sledi svečana akademija u Svetosavskom domu, a dan kasnije liturguija.

  (5) detaljnije
 • Zaštićene vrste pronađene prošle godine

  Ekolozi traže preispitivanje građevinske dozvole za MHE u Rakiti

  Zbog prisustva zaštićenih vrsta ribe i raka u Rakitskoj reci, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je zahtev za ponavljanje postupka izdavanja građevinske dozvole za mini-hidroelektranu u selu Rakita. Traže od Opštine Babušnica da, nakon utvrđenog prisustva potočnog raka, odredi obavezu izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu i ponovo odlučuje o zahtevu za građevinsku dozvolu.

  (2) detaljnije
 • merenje-secera-u-krvi-pritiska-KOSTA-Ilustracija-JUZNE-VESTI.JPG

  Nepravilna ishrana i stres najčešći uzroci dijabetesa, preventiva najbolji lek

  Već 12 godina Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se 14. novembra, na dan kada je rođen Frederik Banting, naučnik i lekar koji je pomogao otkriću insulina i zbog toga dobio Nobelovu nagradu. Danas od ove bolesti, čiji su najčešći uzroci nepravilna ishrana, stres, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, zlupotreba alkohola, boluje svaka 11. odrasla osoba u svetu, dok u Srbiji, prema zvaničnim podacima, oko 12 % stanovištva ima dijebetes.

  (1) detaljnije
 • smeće hisar

  Gomile smeća na leskovačkom Hisaru

  Put oko leskovačkog brda Hisar, onaj koji vodi do Sat mahale, prepun je smeća. Osim punih kontejnera, smeća ima i sa strane, a građani kažu da je situacija takva više od mesec dana. Nadležni zasad ne odgovaraju kada je kontejner poslednji put pražnjen, niti kada će očistiti ovaj deo grada.

  detaljnije
 • Medicinski otpad 7; foto: citalac-Prijavi problem

  Medicinski otpad u Nišu neki bacaju u kante i na ulicu, iz Ministarstva upozoravaju da je to opasno

  Prazne bočice hemikalija bačene pored obale Nišave, kutije od lekova, igle, hirurške rukavice i drugi medicinski otpad bačen na put ili kantu za smeće - slika je koja zabrinjava mnoge Nišlije. Osim što je to nezakonito, u Ministarstvu zaštite životne sredine ističu i da je reč o opasnom otpadu kome nije mesto u kantama za otpatke i poručuju građanima da takve slučajeve prijave inspekciji.

  (7) detaljnije
 • tunel, koridor 10, foto jv sm

  Istočni krak Koridora 10 otvoren, a građani i dalje plaćaju radove na njemu

  Iako je za saobraćaj otvoren pre samo 5 dana, istočni krak Koridora 10 i dalje će koštati građane Srbije. Rešenjem Vlade od 9. novembra, 2 dana pred otvaranje auto-puta od Niša do bugarske granice, iz budžetske rezerve Koridorima Srbije se odobravaju, kako je obrazloženo, "nedostajuća sredstva" u iznosu od čak 500 miliona dinara, što je treći put da se za poslednja dva meseca odobrava dodatni novac za već otvoreni istočni krak.

  (3) detaljnije
 • vukova-nedelja-foto-pcelica

  Igrom i pesmom mališani u niškim vrtićima obeležavaju "Vukovu nedelju"

  U "Vukovoj nedelji" u svim vrtićima niške Predškoske ustanove "Pčelica" deca kroz niz aktivnosti uče o ćirilici, tradiciji, dijalektu, a saznaju i koliko je bio značajan bio rad Vuka Karadžića.

  detaljnije