Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

Većnik Vučković: Predlažemo formiranje preduzeća koje će se u Nišu baviti životinjama

Novoformirano preduzeće “Zoohigijena” trebalo bi u Nišu, kako kaže većnik Bratislav Vučković, da brine o životinjama, ne samo o psima i mačkama. Ipak, sve je to sada, pojašnjava on, na nivou ideje i predloga, pa će konačno rešenje zavisiti od daljih razgovora u vrhu gradske vlasti.

detaljnije
Hisar

Za restauraciju tvrđave na Hisaru 20 miliona dinara iz republičke kase

Sanacija bedema i popravka oštećenih delova zida, kao i osvetljenje prostora samo su neki od radova u okviru restauracije srednjevekovne tvrđave na najpoznatijem prokupačkom šetalištu - na brdu Hisar iznad Prokuplja. Radovi koštaju 20 miliona dinara, a finansiraju se iz budžeta Ministarstva trgovine i telekomunikacija. Tako će, najkasnije za godinu dana, prema najavama, Prokupčani dobiti potpuno uređeno mesto za razne kulturne manifestacije.

detaljnije
Aleksandar Rangelov Leskovac

Leskovački aktivista: Ne želimo da zbog betonizacije živimo kao sardine u konzervi

Dva meseca traje borba stanara leskovačog naselja Dubočica protiv zidanja novih zgrada unutar postojećih blokova. Iako nadležni uveravaju da će se dodatnom urbanizacijom život građana poboljšati, stanari se sa tim ne slažu. Predstavnik Građanske inicijative "Dubočica u srcu" Aleksandar Rangelov u emisji "15 minuta" rekao je da građani od borbe ne odustaju dok se ne uradi prenamena zemljišta jer ne žele da žive kao "sardine u konzervi" i da oko zgrada nemaju drveće, mesto za odmor i igrališta.

detaljnije
dopisi tržnica

Supružnici na čelu Tržnice i Niškog portala: Umesto odgovora novinarima etiketiranje i uvrede

Iskustvo novinara "Južnih vesti" sa direktorom "Tržnice" Goranom Đorđevićem i njegovom suprugom i vlasnicom "Niškog portala" Jelenom jeste da umesto odgovora na pitanja Južne vesti optužuju da su strani plaćenici, nipodaštavaju i vređaju. Dugogodišnji novinari i urednici to ocenjuju kao opasan način ponašanja onih koji dok su na vlasti počinju da se poistovećuju sa državom i budžetom.

(3) detaljnije
 • Deo radova platiće poreski obveznici

  Umesto izvođača, popravku deonice Koridora 10 kod Proseka plaćaju građani

  Iako su u Koridorima Srbije pre samo 4 meseca tvrdili da će troškove sanacije dela auto-puta kod niškog sela Prosek, koji je propao i pre otvaranja, snositi izvođač radova, direktor izgradnje ovog preduzeća Aleksandar Senić sada tvrdi da je to “bajata informacija” i da će to - bar delimično - platiti građani. Kolika je cena radova, niko od nadležnih nije precizirao.

  (3) detaljnije
 • zatvor leskovac

  Leskovački zatvor dobija 420 novih mesta, u planu i zapošljavanje 120 ljudi

  Oko 420 novih mesta imaće leskovački Kazneno-popravni dom, a osim dogradnje, u toku je i rekonstrukcija ovog objekta. Radovi bi trebalo da budu završeni do februara 2020. godine, koštaju 800 miliona dinara, a biće plaćeni preko Ministarstva pravde. Nakon proširenja, posao bi u ovoj instituciji trebalo da dobije još 120 ljudi.

  (2) detaljnije
 • fizičari

  Zlato i dve bronze za niške đake na Balkanskoj olimpijadi u fizici

  Učenici gimnazije “Svetozar Marković” nastavili su sa uspesima u oblasti fizike, a ovog puta u Niš stižu 3 odličja sa Balkanske olimpijade održane u Solunu. Zlatnu medalju osvojio je Momčilo Tošić, a bronzane Jovan Arizanović i Viktor Mičić, što je, uz odličje Kragujevčanina Zlatka Golubovića, svrstalo Srbiju na drugo mesto najuspešnijih selekcija.

  detaljnije
 • Pruga šraf

  Kod Palilulske rampe fale šrafovi za šine, iz "Železnice" kažu bezbedno

  Na nekoliko mesta u blizini Palilulske rampe nedostaju neki od šrafova koji spajaju pragove i šine, a kako je posumnjao građanin, ovakvo stanje na pruzi moglo bi da bude opasno. Iz "Infrastrukture Železnice" međutim uveravaju da bezbednost saobraćaja na ovom delu nije ni na koji način ugrožena.

  (6) detaljnije
 • Ivan redi Univerzitetska biblioteka

  Arhitekta Redi poklonio celu kućnu biblioteku niškoj Univerzitetskoj biblioteci

  Pre skoro 3 godine niški arhitekta i humanista Ivan Redi pokušao je da pokloni svoju kompletnu kućnu biblioteku niškoj Univerzitetskoj biblioteci. Ipak, tada mu je zbog carinskih propisa pošlo za rukom da dostavi samo jedan deo knjiga, a tek sada je uspeo da pokloni i ostatak.

  (8) detaljnije
 • okretnica turekovac leskovac

  Asfaltirana okretnica u leskovačkom selu Turekovac

  Umesto po rupama i blatu, građani koji prolaze kroz selo Turekovac od sada će voziti asfaltnim putem. Urađeni su i trotoari, te je centar sela bezbedniji i za pešake. Radovi su koštali 2,3 miliona dinara.

  detaljnije
 • debata 60 minuta

  Debata JV: Reakcija države na fašizam mlaka, potrebno i bolje obrazovanje

  Fašizam je kvaziideologija koja je posledica svih anomalija društva, navode učesnici debate “60 minuta” Južnih vesti, a mere koje predlažu protiv fašizma su oštrija reakcija države i obrazovanje. Upozoravaju i da populizam u evropskim državama kao što je Mađarska pogoduju razvoju totalitarizma koji je uvod u fašizam.

  (9) detaljnije
 • studio

  Debata “Južnih vesti” o antifašizmu

  O temama koje su se nakon nedavnog incidenta aktuelizovale u Nišu - antifašizam i fašizam, kao i o rastućem uticaju populizma na slobodarske antifašističke ideje govoriće se u večerašnjoj emisji “60 minuta” koja počinje u 18 sati.

  detaljnije
 • studenti

  Jednokratne novčane nagrade za leskovačke mlade talente

  Leskovčani od 10 do 30 godina koji su ostvarili značajne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima i olimpijadama mogu se prijaviti za jednokratne novčane nagrade koje dodeljuje Grad. Konkurs je otvoren do kraja godine.

  detaljnije
 • Portal otvorenih podataka

  Kancelarija za e-Upravu: Niš šampion u otvorenim podacima u Srbiji

  Niš među lokalnim samoupravama prednjači u broju i kvalitetu otvorenih podataka, rečeno je iz republičke Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Na portalu otvorenih podataka ima tabela iz 34 oblasti koje su u nadležnosti Niša, a sledeći korak je motivisanje građana da ih koriste.

  detaljnije
 • južna morava leskovac

  Leskovački ribari u nedelju čiste obalu Južne Morave

  Kese, flaše i ostali otpad koji završi na obali reke, pa i u samoj Južnoj Moravi, sakupljaće ribari koji svakodnevno dolaze na ovu reku. Akcija čišćenja organizuje se u nedelju, 21. jula od 9 sati, na potezu od Bogojevačkog do Lakošničkog mosta, a ribari pozivaju građane da im se pridruže i pomognu.

  detaljnije