Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

Još jedna osoba preminula od kovida

Od poslednjeg preseka Ministarstva zdravlja, za poslednja 24 sata u Srbiji je od kovida preminula jedna osoba, objavljeno je na sajtu covid19.rs, a virus je potvrđen kod 31 osobe.

(1) detaljnije
Kalča

Vlasnici lokala ulažu 7 miliona dinara u renoviranje "Kalče"

Krečenjem unutrašnjih zidova, postavljanjem novog mobilijara i interaktivne info-table, Udruženje vlasnika lokala u “Kalči” renoviraće, kako kažu, nakon dosta godina, ovaj objekat.

(5) detaljnije
depresija.jpg

Besplatno psihološko savetovanje za sve uznemirene građane na jugu Srbije

Građani koji su ostali bez posla u toku vanrednog stanja, oni koji su bili hospitalizovani zbog novog virusa, medicinsko osoblje koje je bilo izloženo opasnosti ili žrtve porodičnog nasilja, u naredna 3 meseca moći će da se besplatno savetuju i imaju psihoterapiju, u organizaciji niškog Centra za psihološku edukaciju Psihonega.

(2) detaljnije
đubre

Foto-vest: Đubre ka vrhu Suve planine

Veliko ruglo u Parku prirode - tako opisuje scene koje je juče, 30. maja zatekao čitalac Južnih vesti kod Planinarskog doma "Studenac" na Bojaninim vodama, pa traži odgovor na pitanje ko je odgovoran za takvo stanje.

(23) detaljnije
 • baloni

  U Nišu prvi put obeležen Međunarodni dan obolelih od multipla skleroze

  Uličnom akcijom deljenja narandžastih balona prolaznicima i razgovora sa Nišlijama kako bi im ukazali da multipla skleroza nije neizlečiva bolest i da u svetu postoje lekove koji joj menjaju tok, niški ogranak MS platforme obeležio je Međunarodni dan obolelih od multipla skleroze.

  (1) detaljnije
 • e uprava

  Fabrici: Javna uprava ključni element za članicu EU, nastavljaju podršku

  Reforma javne uprave do sada je građanima omogućila da umesto odlaska do šaltera koriste elektronske servise i tako brže i jednostavnije obave poslove. U planu je da se te usluge prošire, a kako objašnjava šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, cilj je napraviti efikasnu javnu upravu, koja je transparentna i profesionalna i koja može potpuno autonomno i nezavisno da pruža usluge građanima i firmama.

  (1) detaljnije
 • aerodrom-prviletposlekorone-foto-aerodromnis

  Srpski studenti zarobljeni u Rusiji već mesec dana, nadležni bez rešenja

  Oko 200 studenata iz Srbije, među kojima i dvojica Vranjanaca i drugih mesta juga, zarobljeni su u Rusiji koja je trenutno jedno od najvećih žarišta virusa korona u svetu, jer je Srbija ukinula humanitarne letove sredinom maja, a avio-saobraćaj je ograničen. Oni su, kažu, već mesec dana u kontaktu sa Ambasadom u Rusiji i našim Ministarstvom spoljnih poslova, ali rešenja nema. U Ministarstvu kažu da s obzirom na epidemiološku situaciju tamo, organizovanje leta zavisi od ruskih nadležnih organa.

  (7) detaljnije
 • Darija Kisić

  Kisić Tepavčević: Aktivnost virusa oslabila u populaciji, ali moramo da naučimo da živimo sa njim

  Većina slučajeva novozaraženih kovidom koji se otkrivaju poslednjih nedelja su kod osoba bez simptoma i znakova infekcije, rekla je za javni servis zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević i po njenim rečima epidemiološka situacija ide željenim tokom.

  (7) detaljnije
 • opstina leskovac

  Vranje i Leskovac među najtransparentnijim gradovima u Srbiji, Prokuplje u dnu liste

  Prema analizi organizacije “Transparentnost Srbije”, Leskovac i Vranje drže 5. i 6. mesto na listi najtransparentnijih srpskih gradova, od 145 gradova i opština. Od gradova na jugu koji su se najmanje proslavili otvorenošću prema građanima je Prokuplje - na 114. mestu, dok je Niš na 69. mestu, a Pirot na 77.

  (3) detaljnije
 • kc nis

  Sindikat Sloga: Rukovodstvo KC Niš manipuliše zdravstvenim radnicima

  Samo niški Klinički centar odbija da da za stalno primi medicinare koji su se borili sa pandemijom korona virusa, tvrde iz Udruženog sindikata Srbije Sloga. Oni kažu da rukovodstvo KC Niš ne postupa po naredbi Ministartva zdravlja i da time manipulišu sa zdravstvenim radnicima koji su rizikovali svoje živote boreći se sa virusom.

  (32) detaljnije
 • poliicja sud

  Suđenje Jovanoviću odloženo za polovinu juna, tražio izuzeće tužioca

  Pripremno ročište Ninoslavu Jovanoviću koji je oteo 12-godišnju devojčicu, još nije održano, jer je on tražio izuzeće tužioca, što je odbijeno. Proces je, kažu u Višem sudu, odložen kako bi se Jovanoviću omogućilo da ima uvid u zaključke njegovog psihijatrijskog veštačenja.

  (3) detaljnije
 • pomoc svrljig

  Stanovnici svrljiških sela dobili pakete pomoći

  Najugroženiji stanovnici svrljiških sela dobili su pakete sa hranom i sredstvima za higijenu. Humaitarnu pomoć doniralo je beogradsko Udruženje "Amity" kako bi pomoglo najstarijima u krizi izazvom virusom korona.

  detaljnije
 • Milica Stanisavljević; foto: JV

  U jeku epidemije izgubila supruga, sada traži odgovore: Ko je lečio pacijente bez kovida?

  "Rodimo se kao ljudi, a umremo kao psi", kaže 79-godišnja Nišlijka Milica Stanisaljević, čiji je suprug preminuo u jeku epidemije virusa korona, nakon što je iz Vojne bolnice upućen u Urgentni centar KC Niš, ali tu nije primljen. Njegova supruga sada tvrdi da pacijenti bez kovida nisu mogli da računaju na adekvatno lečenje i pita nadležne ko je za to odgovoran. Jedini odgovor stigao je od Ministarstva odbrane - pacijent je, kažu, u Vojnoj bolnici lečen tri dana, a nakon toga upućen u Urgentni centar koji je dalje bio zadužen za njegovo zbrinjavanje.

  (54) detaljnije
 • bolnica leskovac

  Na bolničkom lečenju od korone u Leskovcu troje radnika "Jure"

  Od 52 radnika južnokorejske kompanije "Jura", koliko je ih bilo na bolničkom lečenju nakon masovnog testiranja, većina je otpuštena kućama, a trenutno je u Opštoj bolnici u Leskovcu hospitalizovano troje zaposlenih. Ukupno se od korone u kovid bolnici u Leskovcu leče 42 pacijenta.

  detaljnije
 • romi

  Paketi za najugroženije romske porodice u Prokuplju

  Pakete sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu dobiće 300 najugroženijih romskih porodica sa teritorije Prokuplja. Pomoć je obezbeđena realizacijom projekta koji finansira EU, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.

  detaljnije