Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

Kišni niški protest: Moramo da šetamo dok ne pobedimo

Najuporniji građani Niša su po jakoj kiši i ovaj petak proveli na ulici, na još jednom protestu u nizu koji se održava pod sloganom "1 od 5 miliona", a advokat Božidar Prelević je okupljenima poručio da su mirno krenuli u osvajanje slobode korak po korak i da moraju da nastave da šetaju dok ne pobede.

(9) detaljnije
javna rasprava

Oni koji su podržali Barbaru traže paralelne institucije za kontrolu medija

Na drugoj javnoj raspravi o budućoj Medijskoj strategiji predsednica Društva novinara Niša i glavna urednica TV Zona Danijela Ivanković tražila da se, zarad, kako kaže, pluralizma i demokratije, formiraju paralelne institucije u odnosu na postojeći Savet za štampu i REM. Zoran Sekulić iz Asocijacije medija kaže da time mediji koji krše kodeks žele da izigraju zakone i propise kako bi lakše dobili pare iz budžeta.

(3) detaljnije
torte

U Nišu se ponovo održava humanitarna "Tortijada"

Poslastičari i oni koji se bave spremanjem torti i kolača će se u subotu 23. februara u Nišu takmičiti u tome ko je najbolji, a njihovi slatkiši će nakon "Tortijade" biti podeljeni organizacijama koje pomažu osobama sa invaliditetom, Centru za socijalni rad, sokobanjskoj Bolnici, Sabornom hramu i manastiru Sveti Roman.

(1) detaljnije
Fabrici na jugu Srbije foto i.m.

Fabrici u Vranju: Nastavićemo da ulažemo u ovaj kraj Srbije

Izgradnja Hirurškog bloka u Vranju, uređenje Slobodne zone, rekonstrukcija Prihvatnog centra u Bosilegradu, samo su neki od projekata koji su u Pčinjskom okrugu završeni uz podršku Evropske unije. Šef delegacije u Srbiji Sem Fabrici kaže da će nastaviti sa ulaganjem u ovaj kraj Srbije.

detaljnije
 • 4 aleksandar simonovic predsednik opstine Prokuplje foto lj.m.

  Gradonačelnik Prokuplja nezakonito primao uvećanu platu

  Iako je Državna revizorska institucija još 2012. godine naložila da se plata tada predsednika opštine, a sada gradonačelnika Prokuplja, uskladi sa zakonom i da on kao neko ko je izabran nema pravo na dodatak od 30%, prokupačko rukovodstvo je 2015. godine ovo izbeglo novim Pravilnikom o platama. U njemu se, suprotno zakonu i preporuci DRI, ponovo propisuje povećanje, ali ovog puta ne samo imenovanim i postavljenim licima, već i izabranim.

  (5) detaljnije
 • prihvatiliste za pse vlasotince

  Vlasotincu nagrada za projekat prihvatilišta, Pirotu za transparentnost

  Zbog toga što je tokom izgradnje prihvatilišta za životinje Opština Vlasotince ispoštovala sve pravne norme i odgovorno radila, proglašena je za najbolju lokalnu samoupravu u oblasti odgovornost i vladavine prava na prvom Nacionalnom takmičenju lokalnih uprava. Pored "titule", Opština je dobila i novčanu nagradu od 3.000 dolara. Grad Pirot dobio je posebno priznanje u oblasti transparentnosti i učešća javnosti u radu lokalne samouprave.

  (1) detaljnije
 • protest leskovac

  Opet protesti u Nišu, Leskovcu i Vranju, najavljene šetnje i u Aleksincu i Vladičinom Hanu

  Na ulicama Niša, Vranja i Leskovca se i ovog petka 22. februara organizuju protesti pod parolom "1 od 5 miliona", a i ovog puta su najavljeni govornici koji će pokušati da "podignu masu". Novina su protestne šetnje u Aleksincu i Vladičinom Hanu, koje su najavljene na društvenim mrežama.

  (13) detaljnije
 • maska

  Institut: Od gripa u Nišavskom okrugu preminulo 7 ljudi

  Deset dana do javnosti nisu dolazile informacije o broju obolelih i umrlih od gripa u Nišavskom okrugu. Epidemiolog Marina Kostić iz niškog Instituta za javno zdravlje je konačno otkrila da je u ovom reonu od početka godine od gripa preminulo 7 ljudi, a da je od toga u Nišu bilo 5 smrtnih slučajeva. Jedna osoba preminula je u Topličkom okrugu.

  (3) detaljnije
 • gradska uprava

  Načelnik niške Gradske uprave konačno dobio zamenika, ostala pitanja

  Godinu i po dana od imenovanja Ljubiše Janića za načelnika Gradske uprave Niš i nekoliko neuspelih konkursa i razrešenih komisija, na poslednjem konkursu za zamenika načelnika Gradske uprave Niš izabrana je nekadašnja v. d. zamenica Katarina Mitrovski. Zbog netransparentnosti ovog organa ne zna se koliko je kandidata bilo, kao ni zbog čega tako dugo niko nije mogao da bude izabran na ovu poziciju.

  (1) detaljnije
 • invalidska kolica

  PONS: Osobe sa invaliditetom svesno izopštene iz javne rasprave o Medijskoj strategiji

  Skupštinska sala u Nišu, u koju ne mogu da uđu osobe sa invaliditetom, odabrana je za mesto na kome će se u petak 22. februara raspravljati o novoj Medijskoj strategiji, a u Fondaciji PONS smatraju da su time sa skupa svesno izopštene osobe sa invaliditetom, jer je zgrada za njih nepristupačna.

  (3) detaljnije
 • Udes Doljevac

  U medijima novi snimci nesreće kod Doljevca, ali i dalje ništa zvanično

  List "Blic" objavio je nove snimke nesreće kod Doljevca kojima novinari zaključuju da tadašnji direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić nije vozio “škodu” koja je izazvala tragičan udes pre nekoliko nedelja. Ipak, zvanične snimke sa kamera "Putevi Srbije" nisu objavili, niti ih dostavljaju medijima koji su ih tražili zvaničnim zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja.

  (6) detaljnije
 • sns rupa

  Krpljenje rupa u Nišu u toku, ali akcija “SNS rupe” ne staje

  Dok mašine i radnici popravljaju udarne rupe po niškim ulicama, svoju akciju nastavlja i grupa “Niški aktivizam”, pa je osvanulo 9 novih rupa obeleženih skraćenicom imena najveće vladajuće stranke u Nišu i Srbiji - SNS.

  (16) detaljnije
 • Nove-stolice-Lutkarsko;-foto:-ni.rs

  Niško Lutkarsko pozorište dobilo nove stolice i pod

  Teatar u kome se igraju predstave za najmlađe je konačno dobio nova sedišta, a zamenjen je i pod sale Lutkarskog pozorišta. Oko 5,5 miliona dinara je uloženo u renoviranje, a prema najavama direktorke Milice Radulović, početkom marta će publika moći da pogleda prvu predstavu u ulepšanom i bezbednijem prostoru.

  detaljnije
 • Američki kutak

  O ropstvu i slavnim ljudima koji su dobili ulice na novom času engleskog

  Priliku da provežbaju engleski jezik i razmene iskustva sa ostalim učesnicima imaće svi zainteresovani na času konverzacije u Američkom kutku, koji se održava u četvrtak 21. februara od 17 sati, a razgovaraće o Frederiku Daglasu koji je bio čovek robovskog i slobodnog sveta i drugim zanimljivim temama.

  (1) detaljnije