Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

Država korumpirala borbu protiv korupcije, uzbunjivači najhrabriji borci

Na 9. decembar, svetski Dan borbe protiv korupcije, Biro za društvena istraživanja kaže da borbu protiv korupcije u Srbiji karakteriše nekažnjivost korupcije, koja je oličena pre svega u nerešena 24 slučaja privatizacije, kao i u neusvajanju lokalnih antikorupcijskih planova, kao što je primer u Nišu. Kao najsvetliji primer navode uzbunjivače, od toga dvoje sa juga.

(8) detaljnije

Prokišnjava krov Doma kulture u Grdelici

Zbog toga što je deo krova Doma kulture u Grdelici počeo da prokišnjava, postoji mogućnost da se uruši. Kako bi sprečili da krov padne i tako eventualno povredi nekog, a pošto novac za popravku nije bio predviđen njihovim budžetom, Dom kulture “pozajmiće” pare od Grada. Popravka bi, prema predračunu, trebalo da košta oko pola miliona dinara.

(2) detaljnije
Mihajlović

Mihajlović: Most, put i igralište za meštane Kržince

Asfaltiranje puta kroz naselje, izgradnju pešačkog mosta preko Južne Morave i završavanje još ranije započetog igrališta, obećala je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović meštanima naselja Kržince u blizini Vladičinog Hana.

detaljnije
uklanjanje žvaka

Nastavljeno uklanjanje žvaka u centru Niša

Nakon što je aprila ove godine očišćen Trg kralja Milana od žvakaćih guma zalepljenih na behaton ploče, kako kažu u Javnom komunalnom preduzeću Mediana, sada se čisti glavna pešačka zona u Obrenovićevoj ulici, a to će se raditi i narednih dana. Ovo radi firma iz Novog Sada, a Nišlije su za ovu usluge platile oko 5 miliona dinara.

(24) detaljnije
 • Stočni trg

  Restitucija ipak pauzirala izgradnju stanova za Rome kod Stočnog trga

  To što je dvadesetak naslednika tražilo nazad zemlju kod Nišave iza Stočnog trga, ipak je privremeno stopiralo izgradnju 25 objakata za Rome. Ivan Pavlović iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj i projekte kaže da su najveći izgledi da zemlja bude vraćena vlasnicima pa da je onda kupi Grad Niš i nastavi projekat koji finansira EU sa milion evra.

  (6) detaljnije
 • hidroelektrana

  Hidroelektrana “Vučje” zaštićen spomenik kulture

  Nakon što je uvrštena u listu "Milestone" kao objekat od opšteg značaja za razvoj i istoriju elektrotehnike u svetu, hidroelektranu “Vučje” niški Zavod za zaštitu spomenika evidentirao je kao dobro koje uživa prethodnu zaštitu.

  detaljnije
 • centar za strucno usavrsavanje

  U Leskovcu predavanje o neplodnosti

  Kako sterilitet može uticati na život, ali i kako se može izlečiti, moći će da čuju Leskovčani na predavanju koje će se održati večeras, 7. decembra u 18:30 u Centru za stručno usavršavanje. O sterilitetu će govoriti subspecijalista ove oblasti doktor Dejan Mitić.

  detaljnije
 • vesna-knezevic-foto-jv

  Direktorki niškog Zavoda za transfuziju put u Oman, a sponzoru putovanja posao

  Farmaceutska firma od koje Zavod za transfuziju krvi u Nišu godinama kupuje opremu na nezakonitim tenderima sponzorisala je put u Oman v. d. direktorki ove ustanove Vesni Knežević. Pored sukoba interesa, direktorka Knežević prekršila je zakon i time što je sama sebi odobrila i sporno sponzorstvo i odlazak na putovanje.

  (23) detaljnije
 • Zorana Mihajlović sastanak

  Mihajlovićeva i u Nišavskom okrugu najavila rekonstrukcije puteva

  Rekonstrukciju takozvanog Sokobanjskog puta i obilaznice oko Aleksinca, proširenje mosta na državnom putu od Svrljiga ka Staroj planini, obnovu starog auto-puta kod Gadžinog Hana i lokalnog puta od Sopotnice do Kaletinca, najavila je za 2019. godinu ministarka građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović na sastanku sa predstavnicima Nišavskog upravnog okruga - Niša, Svrljiga, Gadžinog Hana, Aleksinca i Merošine.

  (2) detaljnije
 • vodovod

  Poverenik naložio niškom "Vodovodu" da dostavi podatke o službenim putovanjima

  Kuda je sve putovao direktor Javnog komunalnog preduzeća "Naissus" Igor Vučić službenim kolima, ali i drugi službenici, zasad je nepoznato javnosti, jer u ovom preduzeću odbijaju da dostave putne naloge. Zbog toga je Poverenik za informacije od javnog značaja naložio "Vodovodu" da u roku od 3 dana "Južnim vestima" dostavi tražena dokumenta.

  (3) detaljnije
 • ukrasi

  Foto-vest: Novogodišnja dekoracija obasjala Niš

  Svetleće plave kugle, led zavesa koja se spušta na Tvrđavskom mostu, lančanice i ukrasi po svetiljkama u Kazandžijskom sokačetu - samo su deo novogodišnje gradske dekoracije. Pored toga, kao i prethodne dve godine, u Obrenovićevoj ulici biće postavljen veliki paket. Ako ste sprečeni da izađete iz kuće, možete da pogledate kako je početak novogodišnje atmosfere u Nišu "uhvatio" objektiv fotografa Vanje Kesera.

  (7) detaljnije
 • oprema za bebe

  Podeljeni svi vaučeri za novorođene bebe u Nišu, novi posle praznika

  Pošto je do kraja novembra podeljeno svih 550 "Pertinijevih" vaučera za bebe, nabavljenih u oktobru, oni koji u međuvremenu budu dobili dete u Nišu moraće da čekaju na ovu gradsku pomoć do sledeće godine. Sekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu Mirijana Popović kaže da je u pripremi javna nabavka za novu turu vaučera.

  detaljnije
 • ulica bore pesica grdelica

  Asfaltirana ulica u Grdelici koju su oštetile mašine na izgradnji Koridora 10

  Ulica Bore Pešića koja je oštećena zbog prolaska teških mašina angažovanih na izgradnji Koridora 10 je rekonstruisana, pa je tako staru kaldrmu zamenio novi asfalt. Uskoro će, prema najavi direktora Koridora Zorana Babića, krenuti i rekonstrukcija puta koji vodi od Oraovice, preko kružnog toka do ulaska u Grdelicu, a svi radovi koštaće oko 600.000 evra.

  (3) detaljnije
 • Obećano sređivanje puteva

  Mihajlovićeva obećala sređivanje puteva u Pirotskom okrugu

  Svi regionalni i lokalni putevi koji unazad godinama predstavljaju problem za razvoj opština u pirotskom okrugu biće završeni u narednom periodu, rekla je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, na sastanku sa predstavnicima opština Pirotskog okruga u bazi Ministarstva građevine nadomak Vladičinog Hana.

  (7) detaljnije
 • Vranje medijski konkurs

  Medijska udruženja: SNS novcem građana kupio TV Prvu i O2

  Unapred smišljenim mehanizmom, kako tvrde Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Srpska napredna stranka je novcem građana Srbije postala vlasnik dve televizije za nacionalnom frekvencijom, Prve televizije i O2. Kako je ranije potvrđeno, zvaničan kupac pomenutih medija je vlasnik "Kopernikusa" Srđan Milovanović, koji je nedavno svoju kompaniju prodao "Telekomu".

  (27) detaljnije