Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

Novinar iz Prokuplja osuđen na kućni pritvor: Nemam dilemu da je sve nameštaljka

Sumnjivi skrinšot i suđenje puno nelogičnosti moglo bi da košta slobode novinara Ljubiše Mitića iz Prokuplja, ali se on nada da će Vrhovni sud poništiti 3 meseca kućnog pritvora koje je dobio. Mitić je siguran je da mu je sve namešteno i to zbog njegovog novinarskog rada, a dodaje je i da je ceo slučaj presedan koji može biti korišćen protiv svih nepodobnih novinara.

(3) detaljnije
Prošle godine nagradu dobila ženska odbojkaška reprezentacije

Ekološkim aktivistima sa Stare planine nagrada za najbolji tim

Nagradu “Izuzetan tim 2019” koju dodeljuje agencija Fabrika dobili su aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine za borbu za očuvanje reka Srbije. Aktivista Milan Simonović iz ORSP kaže da je nagrada potvrda da zalaganje oko ideje zaštite reka daje rezultate. Prošlogodišnji laurelat bila je ženska odbojkaška reprezentacije Srbije.

detaljnije
Haremluk Vranje

Pašin harem u Vranju vraćen Gradu, buduća namena prostora promocija kulture

Jedan od simbola Vranja, kulturno-istorijski spomenik Pašin harem ili Haremluk koji već 25 godina, sa prekidima, funkcioniše kao restoran, postaće celina Narodnog muzeja i svojina Grada. Potpisivanjem ugovora sa Republičkom direkcijom za imovinu, Grad je postao vlasnik zgrade Haremluka površine 311 kvadrata i zemljišta ukupne površine 719 kvadrata. Plan je da buduća namena prostora bude isključivo za kulturna dešavanja.

(1) detaljnije
Muškarac živeo u teškim uslovima

Radio-amateri iz Pirota nastavili da pomažu povređenom sugrađaninu

Pomoć u novcu, odeći i obući, sakupili su članovi Radio-kluba Pirot za sugrađanina Radeta Ćirića, koji je upravo njihovim angažovanjem prevežen do bolnice, gde mu je pružena neophodna medicinska nega. Nakon oporavka u bolnici, Ćirić će biti smešten u neki od Domova za stare u okolini.

(1) detaljnije
 • Pcelica

  Roditelji tvrde da im u "Pčelici" prete i zabranjuju javno kritikovanje vrtića, direktorka demantuje

  Nezadovoljstvo radom i uslugama javne ustanove "Pčelica" roditelji ne smeju da iznose javno, opomenuti su da ne pišu ništa negativno na društvenim mrežama, jer bi mogli da budu krivično gonjeni, preneli su roditeljima njihovi predstavnici u Savetu. Direktorka Svetlana Mitić u razgovoru sa novinarima više puta je istakla da bi roditelji trebalo da se žale samo njoj. Oni koji se bave ljudskim pravima kažu da je reč o zastrašivanju i da roditelji treba da ukazuju na nepravilnosti, sviđalo se to nekome ili ne.

  (47) detaljnije
 • jelka

  Bez organizovanog dočeka i sa starim ukrasima Prokuplje dočekuje praznike

  Najuži centar, sa skromnom novogodišnjom dekoracijom i jelkom napravljenom od novogodišnjih sijalica u gradskom parku, krasiće Prokuplje u vreme predstojećih praznika. U Gradskoj upravi kažu da se koriste prošlogodišnji ukrasi, a da je iz kase izdvojeno oko 30.000 dinara koji su upotrebljeni za popravku dela stare rasvete.

  (4) detaljnije
 • park za pse

  Leskovac u 2020. dobija prvi park za pse

  Obezbeđeno i ograđeno mesto gde će vlasnici pasa moći da izvedu svoje ljubimce da se igraju i istrče - park za pse, čiju su izgradnju inicirali građani Leskovca, biće završen u toku 2020. godine. Prema investicionom planu, za izgradnju će biti izdvojeno 3 miliona dinara. Oni koji su pokrenuli inicijativu kažu da su zadovoljni i srećni što će se realizovati njihov predlog.

  (3) detaljnije
 • Rekonstrukcija zeleznice 13 decembar 2019; foto: A. Kostic

  Rekonstruisana trećina “opasne” pruge između Niša i Zaječara

  Osam meseci traje rekonstrukcija pruge sa koje su pre skoro godinu dana četiri puta ispadale cisterne sa opasnim materijama, čak i kada je bila zatvorena, a zbog koje je niško selo tada evakuisano. Od planiranih 108 km, kažu u Infrastrukturi železnice, do sada je sređeno oko 34 km. U Svrljigu radove privode kraju, a osim pruge renoviraju i železničke stanice.

  (6) detaljnije
 • posta

  I niški poštari ponovo rade

  Nakon što su kasno sinoć radnici Pošta Srbije koji su prethodnih dana štrajkovali postigli dogovor sa Vladom, i niški poštari kažu da se vraćaju svojim redovnim aktivnostima. Oni nisu bili u zvaničnom štrajku, ali je deo zaposlenih obustavio rad zahtevajući bolje uslove.

  (4) detaljnije
 • dzip

  Tužilaštvo istražuje nabavku džipa u Opštini Niška Banja

  Nakon prijava Niške inicijative i reakcije Ministarstva za evropske integracije, Specijalno odeljenje Višeg tužilaštva u Nišu pokrenulo je istragu o nabavci džipa za vanredne situacije, koji je Opština Niška Banja kupila preko projekta i fondova Evropske unije. U Niškoj inicijativi tvrde da je džip preplaćen, tender namešten, a prvi čovek Banje Dejan Jovanović kaže da je sve po zakonu i da vozilo nisu platili građani Srbije, već EU.

  (11) detaljnije
 • Dodela indeksa 1 foto Južne vesti Vanja Keser.

  Nagrade za 57 najboljih studenata iz Vranja

  Najbolji studenti iz Vranja, njih 57 biće nagrađeni sa po 20.000 dinara iz gradskog budžeta. Na konkurs Grada za studente osnovnih akademsih, strukovnih i master studija, prijavilo se 62 studenta, ali petoro njih nisu ispunjavali uslove konkursa.

  detaljnije
 • fotelja

  Uskoro konkurs za direktora leskovačke “Toplane”

  Zbog toga što trenutnom vršiocu dužnosti direktora leskovačke Toplane Milošu Mićiću ističe mandat, gradski većnici doneli su odluku da se raspiše konkurs za ovo direktorsko mesto. Zeleno svetlo na odluku treba da daju i leskovački odbornici na sledećoj sednici Skupštine.

  detaljnije
 • Video igre

  "Gameathon" u Nišu: Predavanje, pa 24 sata za osmišljavanje video igre

  Startap centar u Nišu će predstojećeg vikenda postati dom onih koji se bave stvaranjem video igara, pošto će se u njemu održati "Gameathon". Timovi će prisustvovati radionicama, a onda prionuti na ozbilljan posao - imaće 24 sata da razviju prototip umetničkog projekta za video igre.

  (1) detaljnije
 • paketici foto aleksandar kostic

  Novogodišnja humanitarna akcija u Pirotu

  Novogodišnje paketiće, slatkiše, igračke, opremu za bebe ili kozmetiku, svi humani Piroćanci moći da da donesu u dečiju igraonicu Šapica gde će se 23. decembra organizovati humanitarna akcija "Mame Mrazice".

  detaljnije
 • OŠ "Branko Radičević" Bujanovac

  Škola iz Bujanovca deo Evropskog programa za omladinu i obrazovanje

  Narednih 18 meseci OŠ “Branko Radičević” u Bujanovcu radiće na izgradnji međunarodne prepoznatljivosti škole i interkulturnih veština nastavnika, razvijanju kreativnih strategija, suočavanju sa multikulturalizmom u odeljenju i povećanju motivacije učenika manjinskih grupa, jer je projekat kojim je škola konkurisala da bude deo "Erasmus +" programa Evropske unije, odobren. Škola će već od sledeće nedelje biti domaćin učenicima iz Rumunije, Turske, Španije i Poljske.

  detaljnije