Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

Radnicima propalih preduzeća minimalce obećali do kraja dana

Nakon brojnih obećanja i odlaganja, radnici propalih društvenih firmi u Nišu, koji su se naknadno prijavili za isplatu minimalca, prema najavama na gradskom sajtu pare bi trebalo da dobiju danas posle 17 sati.

detaljnije
Kontejner pun kutija sa jajima i pilićima

Oko 2.000 neizleglih jaja i pilića bacili u kontejner na Ledenoj steni

Kutije sa ljuskama, poluizleglim jajima i uglavnom mrtvim pilićima iz kontejnera su izvukli volonteri niškog Udruženja “Zoo Planet”, a kako su kazali, noćas ih je primetila sugrađanka koja je tuda prolazila. Zasada nije poznato ko se na ovako nehuman način rešio oko 2.000 neizleglih jaja i živine.

detaljnije
Stanari ponovo na ulicama, obilaziće javna preduzeća u Nišu; foto: JV

Četvorodnevni protesti niških stanara

Okupljanjem na platou ispred Narodnog pozorišta, Udruženi pokret slobodnih stanara u petak 24. februara u 17 sati počinje sa protestnim šetnjama. Kako najavljuju, ići će ka Skupštini Grada i do “Objedinjene naplate”. Sa njima će biti Vojni, Policijski i Sindikat "Sloga". 

detaljnije
pasaz-m.b

Foto-vest: Neosvetljen pasaž pun đubreta

Prolaz ispod mosta Mladosti, na Nišavskom keju, jedina je mogućnost da se na bezbedan i zakonit način pređe sa jedne na drugu stranu, a građanima smeta što je prolaz potpuno neosvetljen i pun smeća.

detaljnije
 • Vozač osigurao kola da mu ne pobegnu; foto: Banker radio

  Auto vezan za stub u centru Niša

  U Voždovoj ulici u Nišu, jednoj od najprometnijih ulica kroz koju svakodnevno prođe veliki broj automobila i autobusa, prolaznici su danas zatekli kola koja je neko trakom vezao za stub. 

  detaljnije
 • morava8-ivicastosic

  Foto-vest: Đubre i psi lutalice na “Tužnoj Moravi”

  Pohabane cipele, najlon-kese i džakovi, gajbice za voće, pa čak i daske toalet šolja koje vise sa povijenih grana drveća na obodu reke kod sela Ćukovac nadomak Vranja, razlog je zašto Južnu Moravu sve češće nazivaju “Tužnom Moravom”.

  detaljnije
 • Prihvaćen predlog Projekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

  Prihvaćen novi predlog projekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

  Po ko zna koji put su lokalne vlasti Niša najavile da će "u narednih nekoliko godina" biti izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Šef gradskog projektnog centra Ivan Petković kaže da je "prva faza" projektovanja završena i odobrena od strane Gradskog veća.

  detaljnije
 • Novinarima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sastanku; ilustracija; foto: arhiva JV

  O problemima sa vodosnabdevanjem u Panteleju - iza zatvorenih vrata

  Zajedničkom sastanku predstavnika Opštine Pantelej, niškog Vodovoda i gradskog većnika Igora Vojinovića, novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju, a informacije su, pre nego što je sastanak počeo, dobili samo određeni mediji.

  detaljnije
 • Nakon obuke učiće đake da programiraju robota; foto: JV

  Nastavnici sa juga Srbije učiće decu programiranju robota

  Mnogi učenici od 5. do 8. razreda iz Niša, Aleksinca, Blaca, Pirota i Leskovca će ubuduće u školama učiti programiranje uz pomoć robota. Nastavnici koji su prošli obuku, već od naredne nedelje će osnovcima pokazati kako da preko platforme na kompjuteru pokreću robota. Deca će tako na kreativan način naučiti jednu od najvažnijih veština današnjice.

  detaljnije
 • Brojna obećanja nisu ispunjena, problem sa lutalicama i dalje veliki u Nišu; ilustracija; foto: Vanja Keser

  Još ništa od azila za pse u Nišu

  Iako je godinama unazad najavljivana izgradnja objekta u kome bi svoj dom pronašle lutalice koje žive na ulicama, još nema konkretnog datuma kada bi to moglo konačno da se dogodi. U “Zoo-higijeni” kažu da nema pomaka, ali da je formirana radna grupa koja treba da izradi plan za rešavanje ovog problema.

  detaljnije
 • gradilište

  Ljudi na vrhu (ne)obezbeđenog gradilišta uznemirili Nišlije

  Prizor muškaraca koji stoje na vrhu neograđenog višespratnog gradilišta Studentskog doma kod Elektronskog fakulteta je uznemirio pojedine Nišlije. Dok građani kažu kako gradilište nije dovoljno dobro obezbeđeno pa se u njemu okupljaju studenti, direktor Studentskog centra Rade Rajković tvrdi da jeste ograđeno, pa i da je pod prismotrom čuvara.

  detaljnije
 • Akcija dobrovoljnog davanja krvi vranjske policije

  Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Policijske uprave u Vranju u sredu, 22. februara, organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi koja će od 9 do 14 sati biti održana u Policijskoj upravi u Vranju.

  detaljnije
 • Dom zdravlja Prokuplje; foto lj.m.

  Suspendovana medicinska sestra koja nije primila bebu na pregled

  Medicinska sestra u Prokuplju koja je, po navodima majke, odbila da primi na pregled osamnaestomesečnu bebu jer majka nije imala sitan novac, suspendovana je sa posla do okončanja inspekcijskog nadzora.

  detaljnije
 • behaton-kej-citalac

  Foto-vest: Zaboravili na behaton ploče

  Na Keju Kola srpskih sestara u Nišu, kako kažu stanari, već više od godinu dana stoji rupa zatrpana peskom, a ukrasne behaton ploče uredno su naređane pored zatrpane rupe i niko in ne postavlja.

  detaljnije
 • Babin zub

  Nastavlja se avantura na snegu

  Ljubitelji snega koji žele da skijaju, šetaju, provozaju se žičarom ili fotografišu planinski venac Stare planine na koji se pruža pogled sa visine preko 1.500 metara, mogu da izdvoje dan vikenda i provedu ga na Babinom zubu u nedelju, 26. februara.

  detaljnije