Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

Tribina u Nišu o kulturi dijaloga u doba populizma

Ima li prostora za dijalog u doba populizma ili mnoštvo monologa zamenjuje dijalog, kao i na koji način populizam promoviše stil mišljenja koji je brz, površan i ukalupljen, teme su tribine u Niškom kulturnom centru 21. februara u 18 sati. Govoriće pisac Muharem Bazdulj i kulturolog Maja Vukadinović.

detaljnije
paket

Novogodišnji paket iz Obrenovićeve uklanja se nakon 2 meseca od Nove godine

Iako je od Nove godine prošlo skoro 2 meseca, na glavnom niškom šetalištu u Obrenovićevoj ulici, ostao je metalni novogodišnji paket. Međutim, u "Parking servisu" kažu, nakon današnjih pitanja novinara, da će paket biti uklonjen sutra.

(4) detaljnije
mahala

Većnica: Od 2011. poznata lokacija za romske kuće, a nije bilo primedbi

Iako je, prema rečima gradske većnice Tijane Đorđević Ilić, pre 7 godina određena lokacija za gradnju stanova za Rome u Nišu, stanovnici Medoševca, koji od prošle godine kada je najavljena izgradnja negoduju zbog ove odluke, kažu da ranije nisu bili upoznati sa tim planom te da nisu mogli tada da reaguju.

(1) detaljnije
skola

Besplatne užine za decu sa smetnjama u razvoju

Više od 150 mališana koji svakodnevno dolaze u školu za osnovno i srednje obrazovanje “11. oktobar” u Leskovcu, uz pomoć donacije socijalnog preduzeća “Radanska ruža” u narednom periodu imaće besplatne užine.

detaljnije
 • jovo bakić 15 minuta

  Jovo Bakić: Vučića će oboriti glad naroda za pravdom

  Društvena nejednakost u Srbiji je najveća u Evropi, tvrdi sociolog Jovo Bakić, a nepravda je toliko velika da vapi za ispravljanjem, pa ocenjuje da bi to moglo biti uzrok pada sa vlasti Aleksandra Vučića. Ipak, za postojeće stanje Bakić krivi sve “stare” stranke i veruje u “nove” pokrete.

  (11) detaljnije
 • bratić

  Agencija potvrdila: Dekan DIF-a da se smeni zbog korupcije

  Nije usvojena žalba dekana Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovana Bratića na prvobitnu preporuku Agencije za borbu protiv korupcije da bude smenjen sa funkcije zbog korupcije. Zbog toga je, ovog puta, dodaju u Agenciji, doneto pravosnažno rešenje o njegovom razrešenju, po kojem bi trebalo da postupi Savet Fakulteta.

  (13) detaljnije
 • Svet nauke

  Sajt o nauci niškog profesora među 5 najboljih u Srbiji

  Kako je nastalo sunce, a kako planete, šta je atom, a šta broj Pi, kakav je odnos ljudi prema nauci i ko su najpoznatiji svetski naučnici - odgovore na ova pitanja, ali i mnoga druga koja se tiču fizike, matematike, astronomije i drugih prirodnih nauka, građani mogu da pronađu na sajtu svetnauke.org. Tvorac i urednik ovog sajta je profesor niškog PMF-a Milan Milošević, a časopis PC Press je ovaj portal svrstao među 50 najboljih onlajn stvari u Srbiji za 2017. godinu.

  detaljnije
 • Kuća nade Udruženje "Bez granica" foto I.M.

  Niš dobija "Kuću nade" za decu migrante

  Kako bi se obezbedio adekvatan smeštaj za decu migrante starosti do 15 godina koja se kroz Srbiju kreću bez pratnje i često su žrtve seksualne eksploatacije i drugih vrsta zlostavljanja, u Nišu će biti otvorena "Kuća nade" u kojoj će smeštaj biti obezbeđen za petnaestoro dece.

  (2) detaljnije
 • kamere

  Vlasotince za medijske projekte daje 3 miliona dinara

  Deo novca poreskih obveznika koji žive u Vlasotincu, tačnije 3 miliona dinara, biće opredeljeno za sufinansiranje medijskih projekata, a prijave na konkurs otvorene su do 2. marta.

  detaljnije
 • Tri pesnice

  Razgovor sa građanima o istoriji i kulturi Niša u Zavodu za zaštitu spomenika

  Oni koji bi želeli da čuju više o najznačajnijim nepokretnim kulturnim dobrima Niša, kao i to ko upravlja njima, ko štiti spomenike i arheološka nalazišta moći će to da urade uz direktni razgovor sa radnicima Zavoda za zaštitu spomenika, u utorak 20. februara.

  (3) detaljnije
 • Krater u centru Niške Banje

  Foto-vest: Krater ispred Pošte u Niškoj Banji

  Na samom ulazu u zgradu Pošte u Niškoj Banji već više od dva meseca, kažu građani, nalazi se velika rupa u trotoaru.

  (2) detaljnije
 • indeks

  Poziv za stipendiranje niških učenika i studenata

  Talentovani srednjoškolci i studenti iz Niša mogu se do 28. februara prijaviti za gradsku stipendiju koju će primati u toku 2018. godine.

  detaljnije
 • romi

  Stanovnici Medoševca najavili proteste zbog izgradnje kuća za Rome

  Zbog toga što je već sasvim izvesno da će se 25 kuća za Rome, čiju će izgradnju većim delom finansirati EU, graditi na lokaciji kod Stočnog trga, u blizini Ulice Ivana Milutinovića, stanovnici Medoševca su negodovali i najavili čak i proteste. Kako su saopštili iz Saveta građana Medoševca, gradska vlast je zanemarila njihove predloge da se kuće rasporede po različitim delovima grada, umesto da budu izgrađene sve na jednom mestu.

  (6) detaljnije
 • udarne rupe

  Rupe u Kosovke devojke ostaju dok se ne prolepša vreme

  Vozači na raskrsnici Ulice Kosovke devojke i Somborskog bulevara u Nišu već neko vreme zaobilaze veliku udarnu rupu, a iz Direkcije za izgradnju grada kažu da se za “krpljenje” čekaju lepši vremenski uslovi.

  (9) detaljnije
 • Lovacki savez jugoistočne Srbije foto Z.R. 5

  Izabrano rukovodstvo Lovačkog saveza jugoistočne Srbije

  Na Izbornoj skupštini u Gadžinom Hanu za predsednika nedavno formiranog Saveza izabran je Piroćanac Zoran Aleksić, dok će njegov zamenik biti Zlatimir Rašić iz Svrljiga. Sekretar Saveza koji okuplja više od 10.000 lovaca i 22 lovačka udruženja biće Nišlija Bratislav Ćirković, a Skupštinu će voditi Ivan Đorđević iz Leskovca.

  (3) detaljnije