Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

Preminuo trubač Fejat Sejdić

Posle kraće i teške bolesti noćas je u Bojniku, u 76. godini preminuo legendarni trubač Fejat Sejdić. Sahrana je u sredu 23. avgusta u 14 sati, na groblju u Bojniku.

(1) detaljnije
Nastavnik istorije Đorđe Bojanić i veroučitelj Dejan Jovanović

Srpski i ruski đaci će ponovo učiti istoriju dva naroda na zajedničkim časovima

O tradiciji i običajima srpskog i kulturi ruskog naroda, na tematskim časovima istorije, učiće đaci niške Osnovne škole “Bubanjski heroji” i učenici nekoliko škola iz Rusije, najavljuje nastavnik Đorđe Bojanić. Ovo je, kako kaže, treća godina saradnje sa ruskim školama.

detaljnije
edukacija o zmojama u Vranju; foto: I.M.

Vranjanci na šetalištu učili o zmijama

Koje vrste zmija se mogu kod nas pronaći, zašto su one korisne, ali i kako sebi pružiti prvu pmoć u slučaju ujeda, Vranjanci su mogli da saznaju na gradskom šetalištu gde su članovi Udruženja "Poskok" iz Vladičinog Hana i vranjska Komunalna policija organizovali edukaciju.

detaljnije

Promene u Nacionalnom savetu Roma, Mihajlović smenjen

Od ukupno 32 člana, 24 je glasalo za smenu dugogodišnjeg predsednika Nacionalnog saveta Roma Vitomira Mihajlovića, a umesto njega je izabran Terik Ramadanović iz Zemuna.

detaljnije
 • Pronađeni krivci za neprijatan miris u Medoševcu i Popovcu

  Nakon brojnih pritužbi stanovnika Medoševca i Popovca na jako neprijatan miris, Komunalna policija pratila je i pronašla 2 kamiona iz kojih se izlivala tečnost, a koji su prevozili ostatke pokvarene ribe. Vozačima su izrečene kazne od po 20.000 dinara, a nastavlja se rad na utvrđivanju svih odgovornih.

  (2) detaljnije
 • Dobrica Veselinović

  "Nas zovu plaćenicima, a država najveći korisnik stranih fondova"

  Iako aktuelna vlast i država Srbija uzimaju najviše para iz fondova Evropske unije i drugih stranih organizacija, građanski aktivisti u Srbiji se etiketiraju kao strani plaćenici i protiv njih se vodi neprestana orkestrirana medijska hajka, kaže jedan od lidera inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” Dobrica Veselinović.

  (4) detaljnije
 • Letnja pozornica

  Toaleti na Letnjoj pozornici ipak neće biti renovirani do “Filmskih”

  Iako je najavljeno da će rekonstrukcija Letnje pozornice, koja obuhvata nova sedišta, renoviranje garderobe i toaleta, biti završena do “Filmskih susreta”, za sada su postavljene samo nove stolice. Toaleti i garderoba moraće da sačekaju drugu fazu, koja će početi nakon festivala.

  (8) detaljnije
 • Pijaca

  Zaposlenima u leskovačkoj "Pijaci" kasne plate, preduzeće u problemima

  Leskovačka “Pijaca” se već nekoliko godina bori sa finansijskim problemima - neisplaćivanje plata, kašnjenje i proizvoljno isplaćivanje toplih obroka i regresa, kao i višak radnika u Upravi preduzeća samo su neki od problema sa kojima se ovo preduzeće bori godinama, kaže predsednik Samostalnog sindikata Srbislav Antić.

  detaljnije
 • Dragoljub Zlatković

  Više od pola veka beleži govor i čuva duh pirotskog kraja

  Abdal, odslni, oplazal, abar i druge reči koje koriste samo u Pirotu i okolini, pa teško mogu da ih razumeju ljudi koji nisu iz tog kraja, Dragoljub Zlatković preveo je na književni jezik. Čak 33.000 reči na dijalektu objasnio je i kroz primere kako ih Piroćanci koriste u svakodnevnom govoru.

  (1) detaljnije
 • Klupe

  Počelo uređenje vranjskog Sportskog centra

  Vranjanci su započeli uređenje Sportskog centra postavljanjem 20 novih klupa, a u toku je uređenje česme i zelenih površina. U toku je i prirprema projekta za rekonstrukciju čitavog kompleksa.

  detaljnije
 • Cerjanska pećina bogata pećinskim nakitom

  Speleolozi prvi put prošli delom koji povezuje Cerjanku i Kravljansku jamu

  Nakon nedavnog istraživanja kojim je dokazano da su Cerjanska pećina i Kravljanska jama spojene, početkom jula su speleolozi prvi put prošli celom dužinom tunela koji ih spaja. Osim toga, 12 speleologa je prešlo i celu dužinu pećine, koja ima nešto više od 7 km i time je druga najduža u Srbiji.

  (2) detaljnije
 • Protest stanara protiv EPS

  Stanari drže tribinu o dugovima za struju

  Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) poziva sve građane Niša na tribinu “Građanin pogođen sistemom” koja će se održati 25. avgusta u prostorijama Mesne zajednice “Božidar Adžija” od 18 do 21 sat. Teme tribine su poslovanje EPS-a, dugovanja, isključenja i problemi sa brojilima.

  (4) detaljnije
 • vatrogasci

  Raspisan konkurs za obuku za vatrogasce na jugu Srbije

  U Svrljigu i Beloj Palanci po 4, u Babušnici 3, u Bosilegradu, Doljevcu i Bojniku po 2, dok u Bujanovcu i Medveđi Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva po jednog kandidata na obuku za vatragosce. Kandidati će nakon obuke, kažu u MUP-u, moći da se zaposle u vatrogasnim jedinicama.

  (3) detaljnije
 • Ilir Gaši

  "Država ne štiti građane, već privatne interese"

  Bez nezavisnog pravosuđa i slobode medija Srbija neće ući u Evropsku uniju, smatra izvršni direktor Fondacije “Slavko Ćuruvija” Ilir Gaši. Političari na vlasti se samo deklarativno zalažu za evropske vrednosti, dodaje on, a građani moraju da se bore kako bi one zaista i počele da se primenjuju.

  (1) detaljnije
 • Kej bez klupica

  Sklonjene klupice sa tvrđavske strane keja u Nišu

  Na nišavskom keju, popularnom mestu okupljanja mladih u Nišu, može se sedeti na klupama, ali samo na jednoj strani reke. Iako ih je ranije bilo i sa druge strane, klupica sada nema sa tvrđavske strane, od Mosta mladosti, pa do kraja Banovine.

  (15) detaljnije