Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

Niški uzbunjivač iz Komunalne na protestu u Beogradu: Istina, pa šta bude

Uzbunjivač Aleksandar Todorovski koji je ukazivao na zloupotrebe i spaljivanje dokaza u niškoj Komunalnoj miliciji, pozvao je sa građanskog protesta u Beogradu sve kolege iz javnih preduzeća u Srbiji da istupe i ukažu na zloupotrebe u svojim preduzećima.

detaljnije
stari i elktronski dnavnici foto T.T.

I prva niška gimnazija "Stevan Sremac" polugođe počinje sa elektronskim dnevnicima

I učenicima najstarije niške gimnazije od sutra će ocene na času profesori upisivati u elektronske dnevnike, čije se uvođenje odlagalo iz tehničkih i materijanih razloga, kako su ranije objasnili iz Školske uprave.

(5) detaljnije
Zandarmerija FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

Sindikat i opozicija osuđuju otkaze niškim žandarmima zbog prebijanja Andreja Vučića

Niški žandarmi koji su učestvovali u incidentu na Paradi ponosa 2014. sa Andrejem Vučićem, posle osuđujućih presuda, dobili su i otkaze, a Sindikat policije osudio je ovaj postupak MUP-a uz obrazloženje da je svim policajcima dat loš primer. Savez za Srbiju stava je da su žandarmi žrtve odmazde.

(30) detaljnije
Kompletna rekonstukcija

Evropska unija rekonstruiše belopalanački Dom kulture

Sanacijom krova, rekonstrukcijom grejanja, uvođenjem novih električnih instalacija i osvetljenja i nabavkom nove scenske opreme, belopalanačka Ustanova kulture Remizijana poboljšaće uslove za rad i smanjiće troškove grejanja. Projekat većinski finansira Evropska unija, a predviđeno je da radovi budu završeni u roku od 120 kalendarskih dana.

detaljnije
 • Igralište

  Brigu o dečijim igralištima u Vranju od Grada preuzima JP Urbanizam i izgradnja

  Zbog toga što se dešavalo da dečija igrališta budu oštećena, a za kontrolu i popravku do sada niko nije bio zadužen, brigu o igralištima koja su u vlasništvu Grada preuzeće Javno preduzeće Urbanizam i izgradnja, predlog je Gradskog veća. U Vranju i okolnim selima trenutno je dvadesetak dečijih igrališta, a prema rečima direktora Urbanizma i izgradnje, najbitnije je da se poveća bezbednost.

  detaljnije
 • Bez liste čekanja u pirotskim vrtićima

  Bez liste čekanja u pirotskim vrtićima

  Izgradnjom 4 nove radne sobe, adaptacijom hola, toaleta i terase, pirotski vrtić "Prvomajski cvet" moći će da primi još 120 mališana, a time će se ukinuti liste čekanja, rečeno je prilikom svečanog otvaranja ovog vrtića.

  detaljnije
 • banđur

  Zamenik gradonačelnika Niša žali se na semafor kod “Kalče”

  Semafor kod Kalče smeta mnogim pešacima i vozačima, svako ima svoje razloge i teorije, a među njima je niški zamenik gradonačelnika Miloš Banđur koji kaže da ovaj semafor noću usporava ljude i da ga treba prilagoditi frekvenciji saobraćaja, pa je zatražio od većnika za saobraćaj i Saveta za bezbednost da to regulišu.

  (42) detaljnije
 • Divlja deponija Maksim Gorki 1 i 2

  Neodgovorno bacanje smeća košta - 5 miliona dinara za 50 divljih deponija

  Divljih deponija ima svuda po Nišu, a procene iz Javnog komunalnog preduzeća Mediana kažu da na njima oko 4.500 kubika smeća. Da bi se sve one očistile, Gradsko veće je usvojilo predlog po kojem će za “veliko spremanje” biti potrošeno 5 miliona dinara za 50 divljih deponija.

  (12) detaljnije
 • srbija 2030

  Konferencija “Srbija 2030” - Ako ulažemo u stadione, nema para za ekologiju

  Zaštita životne sredine oblast je u kojoj Srbija najviše zaostaje za zemljama u okruženju, ocenjuje član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković. Dodao je da ekonomski razvoj Srbije može biti ugrožen zbog povećanih rizika klimatskih promena kao što su suše, poplave ili požari.

  (4) detaljnije
 • jezik

  Koji je maternji jezik za decu u dijaspori - određuje porodica

  Na Međunarodni dan maternjeg jezika, koji promoviše jezičku kulturu i raznovrsnost, lingvistkinja Jordana Marković kaže da se po definiciji maternji jezik odnosi na majku. Sve je više porodica iz Srbije koje žive u inostranstvu, pa je i za lingviste izazov da odrede koji je za tu decu jezik maternji.

  (8) detaljnije
 • protset BG

  Ekološki aktivisti protestovali ispred Ministarstva zbog MHE u Rakiti

  Protestom ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine podsetili su ministra Gorana Trivana da ministarstvo na čijem je čelu više od godinu dana ne sprovodi rešenje o vađenju dela cevovoda za mini-hidroelektranu. Njih je primio Trivanov zamenik, a nakon sastanka, aktivisti kažu da nema pomaka.

  (2) detaljnije
 • radionica

  Grad Niš će pomagati lečenje dece u inostranstvu, ne zna se koliko

  Ubuduće će Grad Niš finansirati lečenje one dece u inostranstvu koja ne mogu da budu izlečena u Srbiji, najavljeno je danas na Gradskom veću. Ipak, nije poznato koliko će novca biti izdvojeno, govorilo se o proceduri i da će od ove godine sve ići preko republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje.

  (2) detaljnije
 • radnici

  Počinje izgradnja 2 kružna toka u Nišu, saobraćaj se opet preusmerava

  Nisu dugo vozači koristili sve 4 trake na poluasfaltiranom Bulevaru Nikole Tesle, a saobraćaj će ponovo biti preusmeren. Ovog puta, kako kažu u Direkciji za izgradnju grada, zbog izgradnje dva kružna toka - na raskrsnici kod tehničkih fakulteta i kod Jagodin male.

  (41) detaljnije
 • policija gužva

  Sindikat policije: Brojni razlozi da se rok za preregistraciju oružja produži

  Da je preregistracija oružja preskupa, te da građani masovno vraćaju oružje u policijskim stanicama jer nemaju novca i da se time stvaraju velike gužve, smatraju u Sindikatu policije i policijskih starešina, a zahtev da se produži preregistracija oružja poslali su i predsednku Vučiću. Predlog za pomeranje roka Skupštini Srbije podneli su i pojedini poslanici vladajuće većine.

  (4) detaljnije
 • Nebojša Filipović cvećar Kuvajt

  Cvećar iz Niša preko Instagrama dobio posao u kraljevoj palati u Kuvajtu

  “Jednostavno me je pitao, opisujući moj budući posao kao posao u opuštenoj atmosferi, sa finim ljudima iz aristokratskog sloja jedne zemlje, da li bih se pridružio njegovom timu”, tako počinje svoju priču Nišlija Nebojša Filipović. Putem Instagram naloga njegove cvećare zapazili su ga u Kuvajtu, gde sada pravi aranžmane za kraljevu palatu, kuću i vladine zgrade.

  (9) detaljnije