Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

Ormarići za prvu pomoć na dečijim igralištima u Nišu [video]

Grupa građanskih aktivista iz Niša postavila je ormariće sa prvom pomoći na tri lokacije u Nišu gde se tokom leta najčešće igraju mališani. Kako kažu, žele da ukažu na nebezbedna igrališta za najmlađe i apeluju na Grad da se pozabavi ovim problemom.

(5) detaljnije
Biciklisti Budi brza od kancera

Biciklistička akcija “Budi brža od kancera” prolazi kroz jug Srbije

Po ugledu na evropsku akciju “Vožnja za žene”, koja ima cilj da skrene pažnju na problem obolevanja ženskih reproduktivnih organa od raka, slična aktivnost organizovana je i u Srbiji. Tako su ovog vikenda biciklisti-rekreativci iz Jagodine krenuli na jug, a plan je da za 8 dana pređu 600 km i na tom putu obiđu veće gradove u ovom delu zemlje.

detaljnije
Zastava u bojama LGBT zajednice

Počinje prva Niška nedelja ponosa

Sa kakvim se problemima suočavaju i kako žive LGBT ljudi u Srbiji, Nišlije će moći da saznaju u Nedelji ponosa koja se obeležava od 27. juna do 2. jula. U okviru manifestacije organizatori najavljuju projekcije dokumentarnog i igranog filma, izložbu i tribinu, druženje, koncert i žurku, na raznim lokacijama u gradu.

(1) detaljnije
Kuća u kojoj je nekada bila Advokatska komora; foto: printskrin Google maps

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva u Nišu dobilo prostorije od Grada

Umesto na ulici, članovi Društva srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika “Naisus”, koje u Nišu postoji od 2009. godine, ubuduće će sastanke imati u kući koja se nalazi u Učitelj Tasinoj ulici u Nišu. Najavljuju tribine, radionice, izložbe i druge kulturne aktivnosti koje će organizovati u novom prostoru.

(2) detaljnije
 • pcelica-A.S

  Zamenica direktora “Pčelice” bivša članica Upravnog odbora

  Iako je Odbor za imenovanja Ljiljanu Stamenković, sa još nekoliko njenih kolega, smenio iz Upravnog odbora “Pčelice” zbog toga što su dva puta Zorana Jonića predlagali za direktora, nova v.d. direktorka “Pčelice” Svetlana Mitić je Stamenkovićevu imenovala za svoju zamenicu. Direktorka kaže da je Stamenkovićeva dobar saradnik i da njen raniji angažman u UO neće uticati na njen rad.

  (6) detaljnije
 • Skrivena blaga Panteleja fotografisaće i narednih nedelju dana; foto: Vanja Keser

  Počeo foto-kamp na Kameničkom visu

  Kulturno i istorijsko nasleđe i prirodne lepote Kameničkog visa, od subote 24. juna fotografišu mladi talenti, kojima pomažu iskusni fotografi, studenti i profesori niškog Fakulteta umetnosti. Foto-kamp će trajati još nedelju dana, a plan je da se nakon toga napravi izložba na kojoj će biti predstavljeno šta su tamo zabeležili.

  detaljnije
 • Protest ispred Media centra

  Nevladine organizacije iz Niša traže istragu i kazne za odgovorne desničare

  Niške organizacije civilnog društva zahtevaju od nadležnih da sprovedu istragu povodom incidenta koji se dogodio na promociji filma „Albanke su naše sestre“ u Media centru. Oni smatraju da nije bilo adekvatne reakcije policije, zbog čega se prisutni na projekciji nisu osećali bezbedno, a ceo događaj je otkazan.  

  (1) detaljnije
 • Nenad Ristić

  Humanitarna žurka u “Saloon”-u u Tvrđavi

  Docentu niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Nenadu Ristiću, koji boluje od retkog i agresivnog oblika karcinoma, potrebno je lečenje u Nemačkoj, što ne plaća zdravstveni fond. Zbog toga će u “Saloon”-u biti organizovana humanitarna žurka u nedelju 25. juna, na kojoj će se prikupljati novac za Nenadovo lečenje.

  (1) detaljnije
 • Glasanje Niš

  Porodica glasala na izborima, a nikada nije viđena na adresi stanovanja u Nišu

  Nišliji Đorđu Mrdakoviću stigao je na kućnu adresu poziv za glasanje na skorašnjim predsedničkim izborima za porodicu Petrović, koju, kako je kazao za N1, nikada nije video. Petrovići su svoje glasačko pravo i iskoristili, a iz MUP-a kažu da su oni prijavljeni na tu adresu na osnovu kupoprodajnog ugovora kuće iz 2016. godine.

  (5) detaljnije
 • sasa tonic u takovskoj ulici foto lj.m.

  Prokupčani peticijom traže asfaltiranje ulice

  Stanovnici Takovske ulice u Prokuplju nebrojeno puta apelovali su na lokalnu vlast da im asfaltira ulicu koja se nalazi nekoliko stotina metara od centra grada. Sada su potpisali peticiju i prete da će protest radikalizovati štrajkom ispred Opštine ako im se problem ne reši.

  (3) detaljnije
 • srpski telegraf

  Konkurs za izbor direktora niških javnih preduzeća objavljen u tabloidu

  Oglasi, obaveštenja i konkursi Niša, među kojima je i onaj za izbor direktora javnih preduzeća, u narednih godinu dana biće objavljivani u tabloidu “Srpski telegraf”, jer je upravo sa ovim listom Grad sklopio ugovor. Međutim, novinari  Južnih vesti  nisu uspeli da dobiju komentar na ovakvu odluku ni od koga iz gradske vlasti, jer svi "prebacuju loptu" jedni na druge.

  (9) detaljnije
 • Oglasi za život Nele Karajlić

  Nova humanitarna akcija za opremanje klinike za decu obolelu od raka u Nišu

  Nove i polovne stvari poznatih među kojima su Nele Karajlić, Nikola Kojo, Mirjana Karanović i mnogi drugi, prodavaće se na stranici www.oglasizazivot.rs, a sav novac od prodaje biće potrošen za završetak dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu. Svako će moći da pomogne deci oboleloj od raka i tako što će oglasiti podaju svojih stvari.

  detaljnije
 • numizmatika

  Niško sajmište domaćin susreta numizmatičara i “ljubitelja starina”

  Tradicionalni ,,Sajam numizmatike” održaće se u sutra, od 9 do 15 sati, na prostoru “Niškog sajmišta”. Ova manifestacija biće prilika za susret zaljubljenika u antikvitete i “neka davna vremena”.

  detaljnije
 • klinički centar

  Debata o KC Niš: Tender sporan, radovi se privode kraju

  Probijanje rokova za izgradnju, sporni tenderi za nabavku i ugradnju medecinske opreme, teške reči, optužbe i obećanja, prate višegodišnji rad na novoj zgradi Kliničkog centra Niš. Učesnici tribine iako im se mišljenja nisu poklapala, složili su se oko jednoga - grešilo se i mora bolje.

  detaljnije