Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:06, 13. 7. 2023.

| Ekonomija

21 lokalna samouprava sa juga dobija skoro 130 miliona za energetsku efikasnost kuća i stanova

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
oš kralj petar prvi radovi
Energetska efikasnost u 21 lokalnoj samoupravi na jugu; ilustracija; foto: JV/Tamara Radovanović

Kako bi imali energetski efikasnije porodične kuće i stanove, građanima u 21 lokalnoj samoupravi na jugu Srbije biće na raspolaganju i novac Ministarstva energetike - ukupno oko 130 miliona dinara, a najviše će biti potrošeno u Nišu, Pirotu i Leskovcu, koji su tokom zime i najzagađeniji.

Subvencije za povećanje energetske efikasnosti u domovima građana odobrene su u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo energetike, a kako se vidi u njihovoj odluci o dodeli novca - 21 je na jugu zemlje.

Ukupno će građani dobiti 1,79 milijardi dinara bespovratno, od toga je 978,3 miliona dinara obezbedilo Ministarstvo energetike, što je 55 %, a ostatak od 813,8 miliona dinara daju lokalne samouprave.

Kako pišu u odluci o dodeli, pred najavljeno potpisivanje ugovora naredne nedelje, najviše novca od Ministarstva dobiće najveći i najzagađeniji gradovi na jugu - Niš 20 miliona dinara, Leskovac 18 miliona, a Pirot milion dinara manje.

Vlasotince dobija 12 miliona, Vladičin Han može da računa na 10,5 miliona dinara za energetsku efikasnost porodičnih kuća i stanova, a u Vranju je planirano 8,4 miliona dinara.

U Prokuplju će građanima biti dostupno 6 miliona od Ministarstva, u Dimitrovgradu milion dinara manje, Aleksinčani dobijaju 4,5 miliona, a oni u Sokobanji i Bujanovcu po 4 miliona dinara.

Po 3 miliona dinara dobili su na ovom konkursu Ministarstva Kuršumlija i Blace, 2,5 miliona dobiće stanovnici Merošine, Lebane 2.340.000,00 dinara, a Preševo 2.185.714,29.

Beloj Palanci odobreno je 1.998.000,00 dinara, po 1,5 miliona dobiće Bosilegrad, Trgovište i Bojnik, a najmanje od svih na jugu Babušnica, kojoj je opredelejno 857.143,00 dinara.

ministarka u Nišu Ministarka u Nišu rekla da je duplo više sredstava za subvencije obezbeđeno nego ranije; foto: Ministarstvo energetike Ministarka energetike Dubravka Đedović je navela da je na prethodna tri javna poziva za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, subvencije dobilo oko 20.000 građana, da je za to bilo izdvojeno oko 2,7 milijardi dinara, ali da je plan da još 50.000 domaćinstava dobije novac.

Podrška države i lokalnih samouprava daje mogućnost građanima da izdvoje manje novca za mere kao što su zamena stolarije u domaćinstvu, poboljšanje izolacije krova i zidova, ugradnju efikasnijih kotlova ili ugradnju solarnih panela, a sa kojima smanjuju svoje troškove za energiju, ali i doprinose većoj energetskoj nezavisnosti i zdravijoj životnoj sredini za sve - rekla je Đedović.

Najavila je da će nakon potpisivanja ugovora uslediti javni pozivi za one koji će izvoditi radove, a očekuje da tokom leta budu raspisani i konkursi za građane.

Ministarka je o tome govorila i juče tokom posete Nišu, gde je istakla da su Ministarstvo i Grad Niš do sada u projekte energetske efikasnosti uložili 213 miliona dinara, te da se Niš pokazao odgovornim i prijavio na oba njihova javna poziva.

Zainteresovanost gradova i opština zapravo govori o zainteresovanosti građana i tome da sve više njih shvata višestruku korist koju donosi unapređenje energetske efikasnosti. Velika su očekivanja od ovog javnog poziva, jer smo obezbedili duplo više sredstava za subvencije nego što je to bio slučaj ranije. U vreme energetske krize, ali i kada kriza bude prošla, povećanje energetske efikasnosti biće jedan od prioriteta - naglasila je ministarka Đedović.

Podsetimo, ministarka Đedović je juče obišla radove na energetskoj sanaciji OŠ "Kralj Petar Prvi" u Nišu, a očekuje da nakon završenih radova, koji su planirani u oktobru ove godine, potrošnja struje bude manja za oko 70 %.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milutin

    11:21 // 13. 7. 2023.

    A nije dodala da je sve to zahvaljujući njemu, Vućiću. Cccc bit će klečanja na kukuruzu.

  • Ivan

    10:08 // 13. 7. 2023.

    Ako imate vezu ili još bolje čačansku kartu,slobono konkurišite....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: