Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 21. 4. 2021.

| Ekonomija

Aprilski mrazevi umanjili rod breskvi i kajsija u Toplici do 70 odsto

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
vocnjak led
Kako zaštiti voće od zime i leda?; Ilustracija; foto: A. Kostić

Jutarnji mrazevi u aprilu jako su oštetili cvetne pupoljke kajsija i breskvi, zbog čega će ovogodišnji rod tog voća na području Topličkog okruga ove godine biti umanjen od 50 do 70 odsto, kažu iz Poljoprivredno savetodavne stručne službe u Prokuplju. Loše vreme je, kako upozoravaju, dovelo i do lošeg oprašivanja pojedinih sorti šljiva kod kojih je vegetacija krenula.

Zbog toplog vremena ove godine su u martu krenule da cvetaju breskve i kajsije, a od mrazeva u aprilu, kako je rekao savetodavac za voćarstvo Milan Tošković, oštećeni su cvetovi na sadnicama tog voća i one neće moći da se oporave ni kada se vreme stabilizuje.

Zato će, upozorava, ovogodišnji rod tog voća biti znatno umanjen, a na nekim zasadima ga neće ni biti. Jabuke-ilustracija-foto-Aleksandar-Kostic-Juzne-vesti.jpg Neka voća se spasaila od mraza zbog kasnog cvetanja; Ilustracija; foto: A.K.

Blaga zima i kišovito vreme početkom godine, kako kaže savetodavac za zaštitu bilja u PSSS Prokuplja Ivana Obradović, dovela je do problema lošeg oprašivanja pojedinih sorti šljiva, a takvo vreme uticalo je i na pojavu bolesti na ratarskim kulturama.

Zasadi šljive trenutno se nalaze u fazi cvetanja. Loši vremenski uslovi zabeleženi u proteklom periodu utiču i na loše oprašivanje, pogotovo kod čačanskih sorti, što će se negativno odraziti na rodnost plodova i prisustvo pojedinih bolesti - kaže Obradovićeva.

Prema rečima stručnjaka, zahvaljujući kasnijoj vegetaciji od mraza su se spasili zasadi jabuka, višanja, ali i malina i kupina koje se gaje na većim nadmorskim visinama.

U Topličkom kraju, dodaju, mraz nije naneo štetu ni vinogradima kod kojih su krenuli pupoljci, ali u toj fazi vegetacije mrazevi kakvi su bili u Toplici nisu mogli da im nanesu nikakvu štetu.

Proizvođačima koštičavog voća, koje se nalazi u fazi cvetanja i procvetavanja, stručnjaci preporučuju upotrebu zaštitnih sredstava za zaštitu bilja na bazi aktivnih materija Ciprodinil-Korus, Neon i Ciprodeks i apeluju na voćare da insekticide primenjuju tek po procvetavanju.

U cilju očuvanja pčela tretiranje treba obaviti u večernjim satima. Poljoprivredni proizvođaći su u obavezi da o planiranom tretiranju obaveste držaoce pčela 48 sati pre upotrebe zaštitnih sredstava u prečniku od pet kilometara - savetuje Obradovićeva.

Prema njenim rečima upotreba zaštitnih sredstava u voćnjacima, vinogradima i zasejanim ratarskim kulturama treba da se vrši po upustvima koje poljoprivrednici dobijaju prilikom kupovine preparata za zaštitu bilja i na osnovu preporuka stručnjaka za zaštitu bilja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: