Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 19. 10. 2023.

| Ekonomija

Beogradska firma radiće projekat sanacije deponije u Prokuplju

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
deponija prokuplje
Deponija "Dunek" pored reke Toplice; Foto: Lj. M.

Beogradska firma Tekon-Tehnokonsalting iz Beograda dobila je posao izrade projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju i rekultivaciju nesanitarne deponije “Dunek” koja se nalazi nedaleko od centra Prokuplja, a vrednost radova je 5.940.000 dinara sa PDV-om. To je bila i jedina firma koja je bila zainteresovana za javni poziv koji je gradska vlast u Prokuplju raspisala pre oko mesec dana.

Posao koji Tekon-Tehnokonsalting treba da uradi u okviru dokumentacije podrazumeva, između ostalog, podelu deponije na sanacione sektore, razdvajanje komunalnog od građevinskog otpada, reciklažu dela izdvojenog otpada, ispitivanje i nasipanje zemljišta. deponija prokuplje Uskoro bi mogla početi sanacija deponije u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Obaveza projektanta je da izvrši sva minimalna neophodna geološka i hidrogeološka istraživanja, kao i geodetsko snimanje lokacije. Potrebno je uraditi Projekat sanacije i remedijacije i za isti dobiti saglasnost nadležnog Ministarstva. Ovaj projekat, pored ekološkog, ima socijalni i ekonomski cilj, jer želimo da ovaj prostor uredimo i učinimo dostupnim građanima za razne aktivnosti. Gradska deponija “Dunek” se nalazi na stotinak metara od centra grada na obali reke Toplice i predstavlja ruglo koje se u najskorijem roku mora sanirati - naglašavaju u Gradskoj upravi.

Rok za završetak tog posla je 90 kalendarskih dana od momenta kada Grad dostavi svu potrebnu dokumentaciju odabranom ponuđaču.

Inače, deponija koja se nalazi nedaleko od centra Prokuplja i u blizini opštinske zgrade prostire se na površini od oko 11 hektara, a karakteriše je veliki broj naslaga komunalnog otpada koje su delimično pokrivene i zatravljene.

Nakon što je tokom 2011. godine Prokuplje potpisalo ugovor sa firmom Por Werner&Weber o obavljanju komunalnih delatnosti i izvoženju smeća, deponija “Dunek” na obali reke Toplice zvanično se ne koristi, ali su prethodnih godina građani ne retko taj prostor koristili za iznošenje i odlaganje otpada, od građevinskog do komunalnog.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • VAKIŠA

    19:33 // 20. 10. 2023.

    Beogradska firma je za pružanje konsultantskih i inženjering usluga.Uzeće nam 50 somića evrića za ni za šta i ćao zdravo.Čisto vređanje inteligencije.

  • Jovanovic srdjan

    23:08 // 19. 10. 2023.

    Sta reci kad se sanacija zavrsi opet ce biti isto jer ljudi sami zagadjuju svest nije dalje od nule eto toliko

  • Marko

    19:35 // 19. 10. 2023.

    Ova vest je cista predizborna LAZ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: