Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:23, 24. 12. 2023.

| Ekonomija

Bivši radnici u Kuršumliji odlažu štrajk glađu, iz predsedništva stigao poziv za razgovor

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
štrajk kuršumlija
Radnici u Kuršumliji još jednom dali šansu razgovorima pre štrajka glađu; Foto: D. Đ.

Nakon što su ovog vikenda najavili da će započeti štrajk glađu za koji je pismeni pristanak dalo preko 150 bivših radnika kuršumlijskih propalih firmi kojima država po izvršnim sudskim rešenjima duguje novac, organizatorima je iz predsedništva Srbije stigao poziv za sastanak koji će se održati u ponedeljak. Time će po ko zna koji put u poslednjih nekoliko godina još jednom štrajk biti prolongiran, ovoga puta do utorka u podne, a nastavak će zavisiti od ishoda razgovora i ponude države za rešavanje njihovih zahteva.

Na prethodnom okupljanju radnika u zgradi Skupštine Kuršumlije pre desetak dana, štrajk je najavljen do ispunjenja zahteva koji su prošireni na traženje zakonom propisane zatezne kamate uz osnovni dug po rešenjima. štrajk kuršumlija Ukoliko ne dobiju rešenje, štrajk se nastavlja u utorak; Foto: D. Đ.

Dobili smo još jednu ponudu iz predsedništva Srbije da razgovaramo o isplati naših dugovanja. Videćemo kako će hteti da reše naš problem, mi svakako nismo odustali od radikalizacije protesta, ali ćemo sačekati do utorka da po ko zna koji put pokušamo najbezbolnije za sve da rešimo problem. Ovi ljudi su siromašni, bolesni, većina je u godinama i nisu sposobni za blokade i šetnje. Jedino što im preostaje da štrajkom glađu skrenu pažnju na svoj težak položaj, čime rizikuju da ugroze već narušeno zdravlje. Mi ne tražimo ničiju milostinju, tražimo naše zarađene pare za koje imamo sudske presude - kaže Nebojša Krstić, jedan od organizarora protesta radnika.

Podseća da su radnici angažovali advokate koji su im na osnovu izvršnih sudskih rešenja precizno izračunati kolika su njihova stvarna potraživanja sa kamatom. štrajk kuršumlija Radnici odlažu štrajk do utorka; Foto: D. Đ.

Mi više ne želimo da se isplati osnovni dug po rešenjima, sada tražimo novac koliko nam se stvarno duguje sa kamatom koja je po zakonu. Pokušavali smo prethodnih godina da rešimo ovaj problem, svaki put su nas predstavnici vlasti na neki način izigrali i od obećanja nismo dobili ništa. Očekujem da će nadležni konačno shvatiti da je ovo borba za preživljavanje i opstanak ovih ljudi, kojima je kod većine penzija jedva oko 20.000 dinara mesečno - dodaje Krstić.

Prethodnih nekoliko godina radnici propalih firmi koji imaju zaostala dugovanja i pravosnažna izvršna rešenja, tražili su od nadležnih institucija u Srbiji da im reše potraživanja pa su u više navrata otpočinjali štrajk, pokušali i sa štrajkom glađu i blokadom puta Niš - Priština, ali se do sada sve završavalo tako što su odustajali posle nekoliko dana, nakon što im predstavnici vlasti ponude obećanja koja do danas nisu ispunjena.

Inače, na spisku sa izvršnim sudskim rešenjima još od 2004. godine, a kojima država na ime zaostalih plata i doprinosa duguje oko 210 miliona dinara bez kamate i troškova, ima 922 radnika i poverilaca kuršumlijskih bivših propalih firmi "ŠIK Kopaonik", Konfekcije "7. juli", Zadruge "Budućnost" i "Metalca".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • JOKSIM

    14:10 // 31. 12. 2023.

    Samo da ovim putem čestitamo Džodi srećnu Novu godinu i samo tako i dalje neka nastavi uspešno da zastupa prava radnika.

  • Simonović

    11:40 // 27. 12. 2023.

    Ma to je Dzoda sredio.Hvala Dzoda,hvala puno.

  • zoran milenković

    20:32 // 25. 12. 2023.

    Vaši dužnici koje vi sami zovete "propala preduzeća" više ne postoje i dug nema od koga da se naplati.Tu se priča završava.Preduzeća ste trebali da čuvate 90tih godina a ne da srbujete po kafanama.Vidim tu često onoga gospodina kome "Kopaonik" duguje po osnovu poslovnog potraživanja. Znači li sada da gubitke zbog njegove loše poslovne politike treba preko budžeta, da plaćamo svi mi.To je glupost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: