Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:12, 19. 2. 2024.

| Ekonomija

Brnabić: Ako imate takav prosek bolovanja kao Nišu, investitori će početi da odlaze

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
brnabic
Premijerka kaže da je u Nišu najveći prosek u Srbiji kada je reč o odustvu sa posla zbog bolovanja

Da je u Nišu značajno veći prosek odsustva sa posla zbog bolovanja nego u bilo kom drugom mestu u Srbiji i da je zbog toga Ministarstvo pokrenulo vanredne kontrole rada lekara, rekla je premijerka Ana Brnabić. Kaže da to nije pritisak na radnike i da se zloupotrebi bolovanja mora stati na put, jer će u suprotnom insvestitori početi da odlaze i novi neće hteti da dolaze.

Nakon što su se iz firmi poput Leoni, Zumtobel, IMI i Johnson Electric požalili premijerki Srbije da je porastao broj bolovanja i dostavili listu zdravstvenih ustanova iz kojih stiže najveći broj doznaka, Ministarstvo zdravlja je pokrenulo postupke kontrole u tim ustanovama. Iz sindikata upozoravaju da je pravo na bolovanje pravo svakog radnika i da je ovo pritisak na radnike.

leoni Investitori se žalili da mnogo radnika uzima bolovanje; Foto: Lj. M.Zašto investitori nisu iskoristili zakonske mehanizme kojima bi proverili opravdanost bolovanja, već su se obratili Vladi, premijerka Brnabić ne objašnjava, ali kaže da kontrole koja rade nisu pritisak na radnike.

Što se tiče toga da je to pritisak na radnike, ne bih se složila. Kada neko uzme bolovanje, a nije zapravo bolestan, onda je to onda zaista neprimeren pritisak na sve one radnike koji stvarno imaju fizičke tegobe, koji jesu bolesni, zato što to jednostavno nije fer. Pod jedan, ako imate takav apsentizam, a u Nišu je bio zaista značajno veći nego u ostatku Srbije, onda ćete imati problem da će investitori krenuti da odlaze, pa nećemo imati radna mesta. I pod dva, imaćete problem da investitori novi neće dolaziti. Tako da je to problem za sve ostale radnike, za mlade ljude u Nišu - rekla je danas u Nišu Brnabić.

Kaže, to je nešto čemu se mora stati na put. Kao rešenje vidi uvođenje E-bolovanja, ali ne precizira kada će se to desiti.

U Nišu smo imali imali značajno veći prosek apsentizma nego u bilo kom drugom gradu ili opštini u Srbiji i zbog toga inspekcija. Ja mislim da će se to rešiti na jedan sistematičniji način kada uvedemo e-bolovanje, tako da će to tada biti mnogo tranparentnije i verujem da tada neće biti potrebe za ovakvim vanrednim inspekcijama - napomenula je Brnabić.

Podsetimo, na spisku ustanova u kojima su lekari otvarali veći broj bolovanja radnicima su niški Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika i Dom zdravlja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislijche

    21:28 // 20. 2. 2024.

    Kako mi je samo simpaticno kad sami sebe lazemo i naravno zatvaramo oci pred istinom.Voleli ovu zenu ili ne rekla je istinu!Uvek su Nislije zabusavale cak i za vreme cuvene EI.Nego bilo drugo vreme pa se moglo ali tako se i unistila privreda.Rat je samo neke stvari ubrzao.Jedni te isti uvek boluju,a ustvari obavljaju licne poslove dok onaj koga stvarno nesto boli ispasta.Bravo gdjo Premijerka!

  • Boki

    18:44 // 20. 2. 2024.

    Prvo od vodovod pa na dalje...

  • Industrija

    14:39 // 20. 2. 2024.

    Srozavaju obrazovanje, nauku, medicinu, sad bi da ukidaju i pravo na zdravstvenu zaštitu.
    Da su sposobni da pokrenu neku proizvodnju, investitori nam ne bi ni bili potrebni u Nišu, gradu sa industrijama poput EI, MIN, Jastepca, Nitexa...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: