Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:24, 8. 12. 2021.

| Ekonomija

Planirani budžet Prokuplja prvi put preko 2 milijarde, najveći deo za investicije i plate

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
grad Prokuplje
Prvi put ove godine budžet Prokuplja prelazi 2 milijarde dinara; Foto: Lj. M.

Gradonačelnik Milan Aranđelović kaže da će projektovani budžet, ukoliko ga odbornici usvoje na narednoj Skupštini, iznositi 2 milijarde i 130 miliona dinara, a da će veliki deo novca od preko 300 miliona biti usmeren na kapitalne investicije i završetak započetih projekata. Ipak, i dalje su oko 50% čine izdaci za plate i doprinose u javnom sektoru, a smanjenja u tom delu se očekuju tokom 2022. godine kada se završi koncesiona prodaja delova JKP Hammeum sa preko 300 zaposlenih.

Aranđelović ističe da je to realna projekcija budžeta za narednu godinu, jer su se vodili činjenicom da su ovogodišnji prihodi prelazili 1,8 milijardi dinara, pa samim tim su planirani i veći rashodi.

Budžet će, u odnosu na ovogodišnji, biti uvećan za oko 10%, odnosno blizu 200 miliona dinara. Prebacili smo magičnu sifru od 2 milijarde i planirano je da se mnogo toga uradi naredne godine, a uračunato je i poskupljenje energenata i ostalih stvari koje smo u obavezi da nabavimo. Za građane je najvažnije da ćemo finansirati drugu fazu izgradnje pijace sa oko 60 miliona, za trafo stanicu za budući Zdravstveni centar opredelili smo oko 23 milona, za sanaciju Toplice kod privredne zone izdvojeno je oko 30 miliona – tvrdi Aranđelović.

Najavljuje i sanaciju i afaltiranje 10 do 12 gradskih ulica i 17 seoskih ulica, za šta je opredeljeno 130 miliona.


Plate u javnom sektoru i dalje najveća stavka

I dalje veliki iznos u budžetu od oko 50% čine izdvajaće se za plate i doprinose zaposlenih. Prema rečima gradonačelnika, smanjenja u tom delu se očekuju tokom 2022. godine, nakon završetka koncesione prodaje delova JKP Hammeum sa preko 300 zaposlenih, od kojih će deo radnika preći kod privatnog koncesionara.

Mi još nemamo tačan podatak koliko će radnika ostati u sastavu JKP Hammeum, ali očekujemo da se tokom godine smanje izdaci u tom javnom preduzeću. Kako bi zatvorili kompletnu papirologiju Sportskog centra, koji je u likvidaciji, opredelili smo 20 miliona dinara. Za Hammeum ćemo imati takođe smanjenje troškova koji su ove godine iznosili preko 400 miliona. Da nismo ušli u proces koncesije, mi bi za to preduzeće morali da opredelimo preko 500 miliona, što Grad ne može da podnese – kaže Aranđelović.

U slučaju da koncesija uspe i da se sve završi u predviđenom roku, koncesionar bi 2022. godine dobio 55 miliona gradskih para, a subvencije za vodovod i održavanje groblja, koje će ostati u sastavu Hammeuma, bi bile oko 150 miliona dinara.

Aranđelović napominje i da će izvršenje ovogodišnjeg budžeta biti preko 80 odsto, da Grad poseduje prenešena stredstva kojim će se pokriti planirani deficit od 6% ili oko 150 miliona i da se ne planira podizanje kredita, već da se sve pokriva iz realnih sredstava.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vojin

    18:49 // 8. 12. 2021.

    Bla bla bla tra la la

  • Ivan

    18:41 // 8. 12. 2021.

    S seoske puteve oćete da nasipete,pred izbore?

  • Aleksa

    17:37 // 8. 12. 2021.

    Koje investicije, u gradu koji se raspada planirano je asfaltiranje 5-6 ulica i rekonstrukcija ni jedne jedine! Novac za rekonstrukciju Trga nije ni planiran- znaci klasicna lagarija pred izbore.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: