Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:29, 7. 10. 2023.

| Ekonomija

Cena dizela ista kao prošle nedelje, 3 dinara jeftiniji benzin

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
pumpa
Nove-stare cene ove nedelje; foto: T. T.

Vozači će i ove nedelje litar dizela plaćati najviše 214 dinara po litru, koliko je koštao i tokom prošle sedmice, a jeftinija će biti vožnja onima koji koriste "obično" gorivo, jer je benzin jeftiniji za 3 dinara i košta 188 dinara za litar. Ministarka energetike je rekla da očekuje da se cena dizela neće menjati u narednom periodu.

Cene goriva iz nedelje u nedelju rastu, a za 3 meseca dizel je poskupeo za 30, benzin za 16 dinara po litru, pa su mnogi strahovali da će zbog sve većih akciza i poskupljenja početi da "voze na parizer" u skladu sa "boljim cenama" Vlade.

Trenutno cena dizela "stagnira" i litar košta kao i prošle nedelje, 214 dinara po litru, objavilo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, dok je benzin 188 dinara, što je jeftinije nego u septembru i prvoj nedelji oktobra. Ove cene važe do petka 13. oktobra.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je nakon razgovora sa predstavnicima Udruženja naftnih kompanija Srbije i NIS o stanju na tržištu naftnih derivata istakla da je snabdevanje tržišta gorivom stabilno, kao i da očekuje da se cena dizela neće menjati u narednom periodu.

I pored toga što je došlo do blagog rasta akciza, to neće negativno uticati na povećanje cene dizela i to je nešto što država želi da obezbedi za naše građane i u narednom periodu. Na taj način se smanjuju i inflatorni pritisci, što ima višestruke koristi. Nastavićemo sa nadgledanjem cene dizela u Srbiji i cilj je da u narednom periodu ona ne raste i da se obezbedi predvidljivost i sigurnost za sve - rekla je ministarka.

Podsetimo, nove cene goriva utiču gotovo na sve proizvode, prvenstveno zbog transporta sirovina i robe, a od oktobra su za po 8% uvećane i akcize na kafu, duvan i alkohol, dok nas poskupljenje struje za 8% i gasa za 10% čeka nas već od 1. novembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mala

    06:58 // 9. 10. 2023.

    U Venecueli i Africi je 0.20 i 0.26 cemti gorivo a ovde kod nas akciza poskupljuje.

  • Mala

    19:03 // 8. 10. 2023.

    Do izbora će još da pojeftini

  • Бата Рака из Ниш

    12:46 // 7. 10. 2023.

    Појефтинио за цену радикалског хлеба!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: