Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:05, 24. 10. 2017.

| Ekonomija

“Gorica” planira da iz dozvoljenog minusa plaća radnike

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Groblje
"Radnici će morati malo da se strpe za platu"; Foto: JKP "Gorica"

Novo zaduživanje JKP Gorica, ovog puta preko dozvoljenog minusa kod banke, biće korišćeno za isplatu radnika, kojima plata kasni desetak dana, kaže direktor ovog preduzeća Igor Novaković. Ovo zaduživanje aminovalo je Gradsko veće, a Gorica će moći da ide “u minus” do 10 miliona dinara.

Preduzeće koje je godinama u krizi, sudeći po tome da je deo radnika početkom meseca održao štrajk upozorenja jer im opet kasni plata, i dalje ima finansijske probleme. Direktor ovog preduzeća Novaković kaže da je takva situacija uobičajena krajem godine kad je manje posla.

On dodaje da plata u preduzeću kasni desetak dana, te da će pare iz dozvoljenog minusa biti iskorišćene upravo za isplatu zarada.

Nekad se desi da krajem meseca ne možemo da planiramo naše prihode, oni zavise od mortaliteta u gradu. Ja ne mogu da planiram koliko će smrti biti u toku meseca, a to direktno zavisi od toga. Nama se desi da za platu zafali 500.000 do 600.000 ili milion dinara i onda bismo mi iz tog dozvoljenog minusa isplaćivali na vreme - objašnjava Novaković.

On dodaje da se te pare vraćaju banci čim “legnu” na račun. Kaže i da je preduzeće isplatilo 50 miliona kredita poslednje 2 godine, te da im je banka dozvolila da idu “u minus”.

Mi smo kreditno zaduženje u poslednje 2 godine od 62 miliona dinara koje smo imali kod AIK banke smanjili na 12 miliona. Stekli su se uslovi da koristimo dozvoljeni minus zbog tekuće likvidnosti i mi smo sa Gradom taj dogovor napravili, taj dozvoljeni minus će se sigurno iskoristiti za to, da se isplate zaostale zarade - dodaje.

Ipak, na Gradskom veću se čulo da će se minus koristiti samo "u krajnjoj nuždi".

Podsetimo, zbog velikih finansijskih problema “Gorica” je rasformirana 2015. godine, od kada je ovo preduzeće zaduženo samo za održavanje Novog groblja.

Pare su u “Goricu” više puta upumpavane iz gradske kase, a pozajmice su joj dala i druga gradska preduzeća. Ovaj novac, po odluci gradskog rukovodstva, “Gorica” će početi da vraća od početka sledeće godine, iako je prvobitno trebalo da počne da plaća dugove od 2017.

Uprkos tome, radnici su i prošle godine štrajkovali na groblju, obustavljajući sahranjivanje, jer im je plata kasnila čak 9 meseci.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tatjana Bulatovic

    15:57 // 25. 10. 2017.

    Grad je dozvolio rukovodstvu Gorice da predloži zadnju sistematizaciju i smanji broj radnika da bi time umanjio masu potrebnu za zarade a oni su opustili 50 tak proizvodnih radnika i od te mase uvećali plate rukovodećem kadru kao uspešni menadžeri.. Nisu računali da neće uspeti da sa preostalim proizvodnim kadrom zarade dovoljno ni za plate, te im treba nova zaduživanja! Ko će odgovarati za to!??

  • Срба

    05:48 // 25. 10. 2017.

    И, шта кад се и тај дозвољени минус потроши?? У нормалним земљама неко би се или обесио или би био стрпан у затвор због нестручног руковођења фирмом и због нанете штете. Ми смо стварно пукла земља и народ.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: