Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 16. 11. 2017.

| Ekonomija

“Gorica” zakupila kapelu Kliničkog centra da bi vraćala dugove

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Gorica
Planiraju da vrate dugove do 2020. godine; foto: JV/A. S.

Da bi vratila dugove niškim javnim preduzećima i dobavljačima, ali i da bi radnici redovno primali platu, kaže direktor Igor Novaković, JKP Gorica je zakupila kapelu Kliničkog centra. Mesečno će iznajmljivanje plaćati 2 miliona dinara, dodaje, a predviđaju da će moći da zarade oko 6 miliona na mesečnom nivou.

Iako na jednoj od sednica Gradskog veća Novaković nije precizirao kolika su ukupna dugovanja Gorice, on je rekao da su dobavljačima dužni oko 30 miliona dinara, a da su im niška javna preduzeća dosad pozajmila oko 100 miliona dinara.

Pošto je radnicima isplaćen deo avgustovske i septembarske plate i prevoz za oktobar, kako je rekao, njima treba da se isplati još oko 6 miliona dinara sa porezima i doprinosima.

S obzirom na to da direktor Novaković često govori o tome da prihod Gorice zavisi isključivo od mortaliteta u Nišu i da zato ne mogu da predvide kada će vratiti sve dugove, odlučili su, kaže, da iznajme kapelu Kliničkog centra.

Cene usluga će ostati iste. Planirani prihod od te kapele je 6 miliona, a zakup je 2 miliona, tako da bi nama trebalo da ostane 4 miliona, ali to takođe zavisi nažalost od stepena mortaliteta u Kliničkom centru, a ne od nas - ističe Novaković.


Niškim preduzećima duguju 100 miliona dinara

Novaković kaže da dugovanja dobavjačima nisu toliki problem “jer ne treba da se isplaćuju odjednom”, a izmiruju ih “shodno trenutnoj likvidnosti preduzeća”.

Međutim, prethodnih godina su im druga javna preduzeća pozajmila čak 100 miliona dinara.

Nama su dala pozajmice preduzeća koja su od nas uzela deo delatnosti, znači Parking servis i Mediana, koja je od nas uzela delatnost održavanja zelenila u gradu i samim tim radnike, materijalna sredstva i garantovane prihode od nekih 36 miliona na godišnjem nivou, ne dugove, dugovi su ostali Gorici - pojašnjava Novaković.

Kada su dobijali pozajmice dogovorili su se sa tadašnjim gradskim čelnicima da se deonim bilansom između ova tri javna preduzeća ta dugovanja izmire, zbog preuzimanja delatnosti i dela radnika, pojašnjava Novaković, ali to se ipak nije desilo. Zato su im ostali nagomilani dugovi koje će morati da vrate.


Mediani dužni 73 miliona dinara

Direktor JKP Mediana Dragoslav Pavlović kaže da je ovo preduzeće Gorici prvi put pozajmilo pare početkom 2016. godine i to 80 miliona dinara, koje je trebalo da im vrate za godinu dana. Međutim, pošto dug nije vraćen na vreme, dodaje, krenula je otplata putem menica.

Puštene su do sada, koliko ja vidim 3 menice, i vraćeno je nekih 17 miliona dinara. U ovom trenutku je stanje zajma 63 miliona 374 hiljade. Poslednja menica je puštena 27. januara ove godine od 6 miliona 600 hiljada dinara, nova sledeće nedelje - možda, ne znam za sada - kaže Pavlović.

Osim tog duga, Mediana im je nedavno pozajmila još 10 miliona dinara, nakon što su radnici protestovali i tražili da im se isplate zarade, pa im sada duguju 73 miliona. Iako je te pare trebalo da vraćaju od početka ove godine, novi rok je početak 2018. za dug od 63 miliona, dok će najnoviju pozajmicu od 10 miliona morati da vrate juna 2018. godine.

Iako Pavlović kaže da nova pozajmica neće da ugrozi poslovanje Mediane i da imaju dovoljno para, gradonačelnik Niša Darko Bulatović je prilikom nedavne posete ovom preduzeću rekao da mu nedostaje ljustvo, oprema i bolji uslovi za rad.


Novaković: Trebalo bi da do 2020. vratimo sve dugove

Novaković kaže da Gorica godišnje ima prihod od oko 200 miliona dinara, dok troše nešto manje od tog iznosa. Rad u kapeli Kliničkog centra bi, dodaje, trebalo da im poveća prihode za 30 %.

To bi bilo sasvim dovoljno da u narednom periodu ne isplatimo samo dugovanje prema dobavljačima nego i sve pozajmice prema ostalim javnim preduzećima. Mi bi imali u narednoj godini mogućnost da vratimo kredite nekih pedesetak miliona i u 2019. još toliko. Suzbijanje nelegalnih grobalja i rad u kapeli KC omogućio bi da se do 2020. vrate svi dugovi - pojašnjava Novaković.

Podsetimo, Novaković tvrdi da su sva lokalna groblja na teritoriji Niša nelegalna i zato je ovo javno preduzeće podnelo krivične prijave protiv onih na čijem zemljištu se ljudi sahranjuju, jer smatra da im je su jedino javno preduzeće koje ima nelojalnu konkurenciju. Osim pomenutih pozajmica, nedavno je na Gradskom veću usvojeno da Gorica može da ide "u minus" do 10 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goričanin

    08:11 // 17. 11. 2017.

    Da li će neko Igora da nauči da računa? Ako ima prometa 6 miliona, a plaća zakup 2, ostaje mu 4. Da isplati dobavljače, tekuće troškove. Tako govori o 17 m. prihoda Gorice, a to je u stvari promet na mesečnom nivou. Ako ne ispalti dobavljače i tekuće troškove imaće za plate, koje su negde oko 9 miliona RSD. Zato i kasne plate po 2meseca, ali za sada. U dogledno vreme, plate će kasniti 3 pa 4 itd

  • Сад ће да процветају, а узимају кеш паре од грађана за сахране

    20:16 // 16. 11. 2017.

    А, што је до сада била изнајмљена приватнику и што је он убирао кајмак? Чија је то онда одговорност. А, да , oдговорност као категорија више не постоји у Србији.

    • Kaktus

      18:37 // 29. 11. 2017.

      Privatnik je plaćao 1,5 milion za zakup ali nije hteo da plaća više od toga jer ne bi imao zaradu, a ovi menadzeri daju 2 miliona, ha ha ha. Napraviće 4 miliona zarade, ha ha ha E ovi eksperti kažu da će do 2020. g izmiriti dugovanja. Poznavajući ta 3 menadzera , koji vode Goricu , garantujem da će do 2020. g napraviti dugovanja od 500 miliona jer to jedino i umeju i već su se dokazali u tome

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: