Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:26, 9. 3. 2018.

| Ekonomija

Grad Niš po medijskom projektu daje više para od Ministarstva informisanja

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
lap top, novinari, mediji
Da li će i ove godini sporan konkurs?; foto: D. M.

Iako je 8. marta objavljen niški konkurs za sufinansiranje informisanja, prema kojem su mediji mogli da se jave sa projektima vrednim do 4 miliona dinara, već narednog dana ovaj iznos povećan je na 9 miliona, što je više para nego što je i samo Ministarstvo kulture i informisanja spremno da da. I dok načelnik Gradske uprave tvrdi da se radi o nameri da niški mediji "zarade više", pojedini medijski radnici smatraju da se “priprema teren za malverzaciju”.

Ove godine će Nišlije svoju bolju informisanost preko medija platiti 54 miliona dinara, što je više nego duplo u odnosu na prošlu godinu.

Na gradskom sajtu 8. marta osvanuo je konkurs, prema kojem su štampani i elektronski mediji, PR agencije, kao i televizije mogle da se prijave sa projektima najniže vrednosti od 100.000 dinara, a najviše do 4 miliona. Međutim, već 9. marta, došlo je do izmene, pa je Grad spreman da odobri čak do 9 miliona dinara po projektu. Inaće, to je za 4 miliona dinara više od para koje Ministarstvo kulture i informisanja planira da izdvoji po projektu na svom konkursu.

Najveći iznos sredstava koji se odobrava po projektu je 9.000.000,00 dinara, a najmanji iznos koji se odobrava je 300.000,00 dinara - navodi se u konkursu.

Načelnik Gradske uprave Niša Ljubiša Janić kaže da je konkursna dokumentacija izmenjena zbog “tehničke greške”, a da je toliko suma po projektu određena da bi mediji koji prođu na konkursu mogli da "zarade više para".

Pošto sada imao 54 miliona za medije, samim tim smo uvećali tako, računajući da će se isti broj aplikanata javiti. Tako da imaju mogućnost da dobiju i više sredstva. Što se tiče izmene, ja sam to imao u tom tekstu, ali mi je bila promakla ta cifra, znači, čisto tehnička ispravka - naveo je Janić.

Ove godine, obećava on, dokumentacija koju budu dostavljali mediji će se kontrolisati revnosnije.

Podsetimo, na prošlogodišnjem medijskom konkursu, pare su uglavnom otišle medijima bliskim Srpskoj naprednoj stranci.

Dok Belami televizija na prošlogodišnjem konkursu za medijsko finansiranje od Niša nije dobila ni dinar jer nije ispunjavala uslove, 3 agencije u vlasništvu radnika ove televizije, koje su u identičnoj dokumentaciji navele reference iz godina kada nisu ni postojale, dobile su po više od milion dinara za emitovanje programa upravo na Belamiju.

Sekretar gradskog Sekretarijata za kulturu i informisanje Nebojša Stevanović, tada je priznao da je konkurs bio sporan i da su se agencije “kitile tuđim perjem”.


Medijski radnici osuđuju ovakav konkurs

Vlasnik niškog City radija Dragan Kocić smatra da odluka gradske vlasti da se plaća do 9 miliona po medijskom projektu pokazuje nameru da se priprema malverzacija zarad interesa pojedinaca.

Munjevita promena jučerašnjeg konkursa jasno ukazuje na tendenciju manipulacije vezanu za limite koji su vezani za medijske projekte. Zbog tog pomeranja sa 4 na 9 miliona postavlja se pitanje kakav je uopšte to projekat koji za te pare može biti realizovan do kraja godine - kaže Kocić.

On dodaje da očekuje i reakciju medijskih udruženja i uopšte širu društvenu akciju, koja će, kako kaže, “osuditi ono što Grad Niš trenutno radi”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata Petrović

    07:08 // 13. 3. 2018.

    Ma, da... Niš prednjači u svemu, Niš je lider južne Srbije, a srbija ja lider u regionu...vitkovizija i narodne. Strašno, ali većina je zaslužila ovu rupčagu u vremenu, a u prostoru lokaciju koja se zove "grad" Niš na čelu sa sinom od majke Danice i oca Radosava.

  • Akera

    12:40 // 12. 3. 2018.

    Nis mora vise da zrtvuje i da izdvoji para da bi nislije mogle da "otvore usta" i da bi se cuo i njihov glas dok mediji cekaju "radjanje"i stvaraju novog kralja uz ritual zrtvovanja.

  • vpn

    07:58 // 11. 3. 2018.

    "Copy&Paste" novinarstvo gospodina Vitka nema alternativu! I kako "javljaju beogradski mediji", a takvih je 80% tekstova u narodnim, trajaće i dalje! Vitko, molim te da ne parkiraš Subaru na stajalištu javnog prevoza kod konja, kupi mesečnu za parkiranje!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: