Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 10. 4. 2024.

| Ekonomija

Grad Prokuplje nabavlja cveće za milion dinara

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
park u prokuplju
Park u centru Prokuplja čeka javnu nabavku; Foto: Lj. M.

Gradska vlast u Prokuplju raspisala je javni poziv za nabavku cveća vrednosti blizu milion dinara. Zbog, kako tvrde, nerealno visoke cene za nabavku 8.400 sadnica begonije i 10 javora za koju je grad Prokuplje predvideo 996.480 dinara, Gradski odbor Demokratske stranke u tom gradu traži od nadležnih institucija da provere zakonitost i cene usaglase sa realnim stanjem na tržištu, a oglas ponište.

Javni poziv raspisan je 1. aprila, naručilac je Grad Prokuplje, a kriterijum je najniža cena.

Ipak, demokrate tvrde da je procenjena vrednost nabavke precenjena i podsećaju i da je Prokuplje koncesiono izdalo održavanje i uređenje parkova u gradu privatnoj beogradskoj firmi, te da je to njihov posao.

Prokupačke demokrate pojašnjavaju da je tržišna cena cveća “begonija” oko 50 dinara po komadu, što je nešto preko 400.000 dinara za predviđenu količinu, a da po računici koju je gradska vlast opredelila za 10 sadnica “javora” ostaje preko 500.000 dinara, što ispada 50.000 po sadnici.

Tražimo od Službe interne revizije i Gradskog pravobranilaštva da ponište oglas jer se ovde radi o nenamenskom trošenju para. Osim što su precenjena sredstva za nabavku cveća i sadnica javora, Prokuplje nema pravo da to kupuje za privatnu firmu kojoj su izdali koncesiono da održava parkove. Po koncesionom ugovoru stoji da je za poslove uređenja, održavanja i zaštite javnih zelenih površina zadužena beogradska firma "Demetra AB". Pod uređenjem i održavanjem po prirodi stvari, smatra se i nabavka i sadnja, kao i obnova cveća i drveća u parkovima - rekao je Slaviša Momčilović, predsednik GO Demokratske stranke i odbornik lokalne Skupštine Prokuplja.

Dodaje da traži poništavanje oglasa, ali i odgovornost nadležnih službi koje su opredelile nerealno visoke cene za kupovinu cveća za koje po njemu grad nije ni nadležan.

U Gradskoj upravi Prokuplja nisu želeli da komentarišu zahtev opozicione Demokratske stranke, ali su rekli da opredeljena sredstva ne znači i da moraju biti potrošena, već da je u oglasu jasno napisano da je kriterijum za izbor ponuđača najniža ponuđena cena, te da će nakon otvaranja ponuda biti jasno koliko će se platiti traženo cveće i sadnice javora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Hocu i ja na dopunski rad-Profesor Baltazar

    14:49 // 10. 4. 2024.

    Ne znam da li gradonacelnik ima vecnika za ekologiju i cvecarstvo,ali nacelnica prokupacke uprave pored zamenika,godinama ima i savetnika na ugovor o delu i dopunskom radu,profesora sa vise poslovne iz blaca,potpuno nezakonito.Prijave treba podneti i internim revizorima uprave jer su placeni da ukazuju na ovakve stetne stveri i nezakonite ugovore a ne da budu saucesnici.

  • Ivan

    14:14 // 10. 4. 2024.

    Super,sve je sredjeno u gradu još samo cveće da se posadi i nebo je granica...

  • Magare Vo

    11:14 // 10. 4. 2024.

    Prokuplje kupuje od ,, Demetre ". Smešno i žalosno u isto vreme. ŠTA REĆI ? KASABA ostaje KASABA ,OVCE su i dalje spremne za ŠIŠANJE ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: