Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 8. 6. 2023.

| Ekonomija

Kiša ugrozila rod voća na jugu, neophodna zaštita od štetočina i bolesti

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
trule trešnje
Trešnje zbog kiše ispucale i trule; Foto: Lj. M.

Obilne padavine i vlažnost zemljišta ne pogoduju gotovo svim poljoprivrednim proizvodima, a naročito voću, što je već dovelo do truljenja i pucanja plodova, posebno trešnje koja sada stiže, a proizvođači sa juga Srbije plaše se da će slično zadesiti višnju i šljivu, kulture koje su najrasprostranjenije. Nestabilne vremenske prilike utiču i na pojavu bolesti i štetočina kod voća i useva pa je neophodno, čim to vreme dozvoli, uraditi prskanje odgovarajućim preparatima.

Poljoprivrednici naglašavaju da je za sada najoštećenija trešnja koja je u punoj berbi i kod koje su velika vlaga i kiša dovele do pucanja plodova, zbog čega će voćari sigurno biti na gubitku, a u ponudi na tržištu će biti trešnje slabijeg kvaliteta. šljive Zbog kiše ugrožen i rod šljiva; Foto: Lj. M.

Osim toga, branje trešnje je dosta usporeno jer su plodovi popucali pa brzo trunu, a potrebno je i mnogo više napora da se voće probere i odstrane oštećeni plodovi. Zbog loših vremenskih prilika i učestalih kiša kasni sva vegetacija, tako da će ove godine i berba višanja u topličkom kraju zakasniti i očekuje se da, umesto sredinom juna, kao narednih godina, ona počne krajem meseca ili čak početkom jula - kažu u prokupačkoj Poljoprivredno-stručnoj i savetodavnoj službi.

Kako bi zaštitili stabla od pojave monilije i voće od trulenja, voćarima ostaje da češće primenjuju zaštitu, odnosno da prskaju voćnjake odgovarajućim zaštitnim preparatima, ali moraju biti oprezni jer se mora obratiti pažnja na karencu.

Podsećaju i da su sneg i niske jutarnje temperature koje su bile u minusu tokom aprila ove godine smanjile ovogodišnji rod voća na jugu Srbije, a posebno je na udaru koštičavo voće poput šljive, kajsije i breskve koje je bilo u tom periodu u fazi punog cveta. trešnje trešnje za sada najugroženije zbog kiše; Foto: Lj. M.

Upravo zbog izuzetno visokih količina padavina i relativno blage zime, ali i aprilskih mrazeva ova godina neće biti pogodna za voćarstvo, pogotovo na ravnijim terenima i zemljištima težeg mehaničkog sastava gde se voda duže zadržava - smatraju stručnjaci za poljoprivredu.

U Bojniku i okolnim mestima primećeno je veliko oštečenje kod voćnjaka, mnogim ljudima je uništeno ono što su radili tokom cele godine. šljive trulež Trulež i napad štetočina na voću; Foto: Lj. M.

Palo je mnogo kiše i njive su bile pod vodom nekoliko dana, što je uticalo i na kukuruz, kao i na pšenicu. Štetu teško možemo nadoknaditi, tako da ćemo i ove godine raditi sa ozbiljnim gubicima - kaže poljoprivrednik iz Bojnika.


Troškovi sve veći, otkupne cene sve manje

Osim što vreme ne ide na ruku poljoprivrednicima sa juga Srbije, ni cena za koju prodaju svoje proizvode nije odgovarajuća i često ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje,

Tako je otkupna cena šljive prošle godine bila 20 dinara, što je upola manje od 2021. godine, iako su preparati, đubrivo i troškovi proizvodnje poskupeli za više od 50%. trulež trešanja Kiša izazvala trulež kod trešanja: Foto: Lj. M.

Voćari su prošlu godinu završili sa gubitkom, što će se odraziti i na ovogodišnju proizvodnju jer, osim vremenskih neprilika, mnogi nisu imali novac da kupe propisane količine đubriva i zaštite svoje zasade u dovoljnoj meri.

Na teritoriji Prokuplja gotovo 70% stanovništva se bavi poljoprivredom, a posebno su rasprostranjene voćarske kulture, poput oblačinske višnje i šljive na površini od oko 4.000 hektara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    23:58 // 8. 6. 2023.

    Plus komsije pored necijih vikendica koji ulaze bez pardona i razmisljanja u tudje vocnjake pa obrste bez stida i srama i ono malo tresanja, voca, sto je rodilo. Tako da cemo ove godine verovatno da beremo samo shipak. Na jesen. Ako i to ostane, jer ce i orahe i lesnike da obrste pre nego sto vlasnik vikendice stigne da je poseti na vreme.

    • Роко Викендаш

      10:45 // 9. 6. 2023.

      Опа, има се и викендица.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: